More

  Αποστολή στον Έβρο: Θωρακίζουν τα σύνορα µε 400 νέους φύλακες!

  Τα πρώτα µέτρα από τα 700.000.000 ευρώ της ΕΕ! Έρχονται κι άλλες 5.000 προσλήψεις οπλιτών πενταετούς διάρκειας στον Έβρο. Πώς 50 αστυνοµικοί έκλεισαν την… πόρτα σε 400 πρόσφυγες που έστειλε µε αφορµή το αποκριάτικο τριήµερο ο Ερντογάν. Σε επιφυλακή για τους 1.000 Τούρκους κοµάντος.

  Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

  Kέρδισε η Ελλάδα τον πρώτο γύρο των συγκρούσεων με τους χιλιάδες μετανάστες που μάζεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανδριανούπολη, αλλά τα γεγονότα της Παρασκευής έπεισαν τους πάντες ότι τα δυσκολότερα βρίσκονται μπροστά.

  Κι ας υποστηρίζουν οι περισσότεροι στη χώρα μας ότι έχουμε πλέον το πάνω χέρι από τη στιγμή που απετράπη μία εβδομάδα νωρίτερα ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Τότε που περίπου 30 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες μπλόκαραν τα 400 άτομα, τα οποία επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος προφασιζόμενοι τους Τούρκους, που ήθελαν να επισκεφτούν τις Καστανιές. Κάθε τριήμερο, αρκετοί κάτοικοι της Ανδριανούπολης έρχονταν στη χώρα μας και διασκέδαζαν στις Καστανιές ή και στην Ορεστιάδα.

  Το σχέδιο του Ερντογάν ήταν ξεκάθαρο: ήθελε να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενη χαλάρωση λόγω του τριημέρου της Αποκριάς.

  Αλλά το σκεπτικό του έπεσε στο κενό. Αφενός διότι η βάρδια εκείνης της ημέρας αποδείχτηκε αποτελεσματική και κυρίως παρατηρητική! Συνήθως, οι Τούρκοι επισκέπτες άφηναν τα αυτοκίνητά τους στη δική τους πλευρά και περνούσαν τα σύνορα πεζοί. Οι μετανάστες της εισβολής επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα από τη λωρίδα των πούλμαν.

  Αρχικά, γύρω στα 50 άτομα. Και από πίσω άλλοι 300-350. Οι Έλληνες αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, τους μπλόκαραν και από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα, άρχισαν τα επεισόδια. Η Ελλάδα αντιστάθηκε! Αρχικά με τις ηρωικές προσπάθειες λίγων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων. Με τη συμβολή και της λεγόμενης πολιτοφυλακής, δηλαδή, πολιτών που φυλάνε Θερμοπύλες.

   

  Διαβάστε επίσης:

  Αποστολή στον Έβρο: Αποκλειστικό βίντεο- χημικά και πυροβολισμοί

  Αποστολή στον Έβρο: Δύσκολο προβλέπεται το επόμενο 48ωρό

   

  Ειδικά στις Φέρες, οι πολιτοφύλακες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο, κλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ο Γιώργος Αλεξανδρής επικεφαλής των πολιτοφυλάκων στην περιοχή και του έγιναν συστάσεις να αποτραβηχτούν από τα περίπολα για να μην επιτρέψουν στους Τούρκους κάποια προβοκάτσιες από τους Τούρκους. «Τώρα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας», του είπαν.

  Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγάλη μετακίνηση δυνάμεων στον Έβρο. Και φυλάσσονται, πλέον, πλήρως τα σύνορα. Οχι μόνο στις Καστανιές, αλλά σε όλη τη διαδρομή του ποταμού. Ακόμα και στα σημεία που τα ορμητικά νερά χωρίζουν την Ελλάδα από την Τουρκία και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο, για να μην πούμε αδύνατο, τον διάπλου του ποταμού. Ο φράκτης επεκτείνεται για να καλύψει κάθε εκατοστό. Στη γέφυρα του Αρδα, εκεί που συνελήφθησαν πέρσι τέτοια εποχή ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, οι ελληνικές μπουλντόζες ξήλωναν από την Πέμπτη δέντρα, έσκαβαν και δημιουργούσαν εμπόδια για επίδοξους εισβολείς.

  Φυσικά, οι φράκτες από μόνοι τους δεν αποτρέπουν την εισβολή. Ειδικά από τη στιγμή που οι τουρκικές Αρχές τροφοδοτούν τους μετανάστες με κόφτες.

  Χρειάζονται αστυνομικοί και στρατιώτες. Εκπαιδευμένοι! Τα 700 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε η Ούρσουλα φόνο ντερ Λάιεν θα διατεθούν για την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων και 5.000 οπλιτών πενταετούς διαρκείας. «Χρειάζονται τουλάχιστον 600 συνοριοφύλακες διότι ξέρουν καλά τα περάσματα», μας είπαν δύο επαγγελματίες από την Ορεστιάδα. «Επίσης αυτοί θα μείνουν εδώ, ενώ οι ενισχύσεις από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις θα φύγουν κάποια στιγμή», πρόσθεσε ο ένας εκ των δύο, ταξιτζής στο επάγγελμα.

  Οι προπαγανδιστικές φωτογραφίες των Τούρκων:

   

  Τον κόσμο στις Καστανιές και τις γύρω περιοχές ανησυχούν αφενός η δημιουργία καταυλισμού στην άλλη πλευρά των συνόρων διότι δίνει χαρακτήρα μονιμότητας στο πρόβλημα και αφετέρου η μετακόμιση των 1.000 κομάντος από την Κωνσταντινούπολη. «Δεν θα τους έφερναν εδώ εάν δεν σκόπευαν να τους χρησιμοποιήσουν», θεωρούν στο ελληνικό επιχειρησιακό κέντρο στον Έβρο. Γι’ αυτό και από το πρωί της Παρασκευής η ετοιμότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αυξημένες δυνάμεις σε επιφυλακή και περίπολα στην Πράσινη Πόρτα, στη Βύσσα, στο Πέταλο, στις Φέρες και στα Μαράσια. Συζητήθηκε ακόμα και το κλείσιμο των Κήπων για να μην προκληθεί κι εκεί σκηνικό ανάλογο με των Καστανιών.

  Οι εξελίξεις θα καθοριστούν σε σημαντικό βαθμό και από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων. Διότι αποκρούστηκαν τα πρώτα κύματα μεταναστευτικών ροών σε αυτή τη φάση του σχεδίου που εκπόνησε ο Ερντογάν, αλλά η φθορά είναι σημαντική. Και σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων και στον οικονομικό τομέα.

   

   

  Η Ελλάδα προέρχεται από 10ετή ασφυξία και φυσικά δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου τον ψυχολογικό πόλεμο του Ερντογάν. Το αντιλαμβάνονται και οι κάτοικοι στον Έβρο. Όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η ενίσχυση των δυνάμεων στην Θράκη, άλλωστε, σηματοδοτεί τον περιορισμό της ισχύος σε κάποια άλλη περιοχή. Και ο Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να στείλει δυνάμεις σε πολλά περισσότερα μέτωτα.

  Το θετικό στην υπόθεση του Έβρου είναι ότι περισσότερο δυσφορούν με τις ενέργειες του «Σουλτάνου» οι κάτοικοι της Αδριανούπολης. Έστω και αν αποφεύγουν να εκφραστούν ανοικτά. Η δυσαρέσκεια, όμως, υπάρχει και όσο θα δέχονται επιθέσεις οι περιουσίες τους από τους μετανάστες, τόσο θα αυξάνεται το πρόβλημα. Γι’ αυτό και η προπαγάνδα του Ερντογάν αναφέρεται σε «νεκρό Σύρο». Για να δείξει έλλειψη σεβασμού της Ελλάδας στους πρόσφυγες. Τα fake news, βέβαια, έχουν κοντά ποδάρια και η αλήθεια βγαίνει κάποια στιγμή στο φως.

  Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, έχει καταφέρει να διχάσει τους Έλληνες. Κι αυτό φαίνεται από τις τριβές και σε τοπικό επίπεδο και σε πανελλαδικό. Αν και στον Έβρο είναι μικρό το ποσοστό όσων αντιδρούν στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα και να τα προστατέψει. Ακόμα κι αυτή η μειοψηφία, όμως, απευθύνει καθημερινά έκκληση για συμπαράσταση από αλληλέγγυους και ενδεχομένως να μην είναι μακριά η μέρα που θα επαναληφθεί το σκηνικό με τα πούλμαν από κάθε γωνιά της χώρας που ανέβηκαν προ τριετίας να καταστρέψουν τον φράκτη. «Ζήσαμε τον εφιάλτη τότε», λένε οι περισσότεροι κάτοικοι των Καστανιών, μα και των άλλων περιοχών. Παράλληλα, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία αποτάσσεται και τα πανηγυράκια που διοργανώνουν τύποι σαν τον Γιάννη Λαγό.

  Αν αποφευχθεί ο διχασμός, οι δυνάμεις του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι θα αντέξουν στην πίεση των Τούρκων που προτάσσουν τους μετανάστες. Ακόμα και με βασανιστήρια όταν αρνούνται να επιτεθούν στον φράκτη και τους Έλληνες. Στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην Αλεξανδρούπολη περιμένουν επίσης και τις δυνάμεις της Frontex. Τα πρώτα περιπολικά έκαναν την εμφάνισή τους στις Καστανιές. Εστω και αν μιλάμε για περιορισμένη δύναμη, σε επικοινωνιακό επίπεδο κάνουν δουλειά, διότι η παρουσία τους λειτουργεί ανασταλτικά για τους Τούρκους. Κάτι είναι και αυτό για τον κόσμο που επιμένει σε κάθε ευκαιρία ότι και σε τούτο τον πόλεμο είμαστε μόνοι μας απέναντι στον Ερντογάν. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι η ενίσχυση όλων των δυνάμεων, στρατιωτικών και διωκτικών, έχει τονώσει το φρόνημα των πολιτών. Οι κάτοικοι του Έβρου νιώθουν Έλληνες και αντιλαμβάνονται πώς δεν είναι ξεχασμένοι. Πνίγηκε το αίσθημα της απομόνωσης που βίωναν τα προηγούμενα χρόνια και çεκφράζουν σε κάθε ευκαιρία και τη σιγουριά τους για τη φύλαξη των συνόρων και τη στήριξή τους σε όσους έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή στον υβριδικό πόλεμο που κήρυξε στην Ελλάδα ο «Σουλτάνος».

  Κι όπως λένε «ο καιρός φέρνει τα λάχανα, ο καιρός τα παραπούλια». Σε μία ελεύθερη μετάφραση, ότι ήρθε η ώρα να πάρει και ο Ερντογάν το μάθημά του διότι εδώ και δέκα χρόνια αλώνιζε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και προκαλούσε προβλήματα στη ζωή των κατοίκων κάθε ελληνικής γωνιάς.

   

  Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” στο ρεπορτάζ που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα Καλογρίτσα

  "Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν", αναφέρει μεταξύ...

  Αγωγή Καλογρίτσα: Πλήρης επιβεβαίωση της «ΜΠΑΜ» για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τους μεγιστάνες Χούρι και την εντολή Παππά να δοθούν τρία εκ...

  Ο Καλογρίτσας, οι Χούρι και ο Νίκος Παππάς! Πλήρης επιβεβαίωση για τις πρωτοσέλιδες αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΜΠΑΜ» για το άγριο πολιτικό-επιχειρηματικό παρασκήνιο το καλοκαίρι...

  Γεννηματά: Ανοιχτό κάλεσμα «σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη»

  H Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της, που δημοσιεύει η εφημερίδα «στο Καρφί», απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση «σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη,...

  Στ. Πουλής σε Π. Πολάκη: «Παρακράτος» είναι να στήνεις πορίσματα, να καταδικάζεσαι και να βρίζεις και τη Δικαιοσύνη

  Στη νέα συντηρητική κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Παύλου Πολάκη, προχώρησε ο Σταμάτης Πουλής, πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρει ο ίδιος...

  Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιαννούλη Λαρετζάκη

  Στο δυναμικό της ΚΑΕ Ολυμπιακός ανήκει κι επισήμως από σήμερα ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με τους «ερυθρόλευκους» να ανακοινώνουν την απόκτηση του διεθνή γκαρντ,...