11:03 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ground Zero, δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού! Δεν παρέστη τελικά στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς παρά την απολογητική δήλωση για την παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, στο πλευρό του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει η ενόχληση και το βαρύ κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε ακυρωθεί η ξενάγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Σημείο Μηδέν και στον Άγιο Νικόλαο στον Μανχάταν, την Παρασκευή ενώ μετά την ακύρωση ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η παράδοση επίσης θέλει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσφωνεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είχε ζητήσει να μην τον προσφωνήσει! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

«Λυπάμαι για την οδύνη»

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη λύπη του για την «οδύνη» που προκάλεσε στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του» ενώ τόνισε ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αποτελεί αναγνώριση των κατεχομένων.

Ελπιδοφόρος ΗΠΑ

Αναλυτικά η δήλωσή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου:

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας