0:11 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

AstraZeneca: Οι λόγοι που επέβαλαν την απόσυρση του εμβολίου της

AstraZeneca: Οι λόγοι που επέβαλαν την απόσυρση του εμβολίου της

H Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επεξηγεί τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση της απόσυρσης του εμβολίου από την εταιρεία AstraZeneca έναντι της COVID-19, αναφέροντας πως η εμπορική αυτή απόφαση, οδήγησε σε αναζωπύρωση των αντιεμβολιαστικών θεωριών συνωμοσίας.

Αναλυτικότερα:

Η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε την απόσυρση του εμβολίου της έναντι της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2. Οι λόγοι της απόφασης ήταν η μη επικαιροποίηση του εμβολίου με αποτέλεσμα την έλλειψη δραστικότητας έναντι των κυκλοφορουσών παραλλαγών του ιού, η ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων ανταγωνιστικών, αποτελεσματικών εμβολίων, και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι λόγοι αυτοί ελαχιστοποίησαν το εμπορικό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου εμβολίου και οδήγησαν στην επιχειρηματική απόφαση της απόσυρσης του από την αγορά.

Δυστυχώς, η εμπορική αυτή απόφαση, οδήγησε σε αναζωπύρωση των αντιεμβολιαστικών θεωριών συνωμοσίας, και επαναφορά αστήρικτων ψευδοεπιστημονικών επιχειρημάτων για τις παρενέργειες του εμβολιασμού, οι οποίες δημιούργησαν αδικαιολόγητους φόβους στο κοινό.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την προστασία των Ελλήνων πολιτών από διασπορά ψευδών ειδήσεων η Ελληνικά Εταιρεία Λοιμώξεων δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Το συγκεκριμένο εμβόλιο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ελέγχθηκε με έγκυρες κλινικές μελέτες, ελεγχόμενες από ανεξάρτητα επιστημονικά σώματα και υπό την εποπτεία κρατικών ρυθμιστικών αρχών. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν μετά από ανεξάρτητη κρίση στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Το εμβόλιο επέδειξε αποτελεσματικότητα 60%-80 % στην προστασία έναντι του κορονοϊού.

2. Έκτοτε χορηγήθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε περισσότερες από 150 χώρες, σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από τα καινοτόμα εμβόλια.

3. Στην Ελλάδα χορηγήθηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια δόσεων εμβολίων, με το εμβόλιο της AstraZeneca να κατέχει ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 10%. Μελέτη δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό υπολόγισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές. Η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα επέτρεψε την έγκαιρη άρση των περιορισμών κυκλοφορίας (lockdown) και την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

4. Τα προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνησης που τέθηκαν σε λειτουργία μετά την κυκλοφορία των εμβολίων ανίχνευσαν μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, που χαρακτηρίζεται από θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Η συχνότητα της συγκεκριμένης παρενέργειας είναι 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000 δόσεις και εμφανίζεται τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό. Στην Ελλάδα, τρεις τουλάχιστον θάνατοι συσχετίσθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα τραγικά αυτά περιστατικά υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, φάρμακο, χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη με μηδενικές παρενέργειες ή επιπλοκές.

5. Η μαζική παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε τη δυσπιστία του κοινού, με τραγικές συνέπειες. Ήταν θλιβερό το φαινόμενο στη χώρα μας την περίοδο 2021-22, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια για την COVID-19 να συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους ανεμβολίαστα άτομα. Μελέτες στις ΗΠΑ υπολόγισαν ότι τουλάχιστον 200.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί το 2021-22 εάν τα θύματα είχαν εμβολιαστεί.

6. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία τους γιατί η σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων / θρομβοπενίας εμφανίζεται τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό.

7. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι οι δύο σημαντικότερες παρεμβάσεις στην ιστορία της Δημόσιας Υγείας που σχετίζονται με τη θεαματική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής παγκοσμίως. Νοσήματα που προκαλούσαν εκατομμύρια θανάτους και αναπηρίες κάθε χρόνο εξαφανίστηκαν, ενώ νεοπλάσματα που σχετίζονται με λοιμώξεις ελαττώθηκαν θεαματικά μέσω του εμβολιασμού.

8. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από έγκυρες επιστημονικές πηγές που είναι διαθέσιμες σε όλους. Έγκυρες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΕΛ (www.loimoxeis.gr), στον ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και σε άλλες Επιστημονικές Εταιρείες και Οργανισμούς. Ο καλά πληροφορημένος πολίτης είναι η ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στην άγνοια, τη δεισιδαιμονία, τον τσαρλατανισμό, τη θρησκοληψία και τον λαϊκισμό, που προσπαθούν να ακυρώσουν το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο, τον εμβολιασμό.

Ο Πρόεδρος, καθηγητής Νικόλαος Β. Σύψας, και η Γενική Γραμματέας, Κατερίνα Αργυράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαγιορκίνης: Η αλήθεια για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μετά την παραδοχή για σοβαρή παρενέργεια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας