6:48 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Απόλυτος αρχηγός ο Μιχαλολιάκος σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα

Απόλυτος αρχηγός ο Μιχαλολιάκος σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα

Ως απόλυτο αρχηγό της «εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» κρίνει τον προφυλακισμένο, γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, το βούλευμα των 1109 σελίδων του Συμβουλίου των Εφετών, το οποίο στέλνει στο εδώλιο 70 συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση, οι οποίοι θα δικαστούν κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου μιλούν στο βούλευμα που εξέδωσαν για ιεραρχική δομή με απόλυτο αρχηγό και κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όχι μόνο γνώριζε, αλλά συντόνιζε τις εγκληματικές ενέργειες των μελών τις Χρυσής Αυγής, ενώ, μάλιστα, τους έδινε εντολές και οδηγίες ώστε να διαπράξουν τα εγκλήματά τους.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα: «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ’ ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διεύθυνε αυτή, καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση».

Ακόμη, αναφέρει πως ο ίδιος: «Παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Οι πυρηνάρχες και οι στόχοι

Επιπλέον, οι δικαστές αναφέρονται και στο ρόλο που είχαν στην εγκληματική οργάνωση οι πυρηνάρχες: «Η ιεραρχική δομή της ΧΑ είχε επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα – αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως πολιτικού κόμματος τους βουλευτές – περιφερειάρχης και τον υπεύθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης – πυρηνάρχη. Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφέρονταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή – περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος».

Επίσης προσθέτουν για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» ότι: «Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ’ επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών, η οποία εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Οι αντιδράσεις

Μεταξύ των 70 κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι σύσσωμη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι βαρύνονται καταρχάς με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες και για άλλα αδικήματα.

Την έκδοση του βουλεύματος αλλά και την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ως προς την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ο εισηγητής της υπόθεσης, κ. Νίκος Σαλάτας, ακολούθησαν αντιδράσεις από μέρος των κατηγορουμένων, οι οποίοι δια μέσω του δικηγόρου τους, κ. Νίκου Αντωνιάδη, έκαναν λόγο για «δικαστικό έγκλημα» σε βάρος τους, ενώ σχετικά με τον κ. Σαλάτα, ο οποίος υποστήριξε ότι με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο, δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, κάνουν λόγο για δικαστή που «τίμησε τον όρκο του».

Σημειώνεται ότι κατά την πλειοψηφία των μελών του δικαστικού συμβουλίου (2) το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται απόλυτα για την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ αλλά και για την πλειονότητα των κατηγορουμένων, σε αντίθεση με την μειοψηφία (1 μέλος) που διατυπώνει την άποψη ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Η δίκη

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι καθώς – σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους – η ημερομηνία έναρξης της δίκης αναμένεται να οριστεί προς τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, κάποιοι εκ των προφυλακισμένων σήμερα μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη δίκη ελεύθεροι, καθώς από τις αρχές Μαρτίου λήγει για κάποιους εξ αυτών το 18μηνο, διάστημα που ορίζεται από το Σύνταγμα ως το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Οι δέκα πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: η δολοφονία Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια και στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη, και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας