18:49 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

ΑΤΤΙΚΗΣ: Πάρτι δανείων με πρωταγωνιστή τον καναλάρχη Καλογρίτσα!

ΑΤΤΙΚΗΣ: Πάρτι δανείων με πρωταγωνιστή τον καναλάρχη Καλογρίτσα!

Δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ έχει λάβει συνολικά από την Τράπεζα Αττικής ο κατασκευαστής, και πλέον καναλάρχης, Χρήστος Καλογρίτσας, ενώ, μάλιστα, τα 77,6 εκατ. εξ αυτών τα πήρε επί ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το 2015 είχε πάρει 55 εκατ. ευρώ, και από την αρχή του 2016 ακόμη 22,6 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην Τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, για τις χορηγήσεις της περιόδου 2012-2015, σύμφωνα, μάλιστα, με το οποίο, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, οι εταιρείες Καλογρίτσα έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων του ΑLPHΑ και του STAR, και σε ό,τι αφορά στο πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την  τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών το οποίο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές, καταγράφει τα εξής ευρήματα:

-Την περίοδο από το  2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

-Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 ,  ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

-Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου  Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη  22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες  συμφερόντων του.

Από τις συγκεκριμένες εταιρίες ο επιχειρηματίας φέρεται να «τραβάει» μεγάλο μέρος των 15 εκατ., τα οποία εικάζεται ότι είναι χρήματα που χρησιμοποίησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM  έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά στις δανειοδοτήσεις του 2016, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικός έλεγχος από την επιθεώρηση των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας, από τον οποίο προέκυψαν τα ευρήματα για τα 22,7 εκατ. ευρώ που πήρε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο κ. Καλογρίτσας.

Ο ALPHA στο ρεπορτάζ του σημειώνει παράλληλα πως είχαν εγκριθεί δάνεια ακόμη 19 εκατ. ευρώ τα οποία όμως «πάγωσαν» μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της  τράπεζας Αττικής, αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα επισημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων, ενώ παράνομη θεωρείται από την ΤτΕ η επιστροφή κεφαλαίου από τις δυο εταιρίες που έδωσε την δυνατότητα στον κ. Καλογρίτσα να πάρει τα χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας