1:24 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

AstraZeneca: H E.E καθυστέρησε τη σύναψη συμφωνίας κατά τρεις μήνες σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

AstraZeneca: H E.E καθυστέρησε τη σύναψη συμφωνίας κατά τρεις μήνες σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αντεπίθεση περνά η βρετανική AstraZeneca, μετά την κριτική που της ασκήθηκε, ήδη από την Τρίτη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω συνέντευξης του CEO της, Pascal Soriot στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας καλεί την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ σημειώνει ότι η Ένωση των 27 χωρών καθυστέρησε τη σύναψη συμφωνίας με την AstraZeneca κατά τρεις μήνες σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το απόγευμα αναμένεται τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη διοίκηση της εταιρείας, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν “κομβικής σημασίας στοιχεία” για το πόσα εμβόλια μπορεί να παραδώσει η εταιρεία στην ΕΕ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Soriot, η Astra έχει συνάψει συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” με την ΕΕ, στην οποία δεν προσδιορίζεται ακριβής ποσότητα δόσεων εμβολίων, λόγω του γεγονότος ότι η ΕΕ επέμενε να λάβει τις δόσεις ακριβώς στον ίδιο χρόνο με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία με τρεις μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το Λονδίνο.

Η ΕΕ έχει αντιτείνει ότι έχει πληρώσει προκαταβολή ύψους 336 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και ζητεί εξηγήσεις για την διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Ο P. Soriot προσθέτει ότι, μόλις η ΕΕ δώσει τη ρυθμιστική της έγκριση για το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών – η εταιρεία θα στείλει αμέσως 3 εκατ. δόσεις, με στόχο αυτές να φθάσουν τα 17 εκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι δόσεις αναμένεται να διευκολύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής διεξάγεται με τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, έχοντας όμως μείνει πίσω σε ρυθμό τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των Βρυξελλών.

“Οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση”, τόνισε ο Soriot. “Όλοι μας αντιδρούμε κάπως και πιο έντονα ή συναισθηματικά γι’ αυτά που μας συμβαίνουν αυτό το διάστημα. Το κατανοώ, δεδομένου ότι η Κομισιόν τρέχει όλη αυτή τη διαδικασία για το σύνολο της Ευρώπης”.

“Θα ήθελα να τα πάμε καλύτερα; Προφανώς. Όμως, ξέρετε, εάν παραδώσουμε μέσα στον Φεβρουάριο τους αριθμούς εμβολίων που σχεδιάζουμε, δεν θα πρόκειται για μικρό αριθμό. Μιλούμε για εκατομμύρια δόσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε ότι η AstraZeneca θα μπορέσει να παράσχει στην ΕΕ 31 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους, αντί για 80 εκατ. που ανέμεναν οι Βρυξέλλες.

Η γαλλική Sanofi, στο μεταξύ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα συμφωνία για την παραγωγή άνω των 125 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Συγκεκριμένα, η Sanofi θα δώσει πρόσβαση στην BioNTech στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της στην Φρανκφούρτη από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική εκστρατεία στη Γηραιά Ήπειρο.

Διαβάστε επίσης 

Το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron φαίνεται να λειτουργεί σαν παθητικό εμβόλιο αποτρέποντας την λοίμωξη από τον κορωνοϊό

Η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για “δίκαιη” κατανομή των εμβολίων στον κόσμο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας