18:49 Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Αστέριος Πελτέκης: Το υπουργείο αναμένει εξηγήσεις από τον «τζαμπατζή» διευθυντή του ΚΘΒΕ

Αστέριος Πελτέκης: Το υπουργείο αναμένει εξηγήσεις από τον «τζαμπατζή» διευθυντή του ΚΘΒΕ

 

  • Παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, μετά τις αποκαλύψεις της «Μ» σχετικά με την dolce vita του Αστέριου Πελτέκη
  • Ζητάει και τα ρέστα ο ηθοποιός με εξώδικο που απέστειλε!

  

Των Πέτρου Κουσουλού – Νίκου Νικολετάκη

 

Αστέριος Πελτέκης: Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» την περασμένη Κυριακή σχετικά με τις ημέρες και τα έργα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέρη Πελτέκη. Ο αρμόδιος υφυπουργός όχι μόνο ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις για την κατασπατάληση των κρατικών πόρων προς ίδιον όφελος του πρωταγωνιστή στη «Γη της Ελιάς», αλλά την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να τον «υποδεχθεί» στο γραφείο του για τις περαιτέρω ενέργειες. Ήδη το κλίμα στο υπουργείο αλλά και στους κόλπους του ΚΘΒΕ είναι βαρύ για τον Πελτέκη, ο οποίος προσπαθεί μέσω εξωδίκων που απέστειλε στην εφημερίδα αλλά και εσωτερικών ελέγχων που ετοιμάζεται να διατάξει (για να διαπιστώσει από πού προέρχονται οι διαρροές!!!) να σώσει την κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό ότι μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της «Μ», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου αδυνατεί να δικαιολογήσει τις απίστευτες δαπάνες ύψους 15.000 ευρώ που κατόρθωσε να κάνει μέσα σε έξι μήνες, χρεώνοντας τον Οργανισμό με έξοδα για προσωπικά ταξίδια στο εξωτερικό, γεύματα και δείπνα σε εστιατόρια, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ακόμη και για παπούτσια που ισχυρίστηκε ότι καταστράφηκαν λόγω νεροποντής!

 

Εξηγήσεις

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής υπήρξε άμεση αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, σε γραπτή του απάντηση στην «Μ» ανέφερε: «Με αφορμή το δημοσίευμα , το ΥΠΠΟΑ ζήτησε ήδη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή έγγραφες εξηγήσεις για όσα αναφέρονται ,τις οποίες έλαβε και αξιολογεί προκειμένου να κινηθεί αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση διαψεύδω ότι οι πληροφορίες αυτές τελούσαν εν γνώσει μου, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα». Εκτός αυτού όμως και των έγγραφων εξηγήσεων που φέρεται ήδη να παρέδωσε ο Πελτέκης, ο κ. Γιατρομανωλάκης τον κάλεσε στο γραφείο του. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθεί η παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Από την πλευρά του γραφείου Τύπου του ΚΘΒΕ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Επειδή όλα όσα δημοσιεύτηκαν, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση με τα όργανα του ΚΘΒΕ, πλήττουν τον θεσμικό ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς επίσης τις εγγυήσεις αξιοκρατίας, διαφάνειας και λειτουργίας του θεάτρου, πριν από κάθε δημόσια τοποθέτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, πρωτίστως θα απαντηθούν λεπτομερώς στα αρμόδια εποπτικά όργανα όπως προβλέπεται και επιβάλλεται εκ του νόμου».

 

«Ο τζάμπας»

Όπως αποκάλυψε η «Μ», ο «Θανάσης» από τη «Γη της Ελιάς» δεν διστάζει να χρεώνει στον κορβανά του θεάτρου -και κατ’ επέκταση στον κρατικό κορβανά- απίστευτες δαπάνες για τις συχνές μετακινήσεις του και τα ταξίδια στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους, εκτός έδρας επειδή επιλέγει να μένει στην Αθήνα, τις τυρόπιτες και τους καφέδες τους οποίους πίνει με τους φίλους του, και να δεσμεύει κρατικά λεφτά για παπούτσια τα οποία αγόρασε υποστηρίζοντας ότι ένα ζευγάρι που φορούσε «καταστράφηκε» εξαιτίας βροχής που ξέσπασε την ώρα που περπατούσε προς το θέατρο!

Ο ίδιος κατόρθωσε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να εξαντλήσει το όριο των 60 εκτός έδρας που δικαιούται τον χρόνο, επιβαρύνοντας το θέατρο για καθαρά προσωπικές μετακινήσεις του, όπως για ταξίδι του στην Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσει γυρίσματα για το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστεί!

Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι κατόπιν συναίνεσης του ΔΣ του ΚΘΒΕ απέκτησε εταιρική χρεωστική κάρτα, με τροφοδότη λογαριασμό στο όνομά του και με μηνιαίο όριο 2.500 ευρώ. Στο μεσοδιάστημα φρόντισε με κρατικά -και πάλι- χρήματα να αποκτήσει το υπερσύγχρονο κινητό τηλέφωνο iPhone 13 Pro Max συνολικής αξίας 1.493 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ένα λάπτοπ αξίας 4.000 ευρώ! Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι έχει προσλάβει -μέχρι στιγμής- τρεις ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι πληρώνονται από το ΚΘΒΕ παρότι δεν πατάνε το πόδι τους. Ο ένας εξ αυτών (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) ζει μόνιμα στο Παρίσι και από την πρώτη ημέρα πρόσληψής του ζήτησε από το θέατρο δάνειο ύψους 7.500 ευρώ.

 

«Εις υγείαν»

Από την πληθώρα των στοιχείων που κατάφερε να συλλέξει η πολύμηνη έρευνα της εφημερίδας προκύπτει ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέρης Πελτέκης, κάνει την πιο γλυκιά ζωή (dolce vita) του κόσμου με κρατικά χρήματα. Εκτός από τον παχυλό μισθό τον οποίο λαμβάνει λόγω της θέσης την οποία κατέχει και τα χρήματα τα οποία κερδίζει (και καλά κάνει) από τις προσωπικές επαγγελματικές δραστηριότητές του, δεν διστάζει να χρεώνει τον προϋπολογισμό του θεάτρου για προσωπικά έξοδα, από την τυρόπιτα και το νερό το οποίο θα πάρει μέχρι τα καύσιμα και τα διόδια, ακόμη και το πάρκινγκ του αυτοκινήτου του χωρίς να βρίσκεται σε υπηρεσιακή μετακίνηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», ο Αστέρης Πελτέκης αρέσκεται να ταξιδεύει συχνά, να τρώει ή να πίνει καφέ σε γκλαμουράτα μαγαζιά, αλλά να μην πληρώνει από την τσέπη του τίποτα!

Τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στο τιμόνι του ΚΘΒΕ ο 48χρονος ηθοποιός χρέωσε τον Οργανισμό για προκαταβολές στις εκτός έδρας μετακινήσεις του με 2.754,24 ευρώ, για «υποδοχή και φιλοξενία του γραφείου» με 2.280,21 ευρώ και 404,23 ευρώ, για αεροπορικά εισιτήρια με 1.423,39 ευρώ κ.ά.

Παπούτσια και iPhone

Το πλέον εξωφρενικό είναι αυτό που συνέβη στη ζωή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού την Τρίτη 28 Ιουνίου. Στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε έντονη καταιγίδα, εξαιτίας της οποίας (όπως ισχυρίσθηκε ο Πελτέκης) καταστράφηκαν τα παπούτσια του! Από τη γραμματεία της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης απεστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα στη διοικητική-οικονομική διευθύντρια του ΚΘΒΕ, βάσει του οποίου ζητείται να καταβληθούν στον διευθυντή 70 ευρώ προκειμένου εκείνος να αγοράσει καινούργια παπούτσια! Το μήνυμα έχει ως εξής: «Καλημέρα. Παρακαλώ να γίνει αίτηση και να κατατεθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή το ποσό των 70 ευρώ που αφορά αγορά παπουτσιών για τις ανάγκες της οντισιόν καθότι καταστράφηκαν ολοσχερώς από την έντονη καταιγίδα. Σας φέρνω και τη σχετική απόδειξη». Την επόμενη μέρα, 29 Ιουνίου, η οικονομική διευθύντρια απάντησε με ένα ξερό «ΟΚ».

 

Πιστωτική

Εκτός από τα κινητά και τα λάπτοπ, ζήτησε και έλαβε και εταιρική χρεωστική κάρτα στο όνομά του, με εγκεκριμένο όριο 2.500 ευρώ! Τον Απρίλιο του 2022, βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», η οικονομική διευθύντρια του θεάτρου με σημείωμα που έστειλε στα μέλη του Οργανισμού ζήτησε να παρασχεθεί η συγκεκριμένη κάρτα στον Πελτέκη «για αποκλειστική χρήση που θα αφορά μόνο έξοδα για επαγγελματικούς σκοπούς απαραίτητα για την κάλυψη αναγκών του ΚΒΘΕ και προς προαγωγή των συμφερόντων του Οργανισμού σε δύο κατηγορίες: 1) επαγγελματικά ταξίδια και 2) επαγγελματικά γεύματα».

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει την υποχρέωση να παραδίδει στο θέατρο τα παραστατικά των εξόδων ώστε να επισυνάπτονται στα εξοδολόγια, καθώς και να ειδοποιεί εγκαίρως για την τροφοδότηση του λογαριασμού τον προϊστάμενο του Οικονομικού Τμήματος με το απαιτούμενο ποσό και σύμφωνα με το εγκεκριμένο όριο της πιστωτικής κάρτας. Το αίτημα έγινε δεκτό. Μάλιστα το ΔΣ του ΚΘΒΕ στη συνεδρίασή του στις 23/6/ Ιουνίου 2022 αποφάσισε ομόφωνα ότι «η επιβάρυνση της εταιρικής χρεωστικής κάρτας που αποφασίστηκε να χορηγηθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή και γενικά οι βαρύνουσες στον Οργανισμό δαπάνες του καλλιτεχνικού διευθυντή για την κάλυψη εξόδων αναγκαίων επαγγελματικών γευμάτων, εξόδων μετακίνησης λόγω διατεταγμένης υπηρεσίας εντός έδρας και εξόδων μετακίνησης για τις ανάγκες της υπηρεσίας εκτός έδρας και εντός και εκτός επικράτειας μπορεί να ανέρχονται στο ανώτατο όριο στο ποσό των 20.000 ευρώ».

———————————————————-ΕΝΘΕΤΟ

Τι απαντά μέσω εξωδίκου

Με εξώδικη δήλωση που απέστειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ δεν απαντά τίποτα για την ουσία της υπόθεσης, αλλά αναφέρει ότι συκοφαντήθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ». Διαμαρτύρεται για τον τίτλο της εφημερίδας «Ο ΤΖΑΜΠΑΣ ΖΕΙ!» και χαρακτηρίζει «προσβλητικές, υβριστικές και ονειδιστικές φράσεις» αυτά που γράψαμε περί «dolce vita στην υγεία των κορόιδων» κ.ά. Έτσι λοιπόν ο Πελτέκης έχει την απαίτηση και το θράσος να γίνουμε δηλωσίες, υποστηρίζοντας ότι το απολύτως ακριβές και πλήρως τεκμηριωμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ήταν άστοχο και ανακριβές» κατά περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνει ότι θα προβεί στην άσκηση κάθε προβλεπόμενου μέσου και ένδικου βοηθήματος ενώπιον των δικαστηρίων. Την ίδια στιγμή, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η μοναδική έννοια του καλλιτεχνικού διευθυντή, που δεν δίστασε να χρεώσει το θέατρο ακόμη και για καινούργιο ζευγάρι παπούτσια, είναι να διαπιστώσει πώς έγινε η διαρροή συγκεκριμένων πληροφοριών στην εφημερίδα. Ας τον χαίρονται, λοιπόν, οι πολιτικοί του προϊστάμενοι!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας