23:49 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

ΑΣΟΕΕ: Ποιοι καλύπτουν τον καθηγητή "Δράκο" στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

ΑΣΟΕΕ: Ποιοι καλύπτουν τον καθηγητή "Δράκο" στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται η υπόθεση του αναπληρωτή καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), Αναστάσιου Δράκου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από άγνωστους κουκουλοφόρους την ώρα που παρέδιδε μάθημα στο αμφιθέατρο της Σχολής. Το καταδικαστέο περιστατικό άνοιξε, ουσιαστικά, το κουτί της Πανδώρας καθώς στο προσκήνιο ήρθε ο φάκελος με τις ποινικές εμπλοκές του 50χρονου καθηγητή (κατηγορείται για κακουργηματική εκβίαση, ξεκίνησε η δίκη του για τοκογλυφία), ενώ ελέγχεται και για το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και εκείνο της απιστίας, όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» στο φύλλο της 19ης Δεκεμβρίου 2021.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Το κλίμα στο Μαξίμου είναι ήδη βαρύ για το πρόσωπο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία ελέγχεται πλέον πολιτικά για το γεγονός ότι δεν έλαβε την αυτονόητη απόφαση να θέσει σε αργία τον δις υπόδικο καθηγητή, αλλά αντίθετα αρκέστηκε στην ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου η οποία, με τη σειρά της, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος αποχής από τα καθήκοντά του καθώς χαίρει του τεκμηρίου της αθωότητας και οι δικαστικές του περιπέτειες αφορούν (sic) ιδιωτική διαφορά που έχει με τον κουμπάρο του, επίσης καθηγητή, Παναγιώτη Διαμάντη. Στις απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από το γραφείο Τύπου της υπουργού Παιδείας όσο και από τις πρυτανικές αρχές προς την «Μ» καταγράφεται η μισή αλήθεια. Παραδείγματος χάρη, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι δεν γνώριζε για την ερευνώμενη υπόθεση παιδεραστίας μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου 2021, οπότε και κατατέθηκε επώνυμη καταγγελία. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Ακόμη και εάν στο γραφείο της κυρίας Κεραμέως δεν υπάρχει αποδελτίωση δημοσιευμάτων, όπως εκείνο της «Μ», που είχε αποκαλύψει τις καταθέσεις τριών καθηγητών που εμπλέκουν τον κ. Δράκο σε υπόθεση «ενοικίασης» ανήλικων εραστών σε Ελλάδα και Ρουμανία, δεν μπορεί να διέλαθε της προσοχής κανενός ότι από τις 17 Μαρτίου 2021 είχε λάβει εξώδικο από τον καθηγητή, κ. Γεώργιο Βάμβουκα, ο οποίος είχε κατονομάσει τον συνάδελφό του Δράκο ως τον πρωταγωνιστή σεξουαλικών οργίων -και- με ανηλίκους! Το ίδιο ισχύει και για τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Δημήτρη Μπουραντώνη, ο οποίος ενώ αρχικά είπε (τηλεοπτικά) ότι είχε παραπέμψει τα θέματα του Δράκου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο, όμως, δεν είχε συνεδριάσει από τον Μάρτιο του 2021, στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από την ανακοίνωση του ΟΠΑ που ουσιαστικά δεν λέει τίποτα.

Συγκάλυψη

Το υπόμνημα προς τη Σύγκλητο στις 21/12/2020 που αποκαλύπτει τη σεξουαλική συνεύρεση του καθηγητή με ανήλικο στη Ρουμανία

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη υπόθεση όζει από προσπάθεια συγκάλυψης. Θεωρείται αδιανόητο καθηγητής σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου να κατηγορείται για βαριά πλημμελήματα και κακουργήματα και να ερευνάται για παιδεραστία, και την ίδια στιγμή να παραμένει στη θέση του, ενώ στο μεσοδιάστημα να «επιβραβεύεται» και με κρατικές θέσεις! Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της υπόθεσης δικαιώνει δύο μάρτυρες- καθηγητές, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνας για την παιδεραστία κατέθεσαν ενόρκως ότι κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον 50χρονο πανεπιστημιακό, το 2017, εκείνος αυτάρεσκα τους αποκάλυψε τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με στελέχη του Μαξίμου και τη στενή φιλία που τον συνδέει με τον Νίκο Γεωργιάδη. Είναι επίσης προφανές ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση η κυβέρνηση έδειξε ακόμη πιο αργά αντανακλαστικά σε σχέση με εκείνη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος, υπενθυμίζεται, απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου προτού καταστεί κατηγορούμενος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Διώξεις και «ανταμοιβή»

Η αντίστροφη μέτρηση για το ξετύλιγμα του κουβαριού της υπόθεσης εκκινεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει επισήμως στις Αρχές, ο Παναγιώτης Διαμάντης, επίσης καθηγητής του ΟΠΑ, κουμπάρος (του έχει βαπτίσει τα τρία παιδιά) και πρώην συνεργάτης του Αναστάσιου Δράκου σε χρηματιστηριακές εταιρείες στο Βουκουρέστι, επισκέφθηκε αιφνιδίως τα γραφεία της εταιρείας στη Ρουμανία και έπεσε επάνω σε μια δυσάρεστη είδηση. « Αρχές Φεβρουαρίου του 2016 ανέβηκα στο Βουκουρέστι με τη βραδινή πτήση και μετά την ώρα 23.30 πέρασα από τα γραφεία να ελέγξω, παραστατικά.

Κανείς από τους συνεργάτες μου δεν γνώριζε ότι ήμουν στο Βουκουρέστι. Ανεβαίνοντας στα γραφεία ξαφνιάστηκα διότι είδα φως και άκουσα θορύβους. Προσεκτικά, προσπαθώντας να δω τι συμβαίνει, ξαφνιάστηκα όταν ανοίγοντας την πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων είδα τον Δράκο σε ερωτική πράξη με άλλους τρεις άνδρες, έναν Έλληνα από την εταιρεία και δύο αλλοδαπούς νεαρούς, o ένας ανήλικος. Κυριολεκτικά σοκαρίστηκα και αισθάνθηκα να ‘‘πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μου’’. Έκανα μεγάλη φασαρία φωνάζοντας, ζήτησα από όλους να φύγουν άμεσα θεωρώντας ανεπίτρεπτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στον χώρο εργασίας, ιδιαίτερα όταν επί 25 έτη είχα δώσει και την τελευταία προσπάθεια μου για τις επιχειρήσεις αυτές καθώς και το τελευταίο ευρώ που είχα, και ακόμη περισσότερο να διαπράττεται ποινικό αδίκημα με ανηλίκους. Το σοκ και η οργή μου δεν προήλθαν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, αλλά από το ότι είχε μετατρέψει τα γραφεία της εταιρείας που με κόπο είχα δημιουργήσει σε κέντρο ερωτικών περιπτύξεων και ιδίως ότι στο συμβάν συμμετείχε υπάλληλος της εταιρείας, αλλά και αλλοδαποί ανήλικοι, άσχετοι με την εταιρεία, που προφανώς προσέφεραν τις ‘‘υπηρεσίες’’ τους επ’ αμοιβή. Εν τω μεταξύ, οι ‘‘νεαροί’’ ειδοποίησαν συνεργό τους, ο οποίος τους περίμενε στο πάρκινγκ και ο οποίος αργότερα εκβίασε την εταιρεία.

Με ότι, φυσικά, μπορεί να σημαίνουν τα γεγονότα αυτά για την προσβολή του αισθήματος δικαίου κάθε ανθρώπου αλλά για τη μετέπειτα, ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών και την αποφυγή συνεπειών προς τις εταιρείες, λόγω της χρήσης των χώρων τους σε τέτοιες πράξεις και ειδικότερα με το θέμα των ανηλίκων για το οποίο ‘‘φώναζε’’ ο σωματώδης Ρουμάνος.

Την επόμενη μέρα ο Δράκος, σε μια πολύ δύσκολη συζήτηση, ανακοίνωσε την οριστική του αποχώρηση (έφυγε ξαφνικά και ουδέποτε επέστρεψε, ούτε για να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία ζήτησε να του τα στείλουν) και με μορφή τελεσιγράφου ανακοίνωσε τον εκβιασμό του.

Το μέσο του εκβιασμού ήταν:

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

  • α) Από την πλευρά του Δράκου, να καταστρέψει τις επιχειρήσεις, με τις επαφές τις οποίες είχε. Συγκεκριμένα, με απείλησε πως η κουμπάρα του και συνεργός του Μ.Κ., η οποία είχε χορηγήσει δάνεια, θα κατέθετε άμεσα αγωγή κάνοντας απαιτητά τα δάνειά της και ο ίδιος θα ξεκινούσε αμέσως ένα πλέγμα καταγγελιών σε συγκεκριμένα άτομα, που γνώριζε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Χρηματιστήριο, κατά όλων των επιχειρήσεων.
  • β) Από την πλευρά του ‘‘συνεργού’’ των νεαρών και του Δράκου, ‘‘προωθητού’’ και μέλος του ‘‘υποκόσμου’’ της Ρουμανίας, να αποκαλύψει με φωτογραφικό υλικό, που απεικόνιζε τους νεαρούς και τις πράξεις που διεπράχθησαν σε χώρους της εταιρείας. Ο Ρουμάνος αυτός με ενοχλούσε στο τηλέφωνο και απρόσκλητος ήρθε στην εταιρεία δύο φορές».

Μάλιστα κατά πληροφορίες ο κ. Διαμάντης αναγκάστηκε να δώσει στον Ρουμάνο με το ψευδώνυμο «Μπέμπε» περί τις 15.000 ευρώ από τις 40.000 που αρχικά ζητούσε προκειμένου να μη διαρρεύσει τις φωτογραφίες στον ρουμανικό Τύπο. Σύμφωνα με την πλευρά Διαμάντη, την οποία πάντως αντικρούει ο Δράκος, από εκείνη τη στιγμή ο καθηγητής αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα από την εταιρεία χρησιμοποιώντας την κουμπάρα του Μ.Κ., η οποία του είχε δανείσει ένα ποσό που υπερέβαινε τα 6.000.000 ευρώ και στη συνέχεια ζητούσε τοκογλυφικά, κατά τους ισχυρισμούς του, επιτόκια. Έκτοτε ξεκίνησε ένας ανηλεής δικαστικός πόλεμος ο οποίος διαρκεί μέχρι σήμερα με απίστευτες κατηγορίες για εκβιασμούς και απάτες, αλλά και μια δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Διαμάντη, η οποία έχει σχηματισθεί και βρίσκεται στα ανακριτικά γραφεία.

Η ουσία πάντως είναι, βάσει των ντοκουμέντων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», ότι από τις 27 Ιουνίου 2019 οι εισαγγελικές Αρχές είχαν ασκήσει δίωξη σε βάρος του Δράκου για το κακούργημα της εκβίασης (η υπόθεση ανατέθηκε στον 25ο τακτικό ανακριτή) αλλά και για το πλημμέλημα της τοκογλυφίας που ξεκίνησε να συζητείται την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι ο εν λόγω καθηγητής όχι μόνο δεν τέθηκε σε αργία από το Πανεπιστήμιο, αλλά ανταμείφθηκε και με κρατικές θέσεις! Συγκεκριμένα, στις 23 Οκτωβρίου 2019 τοποθετήθηκε στο ΔΣ του «Πράσινου Ταμείου», ενώ στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο ΔΣ του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του ΥΠΡΟΠΟ. Κατά πληροφορίες της «Μ», στο «Πράσινο Ταμείο» ο κ. Δράκος διορίσθηκε ως έχων αρκετά καλό βιογραφικό και προερχόμενος από το Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς στο υπουργείο να γνωρίζουν τις ποινικές εμπλοκές του. Αναγκάστηκε, δε, σε παραίτηση όταν στο υπουργείο κοινοποιήθηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες που αποκάλυπταν το «ποιόν» του. Σε ό,τι αφορά το ΥΠΡΟΠΟ, ο Δράκος φέρεται να απομακρύνθηκε κατόπιν προσωπικής απόφασης του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος διαδέχτηκε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Παιδεραστία

Παιδεραστία Το πλέον ύποπτο και μυστηριώδες είναι το γεγονός ότι η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ήταν ενημερωμένες για την εμπλοκή του κ. Δράκου σε υπόθεση παιδεραστίας από τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Για την ίδια υπόθεση δηλώνουν σήμερα άγνοια, καθώς στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί από τις εισαγγελικές Αρχές για άσκηση δίωξης, η οποία όντως δεν έχει ασκηθεί ακόμη, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης,

Το πλέον ύποπτο και μυστηριώδες είναι το γεγονός ότι η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ήταν ενημερωμένες για την εμπλοκή του κ. Δράκου σε υπόθεση παιδεραστίας από τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Για την ίδια υπόθεση δηλώνουν σήμερα άγνοια, καθώς στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί από τις εισαγγελικές Αρχές για άσκηση δίωξης, η οποία όντως δεν έχει ασκηθεί ακόμη, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, με τον κ. Δράκο να απαντά στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι πρόκειται περί σκευωρίας που στήθηκε από τον κ. Διαμάντη. Εκείνη την ημέρα (δηλαδή την 21η Δεκεμβρίου) στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο κ. Διαμάντης κατέγραψε όλες τις ποινικές περιπέτειες του κουμπάρου του και πρώην συνεργάτη του, παρουσιάζοντάς τον ως μέλος «εγκληματικής οργάνωσης» που έβαλε ως στόχο να τον εξαφανίσει οικονομικά και να τον καταστήσει απατεώνα επειδή έτυχε να είναι αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής συνεύρεσης τον Φεβρουάριο του 2016 με ομοφυλόφιλους άνδρες και έναν ανήλικο. Μάλιστα στο ίδιο υπόμνημα περιέγραψε λεπτομερώς το τι ακριβώς φέρεται να διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν κατά τη διάρκεια της αιφνίδιας νυχτερινής επίσκεψης στα γραφεία της εταιρείας του στο Βουκουρέστι.

Η υπόθεση μάλιστα παραπέμφθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα. Στις 15 Ιουνίου 2021 κλήθηκε να καταθέσει στις εισαγγελικές Αρχές ο Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποίησα απρογραμμάτιστη επίσκεψή μου μεσονύκτια ώρα στα γραφεία του ομίλου μας στο Βουκουρέστι. Ο σκοπός ήταν να διερευνήσω τιμολόγια για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες του Αναστασίου Δράκου, γιατί είχα ανακαλύψει εικονικό τιμολόγιο και πληρωμή προς τη σύζυγό του 148.500 ευρώ.

Εισερχόμενος στο προσωπικό μου γραφείο στους χώρους των επιχειρήσεων διαπίστωσα φως κάτω από την πόρτα στην αίθουσα VIP πελατών, που βρισκόταν στο αριστερό άκρο του γραφείου, και θόρυβο στο δεξιό άκρο του γραφείου που βρίσκονταν οι τουαλέτες. Ανοίγοντας την πόρτα, στην αίθουσα πελατών, αιφνιδιάστηκα βλέποντας τον Αναστάσιο Δράκο γυμνό, σκυμμένο προς τα εμπρός, φορώντας μαύρο γυναικείο καλσόν, το οποίο ήταν κατεβασμένο. Πίσω του βρισκόταν νεαρός αλλοδαπός τελείως γυμνός, ο οποίος συνουσιαζόταν με τον Δράκο. Ο Δράκος ήταν σκυμμένος στο τραπέζι συνεδριάσεων, όπου ήταν ξαπλωμένος ανάσκελα ένα νεαρό στην ηλικία αγόρι περίπου 14 ετών και ο Δράκος εκτελούσε πεολειχία σε αυτόν ενώ τον διακόρευε με τα δάχτυλά του.

Έβαλα τις φωνές στα Ελληνικά και στα Ρουμανικά, οι συνουσιαζόμενοι διέκοψαν και έλεγαν ‘‘μη, μη’’. Έτρεξα προς την τουαλέτα που είχα ακούσει τον θόρυβο και αντελήφθην ότι υπήρχε και τρίτος, ο οποίος φορώντας ένα παπούτσι πρόχειρα και με το άλλο ξυπόλητο όπως ακουγόταν στα πλακάκια έτρεξε προς τη δεύτερη έξοδο των εταιρειών και διέφυγε από τις σκάλες. Λόγω της ταραχής μου δεν μπόρεσα να τον κυνηγήσω.

Γυρνώντας πίσω ο Δράκος και οι νεαροί είχαν ντυθεί πρόχειρα με τα ρούχα τους να κρέμονται, συνεχίζοντας τις φωνές έπιασα τον μικρό και τον ρώτησα ποιος είναι, πόσων χρονών είναι και εκείνος έβαλε τα κλάματα. Ο Δράκος με κάποιο ύφασμα σκούπιζε βιαστικά από τα χείλη του το γυναικείο κραγιόν που φορούσε.

Ταυτόχρονα άκουσα θόρυβο στην τζαμένια πόρτα της κύριας εισόδου και έτρεξα, όπου είδα έναν θηριώδη άντρα κοντό, περίπου 1,65, αλλά πελώριο σε σωματική διάπλαση, τη χτυπούσε και θα την έσπαγε. Ήταν με ξυρισμένο κεφάλι και είχε μία τεράστια ουλή στο μάγουλο. Οι δύο νεαροί και ο Δράκος εμφανίστηκαν πατώντας το ηλεκτρικό κουμπί της πόρτας ανοίγοντάς την. Ο θηριώδης άντρας όρμησε προς το μέρος μου και στα Ρουμανικά μου είπε ‘‘σκάσε, θα σε στείλω στο διάολο’’, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘‘θα σε σκοτώσω’’. Ο Δράκος και οι άλλοι φυγαδεύτηκαν κρυπτόμενοι πίσω από τον θηριώδη τύπο και οπισθοχώρησαν προς το ασανσέρ, με τον τύπο αυτόν να οπισθοχωρεί κοιτώντας πολύ απειλητικά προς το μέρος μου και σταμάτησαν στο γκαράζ -3.

Ο Δράκος την άλλη μέρα απεχώρησε, δεν χαιρέτησε κανέναν από τους από 15ετία συνεργάτες του ποτέ, ακόμη και τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο και το σπίτι του ζήτησε να του τα στείλουμε. Στην εταιρεία δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

 Πλήρως ενήμεροι οι Κεραμέως – Μπουραντώνης!

Το άλλο μεσημέρι εμφανίστηκε ο θηριώδης τύπος στην εταιρεία, εισέβαλε στο γραφείο μου και μου είπε πως λέγεται ‘‘Μπέμπε’’ και μου έδειξε το κινητό του τηλέφωνο πριν προλάβω να ανοίξω το στόμα μου. Είχε φωτογραφία του πολύ μικρού από το συμβάν σε ερωτικές συνευρέσεις σε εμφανείς χώρους της εταιρείας. Κύλισε την οθόνη με το δάχτυλό του και μου έδειξε άλλες περίπου 10 φωτογραφίες όπου ο μικρός συνουσιαζόταν με άνδρες των οποίων τα πρόσωπα δεν εμφανίζονταν. Μου είπε στην εταιρεία σου ‘‘πηδάνε ανηλίκους’’, δείχνοντάς μου την ταυτότητα του νεαρού που ήταν γεννηθείς Νοέμβριο του 2002, δηλαδή δεν είχε κλείσει τα 14. Ή μου δίνεις 50.000 ευρώ και κάνεις ό,τι σου πει ο ‘‘Τάσο’’ (Δράκος Αναστάστιος) ή οι φωτογραφίες αυτές θα φτάσουν στην Αστυνομία και στις εφημερίδες.

Μόλις το 2018 κινήθηκα εναντίον του Δράκου ποινικά, προκάλεσε την πλήρη οικονομική καταστροφή, εξαπέλυσε πλημμυρίδα μηνύσεων από όσους ελέγχει, πραγματοποίησε κακουργηματική εκβίαση με πρώην φυλακισμένο.

Όταν έγινα ενοχλητικός έγινε απόπειρα δολοφονίας μου έξω από το γραφείο της δικηγόρου μου στην οδό Πινδάρου στο Κολωνάκι, χρησιμοποιώντας το κύκλωμα των φυλακών, όπως απεδείχθη από την Τακτική Ανάκριση».

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι στο πλαίσιο της προανάκρισης κατέθεσαν αυτοβούλως δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τη δικαστική διαμάχη Διαμάντη και Δράκου. Πρόκειται για δύο καθ’ όλα αξιοσέβαστους καθηγητές, ο ένας μάλιστα φέρεται να συνδέεται με φιλία και με τον πρωθυπουργό, οι οποίοι κατέγραψαν στις καταθέσεις τους τις εκμυστηρεύσεις τις οποίες φέρεται να τους έκανε ο Δράκος κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία του Πανεπιστημίου το 2017 όταν προσπαθούσαν να τον πείσουν να αναλάβει πρόεδρος του Τμήματος:

Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώτου καθηγητή: « Στην πορεία της συζήτησης μας είπε ότι έχει γερές πλάτες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση του προέδρου θα εκπλήρωνε τις φιλοδοξίες του. Μας ανέφερε ότι έχει σχέσεις με ανώτερο στέλεχος του Μαξίμου, αλλά και πολύ στενούς δεσμούς με τον Νίκο Γεωργιάδη, σημαντικό στέλεχος της ΝΔ. Όταν ανέφερε το ονοματεπώνυμό του σχολιάσαμε το γεγονός της επικαιρότητας, ότι ο κύριος Γεωργιάδης είχε εμπλακεί σε δικαστική υπόθεση παιδεραστίας… Μείναμε άφωνοι όταν μας είπε ότι και στον ίδιο αρέσει να συνευρίσκεται με άντρες και ιδίως με ανήλικα αγοράκια. Αξιομνημόνευτη ήταν και η επισήμανσή του ότι στη Ρουμανία συνουσιάζεται με άντρες και ανήλικα αγόρια που βρίσκει εύκολα και κατά πολύ φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλότερο…». Ο εν λόγω μάρτυρας αναφέρει ότι στη συνέχεια ο συνάδελφός του προέβη σε μια πραγματικά απίστευτη πράξη, καθώς σηκώθηκε, κατέβασε το παντελόνι του και «μέσα από τη σχισμή από το κόκκινο σλιπάκι του έβγαλε το μόριό του που ήταν σε στύση και μας το επέδειξε άνευ ντροπής».

Στη μαρτυρική κατάθεση ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών αναφέρει ότι τόσο εκείνος όσο και ο έτερος μάρτυρας συνάδελφός του φοβήθηκαν, αρχικά, να καταγγείλουν το συγκεκριμένο περιστατικό στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στις πρυτανικές Αρχές εξαιτίας ενδεχόμενου κουκουλώματος της υπόθεσης. Μάλιστα επισημαίνει ότι η μαρτυρική κατάθεση στην Εισαγγελία έγινε «κατόπιν μεγάλης περίσκεψης, καθότι διαισθάνομαι ότι απειλείται και άμεσα κινδυνεύει η ζωή η δική μου και της οικογένειάς μου».

Παράλληλα κατέθεσε ότι έχει υποβάλει δύο επιστολές στον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τέσσερις στη νυν υπουργό Νίκη Κεραμέως, με τις οποίες κατήγγειλε σωρεία αξιόποινων πράξεων από συναδέλφους του. «Σε επιστολές μου με ημερομηνία 1η και 17η Μαρτίου 2021 που απέστειλα στον πρύτανη κ. Δημήτρη Μπουραντώνη και στην υπουργό Παιδείας επωνύμως κατήγγειλα δημοσιεύματα για αναπληρωτή καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών περί πιθανής εμπλοκής του σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας». Στη συνέχεια, βάσει όσων κατέθεσε, αποφάσισε να στείλει (την 1η Ιουλίου 2021) επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Γρηγόρη Δημητριάδη, όπου κατήγγειλε τα συγκεκριμένα γεγονότα για την υπόθεση του κ. καθηγητή, ενώ στις 6 Οκτωβρίου έστειλε επιστολή και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. «Σας επισημαίνω ότι έχω δεχτεί τρεις ανώνυμες απειλητικές επιστολές, γεγονός που με υποχρέωσε να υποβάλω τρεις εγκλήσεις-μηνύσεις κατ’ αγνώστων…» καταλήγει.

To περιεχόμενο της μαρτυρικής κατάθεσης του καθηγητή επιβεβαιώνει με τη δική του μαρτυρία στην Εισαγγελία και άλλος συνάδελφός του, οποίος ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο οποίος όμως προσέθεσε ότι ο πανεπιστημιακός με την προτίμηση στα ανήλικα αγόρια έχει πανίσχυρες πλάτες! «Το 2018 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος, ενώ η ομάδα των μελών ΔΕΠ που κινεί τα νήματα στις εκλογές του Ιουλίου του 2020 τον προόριζε για πρόεδρο του τμήματος. Εντούτοις μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου τμήματος, εντελώς ξαφνικά η ηγετική ομάδα του Τμήματος αποφάσισε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Επισήμως δεν έγινε γνωστός ο λόγος, κυκλοφόρησε η φήμη πως διέρρευσε η πληροφορία ότι υπήρχε σε βάρος του ποινική διαδικασία για τοκογλυφία… Αξιομνημόνευτο είναι ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει διοριστεί σε δύο καίριας σημασίας πόστα… Αντιλαμβάνεστε ότι η μαρτυρική μου κατάθεση είναι πολύ κρίσιμη για εμένα και την οικογένειά μου. Θίγει ισχυρούς ανθρώπους και ισχυρά συμφέροντα. Φοβάμαι ότι πλέον θα απειληθεί η ζωή της οικογένειάς μου και η δική μου και στηρίζομαι στην προστασία της Πολιτείας…».

Εξώδικο

Λιγνάδη

Από την επίσημη αλληλογραφία προκύπτει ότι από τις 17 Μαρτίου 2021 ο καθηγητής Γεώργιος Βάμβουκας είχε ενημερώσει, μέσω εξωδίκου, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με την εμπλοκή του Αναστάσιου Δράκου σε σεξουαλικά σκάνδαλα και σε υποθέσεις παιδεραστίας. Παρότι στο εξώδικο δεν κατονομάζεται ο αναπληρωτής καθηγητής, εντούτοις φωτογραφίζεται πλήρως και μια απλή έρευνα θα οδηγούσε την κυρία υπουργό στο πρόσωπό του.

Καταγράφεται στο εξώδικο: «Η παρούσα επιστολή αποτελεί συνέχεια άλλων σχετικών επιστολών που σας είχα απευθύνει και επισυνάπτονται στα σχετικά συνημμένα (Έγγραφα 1, 2 και 3). Με αυτή την τέταρτη κατά σειρά επιστολή, κατά κύριο λόγο θέτω υπόψη σας δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας “Μακελειό” της 27-28ης Φεβρουαρίου 2021 και 9ης Μαρτίου 2021 (Έγγραφα 4 και 5). Αμφότερα τα δημοσιεύματα είναι σε γνώση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Καθηγητή κυρίου Δημητρίου Μπουραντώνη (Έγγραφο 6). Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου Αναπληρωτή Καθηγητή του ΟΠΑ, ο οποίος καταγγέλλεται πως εμπλέκεται σε σεξουαλικά σκάνδαλα και κυκλώματα παιδεραστίας.

Το δημοσίευμα της 9ης Μαρτίου 2021 παραθέτει και το ΦΕΚ διορισμού του συγκεκριμένου Αναπληρωτή Καθηγητή από το οποίο και προκύπτει το ονοματεπώνυμό του και το γνωστικό αντικείμενο διορισμού. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του συγκεκριμένου Αναπληρωτή Καθηγητή, από τις παρατιθέμενες φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου στην εφημερίδα “Μακελείο”, πολύ εύκολα αναγνωρίζουν το πρόσωπό του και άρα με απόλυτη ακρίβεια προσδιορίζουν το ονοματεπώνυμό του. Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ, δηλαδή καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, ήδη γνωρίζουν ποιος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας». Νωρίτερα, την 1η Μαρτίου παρεμφερές εξώδικο είχε στείλει και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Δημήτρη Μπουραντώνη, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε ενημερωθεί για τα περιστατικά του Βουκουρεστίου από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η τοκογλυφία

Την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ξεκίνησε η δίκη με κατηγορούμενους τον Αναστάσιο Δράκο και την κουμπάρα του Μ.Κ., οι οποίοι βαρύνονται για το αδίκημα της τοκογλυφίας που φέρονται να τέλεσαν σε βάρος του Παναγιώτη Διαμάντη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκάλυψε το dikastikoreportaz.gr, ο Δράκος μαζί με τη συγκατηγορούμενή του από το 2015 μέχρι και το 2019 «αφαίμαξαν» οικονομικά τον πρώην συνεργάτη του στον οποίο δάνεισαν διάφορα ποσά προκειμένου να «ανασάνει» οικονομικά ζητώντας και λαμβάνοντας υπέρογκο επιτόκιο το οποίο ανήλθε ακόμη και στο 70%! Συγκεκριμένα, κατά το κατηγορητήριο πάντα, ο Αναστάσιος Δράκος και η συγκατηγορούμενή του εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική αδυναμία του Παναγιώτη Διαμαντη, πρώην συνεταίρου του Δράκου, στον οποίο αρχικά (από το τέλος Δεκεμβρίου 2007 μέχρι και τις αρχές του 2013) δάνεισαν 6.624.922 ευρώ λαμβάνοντας τόκο 4.609.183 ευρώ, δηλαδή επιτόκιο ύψους 70%! Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2016, υπέγραψαν με τον μηνυτή νέες συμβάσεις ύψους 14.330.176 ευρώ για τα «αρχικά δάνεια των 6.624.922 ευρώ, απαιτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 7.705.254 ευρώ επιπλέον τόκους τριετίας με ετήσιο επιτόκιο 38,76%», ενώ τον Ιούλιο του 2016 έλαβαν ως επιπλέον τόκους το ποσό των 912.109 ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο καθηγητής της ΑΣΟΟΕ και η κουμπάρα του για αρχικό δάνειο ύψους 6.624.922 ευρώ απαίτησαν παράνομους τόκους ύψους 12.314.437 ευρώ, εκ των οποίων έλαβαν τελικά 5.521.292 ευρώ, «ήτοι επιτόκιο κατά πολύ υπερβαίνον του ανώτατου επιτρεπτού εξωτραπεζικού από την Τράπεζα της Ελλάδος που για το έτος 2016 είχε οριστεί σε 5,25%».

Μάλιστα ο Αναστάσιος Δράκος φέρεται να εμφάνισε την κουμπάρα του ως φερέγγυο πρόσωπο με τεράστια οικονομική επιφάνεια, η οποία μπορούσε να δανείσει εντόκως οποιοδήποτε ποσό επιθυμούσε ο μηνυτής για την ανακεφαλαιοποίηση των εταιρειών του και τη συνέχιση των επενδυτικών του έργων, «πλην όμως απαιτώντας εκβιαστικά, με τη συνδρομή και άλλων προσώπων ζήτησαν υπέρογκα επιτόκια με διαρκείς απειλές και συστηματική οικονομική αφαίμαξη του μηνυτή από το 2007 μέχρι και το 2019». Στη διαδικασία της Παρασκευής, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ανέφεραν ότι στο κατηγορητήριο περιγράφεται μια σειρά από συναλλαγές των εντολέων τους, όχι όμως με τον μηνυτή, αλλά με εξωχώριες εταιρίες «οι οποίες δεν υπέβαλαν έγκληση ως παθούσες». Είπαν επίσης πως δεν δύνανται να βρουν ποιος είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών, καθώς «είναι κενές περιεχομένου και διαλυμένες οι εταιρείες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα, κύριε πρόεδρε».

Κατά τον Εισαγγελέα Έδρας η εν λόγω ένσταση πρέπει να γίνει δεκτή από το δικαστήριο καθώς στο κλητήριο θέσπισμα δεν γίνεται σαφής διάκριση των συμβάντων, δεν επιμερίζονται τα ποσά και δεν καταγράφονται τα πρόσωπα με τα οποία συνήφθησαν οι επίμαχες δανειακές συμβάσεις. Επομένως, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τίθεται ζήτημα για την άμυνα των κατηγορουμένων οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς γιατί κατηγορούνται. Σχολιάζοντας στην «Μ» την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Άγης Τάτσης, νομικός συμπαραστάτης του κ. Διαμάντη, επεσήμανε: «Προκαλεί εύλογες απορίες σε επιστημονικό επίπεδο η εισαγγελική πρόταση περί αοριστίας του κατηγορητηρίου, η οποία αν γίνει δεκτή οδηγεί σε απαλλαγή των κατηγορουμένων λόγω επελθούσας παραγραφής.

Οι απορίες αυτές μετατρέπονται σε έκπληξη όταν με σαφήνεια το κατηγορητήριο περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια και τα ποσά που δόθηκαν και τα ποσά που ζητήθηκαν και το χρονικό διάστημα των συναλλαγών. Τυχόν αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης από το δικαστήριο οδηγεί όχι μόνο σε ανασφάλεια δικαίου, αλλά υψώνει και ένα νομολογιακό ανάχωμα υπέρ των κάθε λογής τοκογλύφων, αφού το εκάστοτε θύμα θα πρέπει πλέον να έχει σπουδάσει οικονομικά για να βρει το δίκιο του.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Άρειος Πάγος έχει εκδώσει ακριβώς αντίθετες αποφάσεις σχετικά με τη μη αναγκαιότητα αναφοράς του επιτοκίου στις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε δάνεια τραπεζών, καθόσον το επίσημο δικαιοπρακτικό επιτόκιο δημοσιεύεται στα δελτία της ΤτΕ».

Σημειώνεται πάντως ότι σε γραπτή του δήλωση ο κ. Δράκος επισημαίνει ότι πίσω από την υπόθεση παιδεραστίας βρίσκεται ο κ. Διαμάντης, ο οποίος του οφείλει, σύμφωνα με απόφαση της Δικαιοσύνης, ένα σημαντικό ποσό, ενώ σε βάρος του εκκρεμούν καταγγελίες τουλάχιστον 25 πρώην επενδυτών του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι τους εξαπάτησε και τους απέσπασε μεγάλα χρηματικά ποσά. «Για το σκέλος της εκβιάσεως έχω απολογηθεί ενώπιον Τακτικής Ανακρίτριας και έχω αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέως και Ανακρίτριας. Το σκέλος της τοκογλυφίας έχει χωρισθεί και εκκρεμεί ενώπιον της ποινικής Δικαιοσύνης.

Ο αντίδικός μου, απολογούμενος για πειθαρχικά παραπτώματα ενώπιον του Οικονομικού Πανεπιστημίου, επενόησε και ισχυρίσθηκε για μένα, εντελώς αορίστως και πέντε έτη μετά το δήθεν ‘‘περιστατικό’’, ότι έχω τελέσει το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο έναντι αμοιβής. Για την υπόθεση αυτή διετάχθη προκαταρκτική εξέταση η οποία δεν έχει περατωθεί ακόμη. Επισημαίνω ότι ουδεμία καταγγελία έχει υποβληθεί εις βάρος μου από οποιονδήποτε ανήλικο, από οποιουσδήποτε γονείς ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με γνώση της υποθέσεως. Επίσης δεν υπάρχει το παραμικρό αποδεικτικό μέσο από το οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν έστω και ενδείξεις τελέσεως της πράξεως αυτής. Πρόκειται για ψευδέστατη και αήθη επινόηση του αντιδίκου μου», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας