6:36 Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Αν δεν ενωθούμε, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα καταφέρει

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Αν δεν ενωθούμε, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα καταφέρει

Στο προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κάλεσε εκ νέου όλους τους εμπλεκομένους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας επανεγκαταστάσεις, πραγματική επαναπροώθηση όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και ισχυρά εξωτερικά σύνορα», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιμερισθούν τις ευθύνες, καθώς, όπως υποστήριξε, εάν δεν υπάρξει στράτευση όλων, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα καταφέρει.

Αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, ο ίδιος δήλωσε ότι θα συμβάλει «στον πόλεμο κατά των διακινητών» και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες πολλών για τον ρόλο της Τουρκίας. «Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία είναι παίκτης με θέση κλειδί» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως «δε θα δράσουμε όμως αντίθετα με τους κανόνες μας και αυτό θα καταστεί σαφές κατά τις προσεχείς ημέρες που θα οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Επιτροπής, παράλληλα με τη δημιουργία νόμιμων διόδων προς την Ευρώπη για όσους έχουν ανάγκη προστασίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζει να κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

«Η Ευρώπη, ως άλλος Σίσυφος, κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το βράχο στην κορυφή και να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά», δήλωσε ο Επίτροπος.

Τέλος, αναφορικά με τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό», καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι «η Σύνοδος της προσεχούς εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική».

«Τώρα όλοι ευρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κριθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας