7:06 Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Αποκλειστικό: Καταγγελία - φωτιά για γνωστό εφοπλιστή στην Αρχή για το Ξέπλυμα

Αποκλειστικό: Καταγγελία - φωτιά για γνωστό εφοπλιστή στην Αρχή για το Ξέπλυμα

Πολυσέλιδη καταγγελία-φωτιά “καίει” πασίγνωστο εφοπλιστή ο οποίος φέρεται ως ο πρωταγωνιστής μιας ιδιαίτερα δυσώδους ιστορίας που περιέχει παράνομη διακίνηση κεφαλαίων, φοροαποφυγή αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη καταγγελία κατατέθηκε προσφάτων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και στην Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με αυτά τα οποία καταγράφονται στο πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του dikastikoreportaz.grο εν λόγω εφοπλιστής διατηρεί “μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και νομικών προσώπων στην χώρα μας, δίχως όμως να έχει εμφανή σχέση με όλα αυτά…”. Σημειώνεται, δε, ότι παρόλο που η μόνιμη κατοικία του είναι στα νότια προάστια εκείνος καταβάλλει προσπάθειες να εμφανίζεται ως φορολογικός κάτοικος Μονακό, Ντουμπάϊ, κλπ.

Περιουσιακά στοιχεία 

Στην καταγγελία ξετυλίγεται ένα πραγματικό απίστευτο γαϊτανάκι απόπειρας απόκρυψης ύλης αλλά και περιουσιακών στοιχείων από το εν λόγω πρόσωπο. Αναφέρεται ότι ο εφοπλιστής είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης τριών ναυτιλιακών εταιρειών με έδρα τη Βούλα αλλά και 14 ακινήτων μεγάλης αξίας τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν στην κυριότητα των εταιρειών ή άλλων παρένθετων προσώπων. “…Τα εν λόγω ακίνητα τα έχει αποκτήσει από το 2007 και εντεύθεν και η αληθής αξία αγοράς ανέρχεται σε 16.517.000 ευρώ…Με προφανή σκοπό να αποκρύψει την πραγματική του ιδιότητα ως κύριος των ακινήτων και συνακόλουθα να μην έχει τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις ως φυσικό πρόσωπο, είχε αρχικώς κατανείμει τα ακίνητα σε ελληνικές εταιρείες που λειτουργούν με τη μορφή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (και είναι αντίστοιχα κύριες 8 εκ των ακινήτων) και αφετέρου σε έξι κυπριακές που διατηρούν αντίστοιχα υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες είχαν έδρα αρχικά εκεί όπου στεγάζονταν οι ναυτιλιακές εταιρείες, είτε γραφεία ιδιοκτησίας του εφοπλιστή…”. Στην ίδια καταγγελία αναφέρεται ότι το εν λόγω πρόσωπο προσπάθησε μέσω μιας δικηγόρου και ενός συνεργάτη του να αλλάξει “αναδρομικά το ποιος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρείας και ειδικότερα να αλλάξουν αναδρομικά τους μετόχους με σχετικές αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων…”.

Στη συνέχεια οι καταγγέλλοντες κατονομάζουν τα εταιρικά σχήματα πίσω από τα οποία “κρύβεται”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος όρισε ως διαχειρίστριες την κόρη του αλλά και μια δικηγόρο.

Ακίνητα

Από τον κατάλογο ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών προκύπτουν τα δεκάδες ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για:

  1. Ακίνητο στα νότια προάστια το οποίο αγοράστηκε το 2007 και έχει αντικειμενική αξία 3.8 εκ ευρώ,
  2. Ακίνητο στο Κολωνάκι που αγοράστηκε το 2008 έναντι 687.000 ευρώ,
  3. Ακίνητο στη Βούλα που αγοράστηκε το 2008 έναντι σχεδόν 1.000.000 ευρώ,
  4. Ακίνητο στην Πάρο που αγοράστηκε το 2009 έναντι 246.189 ευρώ,
  5. Ακίνητο στην Βουλιαγμένη που αγοράστηκε το 2010 έναντι 1.150.000 ευρώ,
  6. Ακίνητο στη Μύκονο που αγοράστηκε το 2012 έναντι 700.000 ευρώ,
  7. Οικόπεδο στη Ρηγίλλης που αγοράστηκε το 2014 έναντι 1.422,525 ευρώ, κλπ.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανήκουν σε διάφορες ελληνικές εταιρείες ΕΠΕ, πραγματικός ιδιοκτήτης των οποίων είναι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής.

Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλα ακίνητα χρυσάφι (σε Μύκονο, Ανάβυσσο, κτλ) τα οποία φέρονται να ανήκουν σε συγκεκριμένη κυπριακή εταιρεία στην οποία εμφανίζονταν αρχικά ως ιδιοκτήτες, αχυράνθρωποι Κύπριοι δικηγόροι. “…Οι εν λόγω Κύπριοι δικηγόροι διατηρούν ΑΦΜ στην Ελλάδα ώστε να δηλώνουν τα ακίνητα αυτά. Με τον τρόπο αυτό είναι σαφές ότι αποφεύγεται η υποχρέσωση καταβολής Ειδικού Φόρου Ακινήτων σε ποσοστό 15% επί της αξίας αυτών, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις πραγματικού ιδιοκτήτη…”, αναφέρει η καταγγελία.

Φοροαποφυγή

Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής έχει λάβει συμβουλές αλλά και γνωμοδοτήσεις επιφανών νομικών και φοροτεχνικών για τον τρόπο αποφυγής αποκάλυψης της αληθινής του ιδιότητας και αποφυγής τεχνηέντως με αναληθείς δηλώσεις του εφαρμογή 15, καταγράφοντας στην αναφορά συγκεκριμένα ερωτήματα που τους έθεσε. “…Και μόνο η υποβολή αυτών των ερωτημάτων αποδεικνύει την επιλήψιμη συμπεριφορά και τον έκνομο φορολογικό σχεδιασμό του…”, καταλήγει.

Χρήμα

Το πλέον σοβαρό, όμως, της καταγγελίας είναι ότι τα χρήματα τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τις αγορές των ακινήτων “δεν έχουν δηλωθεί” από τον εφοπλιστή στις φορολογικές του δηλώσεις. “…Πολλά από τα κεφάλαια μεταφέρονταν μέσω αγνώστων δικηγόρων στην Κύπρο (και όχι από τον δικηγόρο που εμφανίζεται να έχει την ιδιοκτησία της κυπριακής εταιρείας, κάποια άλλα κατευθείαν από την Ελβετία στην Ελλάδα με εμβάσματα, κλπ”. Μάλιστα στην καταγγελία προσκομίζονται και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ιδιωτικά συμφωνητικά, μεταξύ διαφόρων εταιρειών και του ίδιου του εφοπλιστή. Βάσει των συγκεκριμένων συμφωνητικών, εκείνος εμφανίζεται να παίρνει “δάνειο” από τις εταιρείες για “κάλυψη των αναγκών του”. “…Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια αυτά αφορούν σε ποσά της τάξης των 48.000 ευρώ μέχρι και 373.000 ευρώ που για έναν εφοπλιστή είναι ευτελή. Είναι σαφές ότι αυτά είναι εικονικά, προφανέστατα με σκοπό να καλύψουν εικονικά υπόλοιπα του ταμείο. Όλα αυτά τα συμφωνητικά έγιναν την ίδια ημέρα και από εταιρείες που το 2014 εμφανίζονταν να έχουν άλλο πρόσωπο ως ιδιοκτήτη στην Ελλάδα για αποφυγή καταβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων για τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων φέρονταν ως κύριες…”, καταλήγει η καταγγελία.

Καταγγελία-φωτιά για γνωστό εφοπλιστή στην Αρχή για το Ξέπλυμα (αποκλειστικό)

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας