12:30 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση (και) για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση (και) για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ό,τι και αν συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στον ΣΕΤΕ ή το βράδυ της ίδιας ημέρας, η ουσία δεν αλλάζει. Η διαδικασία για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης επισπεύσθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεπώς την Παρασκευή όχι μόνο ακυρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά είχαμε και την ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Αν θα είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν το γνωρίζει παρά μόνον ο Θεός. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση δεν διατρέχει κίνδυνο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εξαιτίας της αδυναμίας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μην παραβλέπουμε ότι την επόμενη χρονιά, το 2025, σε έξι μήνες από σήμερα, θα κληθεί η Βουλή να επιλέξει τον ή τη διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το 2015, η αδυναμία του Αντώνη Σαμαρά να βρει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής οδήγησε σε εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι η πρόβλεψη για «πρώτη φορά Αριστερά μόνο έξι μήνες» δεν ήταν παρά ένας ευσεβής πόθος του τότε πρωθυπουργού. Στην πράξη οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο έπεισε τον λαό στο δίλημμα του δημοψηφίσματος, αλλά κέρδισε και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Η αντικατάσταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί χωρίς πολιτικές εξελίξεις! Χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Άρα μπορεί να δούμε κι άλλον ανασχηματισμό, αν δεν κυλήσουν τα πράγματα όπως θέλουν στο Μαξίμου.

Κριτική

Εμείς, όμως, θα σταθούμε στη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με όλο τον σεβασμό στον ρόλο, θα ασκήσουμε κριτική στο πρόσωπο. Ούτως ή άλλως, το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλά και διάφορα από κυβερνητικά στελέχη. Ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο φέρονται να έχουν ζητήματα με τη συμπεριφορά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Άλλοι μιλούν για… τουπέ, κάποιοι λένε ότι έχει αρχίσει να εγείρει απαιτήσεις παρεμβάσεων.

«Ακόμα και με την… εξωτερική πολιτική της χώρας ασχολείται», ανέφερε τις προάλλες κυβερνητικός βουλευτής, που αντιλήφθηκε προφανώς κάποιες προτιμήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δυσφορία για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τωρινή. Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν την περίοδο που κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από το προεδρικό γραφείο δίχως εικόνες και σημαίες. Τότε ξεσάλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά όσα βρίσκονται δεξιά της κυβέρνησης.

Έπειτα ήρθε το τραπέζι που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πολλοί βουλευτές, ειδικά από εκείνους που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν, δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έπαιρνε θέση σε ένα ζήτημα, το οποίο και τη Νέα Δημοκρατία απειλούσε να διασπάσει και την κοινωνία να διχάσει.

Κάπως έτσι άρχισε η κυκλοφορία ρεπορτάζ που ήδη βάζουν στο τραπέζι το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα, για την επόμενη μέρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Είπαμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίξει μπάλα σε πιο στενό κομματικό επίπεδο.

Ο αντίλογος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαιρετική άποψη για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και διατηρεί μαζί της πολύ καλή προσωπική σχέση. Όπως, όμως, λένε πέριξ του Μαξίμου, «όλα αυτά ίσχυαν προ των ευρωεκλογών». Όχι ότι άλλαξε γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαιτίας του αποτελέσματος. Όπως και να ’χει, όμως, η κατακρήμνιση της Νέας Δημοκρατίας τον στρέφει σε άλλες επιλογές. Με πιο ξεκάθαρο αποτύπωμα στη βάση του κόμματος. Ειδικά από τη στιγμή που ακόμα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επιλογή του οποίου λένε ότι αποτέλεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το τελευταίο διάστημα βρέθηκε τουλάχιστον δύο φορές σε αμηχανία, για να μην πούμε σε δύσκολη θέση, εξαιτίας των απόψεων και των επιθυμιών της Προέδρου. Κάποιες εκ των οποίων δεν ήταν και ό,τι καλύτερο περίμενε να ακούσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Εμείς, πάντως, προσεγγίσαμε το ζήτημα με τον σεβασμό που αρμόζει στον ρόλο.

 

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας