16:41 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αστυνομικοί σε ρόλο καμεραμάν

Αστυνομικοί σε ρόλο καμεραμάν

Μετά τους πρώην υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο, και ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της Κατεχάκη, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί και περιπολικά θα φέρουν κάμερες για να καταγράφουν την εμπλοκή τους σε διάφορα περιστατικά. Το νέο εγχείρημα είναι στον «αέρα» της «Διαύγειας» εδώ και λίγες ημέρες προς δημόσια διαβούλευση.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Η ποινικολόγος Αντωνία Λεγάκη μιλάει στην «Μ» εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τη χρήση των καμερών και την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων


Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει πώς οι επιτελείς του υπουργείου έχουν σχεδιάσει τη χρήση των καμερών, που το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού θέλει και επιζητά, την ίδια στιγμή που η συνταγματικότητα και η πιθανή παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών απασχολούν τον νομικό κόσμο της χώρας.

Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο θα τοποθετηθούν 2.000 κάμερες σώματος και 400 σε οχήματα, με τον χρόνο παράδοσης να είναι σε περίπου ενάμιση χρόνο. Η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα επιτήρησης. Ένα από τα σημεία όπου θα μεταδίδεται η εικόνα θα είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου θα μπορεί να γίνεται προβολή και διαχείριση των εικόνων που θα φτάνουν εκεί.

Βιντεοσκόπηση

Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της ΔΙΑΣ, της ΔΡΑΣΗ, των ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ θα φέρουν στη στολή τους κάμερες οι οποίες «θα είναι σε λειτουργία pre-recording καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας. Με το πάτημα του κουμπιού θα πραγματοποιείται αποθήκευση του βίντεο επί της συσκευής, όσα δευτερόλεπτα πριν έχει ρυθμιστεί το pre-recording, καθώς και μετά το πάτημα για τη λήξη της καταγραφής για όσα δευτερόλεπτα έχουν οριστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπό διαβούλευση κείμενο. Ο πολίτης θα ενημερώνεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής «από τα φορητά συστήματα επιτήρησης με ηχητικό μήνυμα και οπτική ένδειξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγγραφής».

Ο κ. Αλέξανδρος Σφελινιώτης, υπαστυνόμος Β΄ στην ομάδα «Ζήτα» της Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής ταμίας στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην «Μ» επισημαίνει ότι «πρέπει το κράτος να χορηγήσει ατομικές κάμερες διότι έτσι θα αποδεικνύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή πως ενεργούμε σύμφωνα με τις εντολές που έχουμε λάβει. Θα ξέρουμε ότι δεν θα χρειάζεται να γίνονται Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, και ξανά ΕΔΕ, προκειμένου να αποδείξουμε ότι έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας. Η κάμερα θέλουμε να καταγράφει εικόνα και ήχο γιατί οι εντολές που δίνουμε δεν φαίνονται από την εικόνα. Αν λείπει ένα από τα δύο, το κράτος θα έχει ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ με το αποτέλεσμα να είναι μηδενικό. Πρέπει να μπορεί να ακούει ο επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων τις εντολές που δίνει ο αστυνομικός στον πολίτη, γιατί ανάλογα με αυτές εμείς πρέπει να κλιμακώνουμε και το πώς θα δράσουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι καλό και για τον πολίτη γιατί θα γνωρίζει ότι καθετί που λέει θα καταγράφεται και θα είναι πιο προσεκτικός απέναντί μας ως προς τη συμπεριφορά του».

Ο κ. Αλέξανδρος Σφελινιώτης, υπαστυνόμος Β΄ στην ομάδα «Ζήτα»

Με ευρυγώνιο φακό

Οι κάμερες των περιπολικών, που θα έχουν ευρυγώνιο φακό ώστε να καταγράφουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση, θα μεταδίδουν «εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο (live video streaming), μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, σε μια κεντρική πληροφοριακή υποδομή». Επίσης, οι κάμερες θα μπορούν να μεταδίδουν και το γεωγραφικό τους στίγμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν οι επιτελείς πού βρίσκονται οι δυνάμεις αλλά και να μετακινούν αστυνομικούς και περιπολικά ανάλογα με τις ανάγκες.

Προσωπικά δεδομένα πολιτών

Η κατοχή από τις Αρχές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ήταν ένα από τα βασικά σημεία για τα οποία η Δικαιοσύνη είχε επιστρέψει με την ένδειξη «απαράδεκτον» το προηγούμενο σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τους κυρίους Χρυσοχοΐδη και Θεοδωρικάκο να σπεύδουν να ανακοινώσουν την τοποθέτηση και λειτουργία των καμερών, οι οποίες όμως έκαναν την εμφάνιση τους μόνο για τις τηλεοπτικές κάμερες καθώς, στην ουσία, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Αυτή τη φορά η νέα ηγεσία της Κατεχάκη ευελπιστεί να μην προσθέσει το όνομά της σε ακόμα μία επικοινωνιακή κίνηση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκαθαρίζεται ότι «οι χρήστες των φορητών καμερών σώματος με τη λήξη της βάρδιας θα τοποθετούν αυτές στις βάσεις φόρτισης και αποφόρτωσης δεδομένων, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν αυτόματα στο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης. Τα δεδομένα των καμερών από τα οχήματα θα μεταφέρονται στο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης μέσω ασφαλούς ασύρματης μετάδοσης από τα σημεία στάθμευσης».
Η γνωστή ποινικολόγος Αντωνία Λεγάκη, μιλώντας στην «Μ», εκφράζει τις ανησυχίες της για τη χρήση των καμερών και την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. «Θα καταγράφεται οποιοσδήποτε είναι απέναντι από έναν αστυνομικό είτε γιατί είναι ένας στυγερός εγκληματίας είτε είναι μια κυρία ή ένας παππούς που ζητούν βοήθεια και οδηγίες, πολύ περισσότερο νεαροί με μακριά μαλλιά, σκουλαρίκια, κουκούλες ή οτιδήποτε άλλο, που παρ’ όλα αυτά έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν έτσι αφού δεν παραβιάζουν τον νόμο. Όλοι αυτοί θα καταγράφονται χωρίς τη συναίνεσή τους παρότι το Σύνταγμα, ο ανώτατος νόμος του κράτους, επιβάλλει να υπάρχει συναίνεση ακόμα και στην πιο στοχευμένη καταγραφή. Εδώ έχουμε μια διάχυση της παρακολούθησης και παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία να κάνει ο άνθρωπος ό,τι θέλει ιδιωτικά ή κοινωνικά όταν δεν παραβιάζει τον νόμο».
Τα δεδομένα θα διατηρούνται βάσει των διατάξεων του ΠΔ 75/2020, δηλαδή για δύο ημέρες σε περιπτώσεις διαδηλώσεων και δεκαπέντε ημέρες στις λοιπές περιπτώσεις. Στο αναρτημένο κείμενο διευκρινίζεται ότι «εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής του χρόνου διατήρησης εκάστου αρχείου».

«Το υλικό λοιπόν αυτό θα καταγράφει όλα όσα βλέπει ο αστυνομικός κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Θα έχει τα προσωπικά δεδομένα όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαδήλωση, ένα νόμιμο συνταγματικό δικαίωμα, που με κανέναν τρόπο δεν έχουν εκχωρήσει στην πολιτεία ή την Αστυνομία, να πάρει, να διαχειριστεί και να τα αποθηκεύσει για οποιονδήποτε χρόνο. Επίσης, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι η πολιτική και συνδικαλιστική τους έκφραση, θα καταγράφονται από τις κάμερες δεκάδων αστυνομικών. Αυτό είναι και αντισυνταγματικό και παράνομο», υπογραμμίζει η κ. Λεγάκη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι το κείμενο να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.

κάμερες

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειροπέδες σε τρεις Χανιώτες για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Aίγινα: Πυροβολισμοί σε νυχτερινό κέντρο του νησιού – Έβγαλε καραμπίνα και έριχνε στον αέρα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας