0:18 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Αθανάσιος Δημόπουλος: Ηπιότερη η νόσηση από Όμικρον στους πλήρως εμβολιασμένους

Αθανάσιος Δημόπουλος: Ηπιότερη η νόσηση από Όμικρον στους πλήρως εμβολιασμένους

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχουν ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως “τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια”.

Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να φάνει “αν η Όμικρον μας προφυλάσει από τη νόσηση με τη μετάλλαξη Δέλτα”, καθώς όπως είπε μπορεί να δούμε μια αποκλιμάκωση όπως στη Νότια Αφρική. Για το αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι “αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό”.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι το ευνοϊκό σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Ανέφερε επίσης ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. “Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι”, σημείωσε.

Για την αξιοπιστία των self test αλλά και των rapid, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμη και τις αναφορές του FDA, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. “Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους”

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Τα τεστ αντιγόνων είναι λιγότερο ευαίσθητα στη νέα παραλλαγή Όμικρον

Οικονόμου: Τι είπε για τα μέτρα και την Όμικρον

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας