19:05 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αποκλειστικό - Συνέντευξη δολοφόνου Γιάννη Μακρή: «Δεν είμαι δολοφόνος! Θέλω απλώς μια δίκαιη δίκη»

Αποκλειστικό - Συνέντευξη δολοφόνου Γιάννη Μακρή: «Δεν είμαι δολοφόνος! Θέλω απλώς μια δίκαιη δίκη»


•Δολοφονία Γιάννη Μακρή : Ο καταδικασθείς για τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή, Serafim Reychef, μιλάει στην «Μ» λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Για τη δική του αλήθεια μιλάει μέσα από τις φυλακές Μαλανδρίνου -ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της στυγερής δολοφονίας του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή τον Οκτώβριο του 2018 έξω από το σπίτι του στη Βούλα- ο Βούλγαρος Serafim Reychef, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Milen καταδικάστηκαν πρωτόδικα ως οι εκτελεστές του συζύγου της Βικτώριας Καρύδα. Κατά τη διάρκεια της 15λεπτης ηχογραφημένης συνομιλίας ο Reychef επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν ήταν το πρόσωπο που τράβηξε τη σκανδάλη εκτελώντας εν ψυχρώ τον Μακρή. Ισχυρίζεται ότι ο λόγος της επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν να χτίσει μια καλύτερη ζωή για εκείνον και την οικογένειά του, και επισημαίνει ότι εάν εμπλεκόταν στη δολοφονία δεν θα αποφάσιζε να επιστρέψει μόνος του στη χώρα μας, έξι μήνες μετά, οπότε και συνελήφθη από την Αστυνομία. «Δεν είμαι επαγγελματίας δολοφόνος ή δολοφόνος. Θέλω απλώς μια δίκαιη δίκη. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για δίκαιη δίκη», επαναλαμβάνει διαρκώς ισχυριζόμενος ότι η καταδίκη του δεν στηρίχθηκε σε επαρκή στοιχεία και ότι εκείνος και ο αδελφός του στοχοποιήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η εκδίκαση της δολοφονίας Μακρή σε δεύτερο βαθμό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς όπως κατήγγειλε ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του εκλιπόντος, Γιάννης Μαρακάκης, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης δολοφονήθηκε λίγα 24ωρα πριν από τη δίκη που ξεκινά αύριο, Δευτέρα, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών.

«Καλύτερη ζωή»

– Ποια είναι η θέση σου γι’ αυτήν την υπόθεση από τη στιγμή που κρίθηκες ένοχος στον πρώτο
βαθμό;

– Την πρώτη φορά που πήγα στο δικαστήριο με βρήκαν ένοχο. Το νέο δικαστήριο ξεκινά τη Δευτέρα. Εγώ απλώς έψαχνα για μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου στην Ελλάδα. Δεν είχα καμία σχέση με τον Μακρή. Δεν είχα καμία σύγκρουση μαζί του. Δεν είμαι επαγγελματίας δολοφόνος, ούτε δολοφόνος. Όταν ήρθα στην Ελλάδα χρησιμοποίησα όλα τα πραγματικά μου έγγραφα. Δεν έκρυψα τίποτα. Ο αρχηγός της Αστυνομίας σε δήλωσή του την 1η Νοεμβρίου 2018 έγραψε: «Κοιτάμε την εικόνα. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι δύο άνθρωποι στο βίντεο είναι οι ίδιοι». Είπε ότι ο σωματότυπος είναι διαφορετικός. Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ώρα που έφυγα από το ξενοδοχείο δεν έχει σχέση με την ώρα του φόνου. Θέλω να πάω σε ένα πραγματικό δικαστήριο για να αποδείξω την αθωότητά μου. Έχω το δικαίωμα για δίκαιη δίκη. Η πρώτη δίκη δεν ήταν μια δίκαιη δίκη, λόγω της έντονης προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα βρήκαν στο δωμάτιό μου μια απόδειξη που ταίριαζε με τα ρούχα του δολοφόνου. Αυτό είναι ψευδές. Από το κατάστημα ρώτησαν υπάλληλο αν μας αναγνωρίζει (εμένα και τον αδελφό μου). Είπε όχι. «Ήρθαν εδώ για να αγοράσουν πουλόβερ;» τον ρώτησαν. Απάντησε «όχι». Κάποιος άλλος ήρθε, τρεις ώρες πριν. Αγόρασε ένα μεγάλο

– Τότε γιατί σε συνέλαβαν; Γιατί καταδικάστηκες στην πρώτη δίκη;

– Ήρθαμε εδώ με τον αδελφό μου στις 21 Οκτωβρίου. Πήγαμε για ψώνια, βγάλαμε φωτογραφίες σε διάφορα αξιοθέατα, πήγαμε σε εστιατόριο και φάγαμε, πήγαμε παντού. Ενώ κάναμε διακοπές με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και μου είπε ότι ο γιος μας αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και ότι έπρεπε να επιστρέψω στη Βουλγαρία για να τον πάω στους γιατρούς. Είπα στον αδελφό μου ότι θα πρέπει να πάω πίσω στη Βουλγαρία. Έτσι έφυγα την επόμενη μέρα. Μετά από έξι μήνες αποφάσισα μόνος μου να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν με σταμάτησαν στα σύνορα. Πήγα κατευθείαν στο ίδιο ξενοδοχείο. Το διαβατήριό μου, οι ταυτότητες, όλα ήταν αληθινά. Πήγα να νοικιάσω αυτοκίνητο από την ίδια εταιρεία κι έδωσα τα πραγματικά μου στοιχεία. Τώρα αν έκανα αυτό που με κατηγορούν, θα επέστρεφα στην Ελλάδα ή θα επέστρεφα στο ίδιο ξενοδοχείο; Θα νοίκιαζα αυτοκίνητο με την πραγματική μου ταυτότητα; Δεν έχει νόημα. Πληροφορίες στα ΜΜΕ έδωσε η σύζυγος του Μακρή, Βικτώρια Καρύδα.

Βικτώρια Καρύδα

Βικτώρια Καρύδα

– Γιατί το έκανε αυτό; Σε γνώριζε, είχε κάτι μαζί σου;

– Δεν τη γνώρισα ποτέ. Δεν την έχω δει ποτέ στη ζωή μου.

– Εκείνη πάντως που σε συνέλαβε ήταν η Ελληνική Αστυνομία. Πώς έγινε;

– Οι υπάλληλοι της εταιρείας ενοικιάσεων του αυτοκινήτου κάλεσαν την Αστυνομία. Είπαν «λοιπόν, ο τύπος που ψάχνετε είναι ξανά εδώ». Μετά ήρθαν και μας συνέλαβαν. Και ξαφνικά τα ΜΜΕ άρχισαν να λένε ότι είμαι επαγγελματίας δολοφόνος. Πού είναι η απόδειξη; Πού είναι τα στοιχεία; Ζούμε στον 21ο αιώνα. Πρέπει να δείξουν στοιχεία.

– Τι είπες εσύ τότε στους αστυνομικούς;

– Είχα βγει έξω γιατί πεινούσα. Αφού έφαγα επέστρεψα στο ξενοδοχείο. Ενώ πάρκαρα το αυτοκίνητο, ένα συμβατικό αυτοκίνητο ήρθε από πίσω μου. Και βγήκαν με ένα όπλο και με σκόπευαν στο κεφάλι. Δεν ήταν περιπολικό. Δεν φορούσαν αστυνομικές στολές. Λοιπόν έκανα αυτό που θα έκαναν όλοι. Έφυγα από εκεί. Αρχίζω να οδηγώ, αργά, στη λωρίδα κυκλοφορίας μου. Από ένα άλλο αυτοκίνητο, όχι περιπολικό, άρχισαν να πυροβολούν το αμάξι μου. Ήμουν τρομοκρατημένος. Δεν ήξερα ότι ήταν αστυνομικοί, γιατί δεν φορούσαν στολές. Μου έσπασαν το τζάμι. Με έβγαλαν από το αυτοκίνητο. Με χτύπησαν! Τους ρώτησα. «Γιατί είμαι εδώ; Γιατί με συλλαμβάνετε;». Δεν μου έλεγαν. Μετά μου είπαν. «Ξέρεις γιατί είσαι εδώ…». Είπα «όχι, δεν ξέρω». Με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Με έβαλαν σε ένα δωμάτιο χωρίς κάμερες. Μου είπαν να κοιτάξω τον τοίχο. Ήμουν στο αστυνομικό τμήμα κοιτώντας τον τοίχο. Ήταν 7 το απόγευμα. Την επόμενη φορά που είδα την ώρα ήταν 8 το πρωί. Έμεινα όρθιος 13 ώρες, χωρίς να πάω τουαλέτα! Μου έβαλαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη. Τώρα, είναι σωστό αυτό; Και μετά με πήγαν στον επικεφαλής του Ανθρωποκτονιών. Με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο μαζί του. Μου έκανε μερικές ερωτήσεις. Τον ρώτησα «κύριε, πείτε μου, γιατί είμαι εδώ; Γιατί με συλλάβατε;». Είπε «δεν ξέρεις γιατί είσαι εδώ;». Εγώ του απάντησα «δεν ξέρω γιατί είμαι εδώ». Είπε «για ανθρωποκτονία. Εσύ σκότωσες κάποιον. Ποιος είσαι; Γιατί ήρθες εδώ;». Είπα «όχι, δεν είναι αλήθεια». Μου είπε «θα σου κάνω συμφωνία. Θα μου πεις ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία και όταν θα πας στο δικαστήριο θα έχεις ελαφρυντικά». Του είπα: «Δεν ξέρω για ποιο πράγμα μιλάς. Χρειάζομαι δικηγόρο, παρακαλώ». Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του. Μετά με πήγαν σε ένα δωμάτιο και άρχισαν να με χτυπούν. Τα χείλη μου σκίστηκαν και γέμισα αίματα.

– Γιατί πιστεύεις ότι σε κατηγόρησαν;

– Δεν διέπραξα αυτό το έγκλημα. Δεν είμαι δολοφόνος. Αν είχαν κάποιου είδους στοιχεία θα έστελναν την Ιντερπόλ πολύ πριν έρθω εδώ μόνος μου. Το ξέρουν αυτό, όπως το ξέρω κι εγώ. Γιατί δεν μου έστειλαν την Ιντερπόλ; Είχα προβλήματα στο παρελθόν, στον Καναδά. Ζούσα εκεί. Όταν ήμουν νεότερος κατηγορήθηκα για διάφορα θέματα. Υπήρχε κατηγορία όταν ήμουν κάτω των 13 ετών. Με συνέλαβαν και με έβγαλαν αθώο. Όταν πήγα στο δικαστήριο προσπάθησα να τους το πω αυτό. Μου είπαν ότι ήμουν ψεύτης. Έχω έναν γιο. Τεσσάρων χρόνων. Η οικογένειά μου ζει στη Βουλγαρία. Ο αδελφός μου είναι στις φυλακές Δομοκού.

– Τι είναι αυτό που θέλεις να πεις πριν από τη δίκη;

– Ήρθα στην Ελλάδα για να αναζητήσω μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά μου. Έχω έναν γιο και μια γυναίκα. Ήλπιζα να ανοίξω μια επιχείρηση. Δεν διέπραξα αυτό το έγκλημα. Δεν έχουν τίποτα εναντίον μου. Δεν σκότωσα το θύμα. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το άτομο. Δεν είχαμε καμία επαφή. Τα ΜΜΕ είπαν ότι το έκανα. Δεν είμαι επαγγελματίας δολοφόνος ή δολοφόνος. Θέλω απλώς μια δίκαιη δίκη. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για δίκαιη δίκη. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι ήταν μια ήσυχη γειτονιά. Λένε ότι δεν υπήρχαν αυτοκίνητα που πέρασαν πριν από τον πυροβολισμό. Ο δικηγόρος μου είπε ότι τα στοιχεία της κάμερας δείχνουν ότι πέρασαν 47 αυτοκίνητα! Αν λένε ψέματα γι’ αυτό, για τι άλλο λένε ψέματα; Πιστεύω στο σύστημα δικαιοσύνης και δηλώνω ότι είμαι αθώος».

————ΕΝΘΕΤΟ

Δολοφονία μάρτυρα-κλειδί

Γιάννης Μαρακάκης

Η δολοφονία του μάρτυρα-κλειδί στη Βουλγαρία «στοιχειώνει» την επικείμενη έναρξης της δίκης
της δολοφονίας του Γιάννη Μακρή. Βάσει όσων είπε ο δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας
Γιάννης Μαρακάκης, η δολοφονία σημειώθηκε πριν από λίγα 24ωρα στη γείτονα χώρα. «Με
βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα και τις καταδίκες των δύο δραστών φαίνεται πως αυτοί οι
άνθρωποι τον παρακολουθούσαν για περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε
καταφέρει να ανακαλύψουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το συμβόλαιο… Δολοφονήθηκε στη
Βουλγαρία, στο εξωτερικό, και από τότε περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει κάτι νέο από τις
έρευνες ώστε να συσχετιστεί με αυτή τη δικογραφία» ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης πως ο εν
λόγω μάρτυρας ζούσε στο εξωτερικό και ύστερα από τη σύλληψη των δύο δραστών είχε
ανακριθεί από τις Αρχές και αναγνώρισε από το βίντεο τον δολοφόνο του Γιάννη Μακρή. «Η
κατάθεσή του είναι ακλόνητη και είναι συστατικό της δικογραφίας» προσέθεσε ο κ. Μαρακάκης
και συνέχισε τονίζοντας πως το σημαντικό είναι να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω και από τις δύο
δολοφονίες. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υπάρχει ένας καλός συντονισμός μεταξύ των
Αρχών εδώ και στο εξωτερικό, ώστε να δούμε εάν υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία για να
συσχετιστούν σε αυτή τη δικογραφία» κατέληξε.

—————–ΕΝΘΕΤΟ 2

Δικηγόρος

Θανάσης Τάρτης

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης των Βούλγαρων κατηγορουμένων, Θανάσης
Τάρτης, επισήμανε στην «Μ»: «Οι εντολείς μου έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική
Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί τόσο η αθωότητά τους όσο και το τραγικά
εσφαλμένο αποτέλεσμα της πρωτόδικης απόφασης. Εκφράζουν τη θλίψη τους και για την
απώλεια ζωής του θανόντος, όμως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτό».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί


ΔΙΑΒΑΣΤΕ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας