18:50 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Αξίζει να βάζω 98άρα βενζίνη αντί για 95άρα; Τι συμβαίνει;

Αξίζει να βάζω 98άρα βενζίνη αντί για 95άρα; Τι συμβαίνει;

Το γέμισμα του ρεζερβουάρ με βενζίνη 95 οκτανίων ή 98 οκτανίων είναι ένα «παραδοσιακό» θέμα συζήτησης στις παρέες αυτοκινητιστών και μοτοσικλετιστών που σηκώνει πολλή κουβέντα.

Η ποιότητα της βενζίνης που μπαίνει στο ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσικλέτας απασχολεί παραδοσιακά τους οδηγούς ιδιοκτήτες.

Από την μία υπάρχουν οι οδηγοί που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο τύπων βενζίνης εκτός από την «ετικέτα» που βάζουν οι εταιρείες. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι οι οδηγοί μικρών αυτοκινήτων πόλης που γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους με την ελαφρώς ακριβότερη 98άρα γιατί θέλουν να «ταΐζουν» το μοτέρ τους με το καλύτερο δυνατό καύσιμο.

Βέβαια, υπάρχουν και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που λένε ότι μετά από τέσσερα γεμίσματα με βενζίνη 95 οκτανίων, το επόμενο ρεζερβουάρ θα το γεμίσουν με βενζίνη 98 οκτανίων για «καθαρισμό».

Σε αυτή την τελευταία αντίληψη θα επικεντρωθούμε και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση σε όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβεί εάν αναμείξουν βενζίνη 95 και 98 οκτανίων.

Για αρχή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η βενζίνη με τα περισσότερα οκτάνια διαθέτει συνήθως και ορισμένα πρόσθετα που βοηθούν να διατηρηθεί ο κινητήρας καθαρός και να μειωθεί η συσσώρευση υπολειμμάτων άνθρακα.

Επιπλέον, ο ελαφρώς υψηλότερος αριθμός οκτανίων βοηθά στο να εξαλειφθούν τα “πυράκια”, κυρίως στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, βοηθώντας στην μακροζωία του κινητήρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιωμένος; Πρόστιμο ακόμα και αν στέκεσαι δίπλα στο αυτοκίνητό σου!

Δοκιμή Honda HR-V e:HEV: Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα με αρκετά καλά κρατήματα!


Όλοι οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού, είτε είναι ατμοσφαιρικοί είτε υπερτροφοδοτούμενοι (turbo), επωφελούνται από τη χρήση βενζίνης υψηλού αριθμού οκτανίων γιατί λειτουργούν με υψηλότερο βαθμό συμπίεσης σε σχέση με τους κινητήρες έμμεσου ψεκασμού.

Τι θα συμβεί όμως εάν αναμίξω βενζίνη 95 και 98 οκτανίων; Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας δεν απαιτεί καύσιμο υψηλών οκτανίων, τότε δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα.

Σε αντίθετη περίπτωση, να απαιτεί δηλαδή καύσιμο 98 οκτανίων και εσείς να του βάλετε 95, τότε ο κινητήρας σας θα παρουσιάσει ελαφρώς μειωμένη απόδοση και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

Εάν μάλιστα το αυτοκίνητο σας είναι υψηλών επιδόσεων, ενδέχεται η ECU να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία ασφαλείας (safe mode), μετά από εντολή του knock sensor, για να τον προστατεύσει.

Ως εκ τούτου, η ανάμιξη 95άρας με 98άρας βενζίνης σε αυτοκίνητα που δεν απαιτούν καύσιμο με υψηλά οκτάνια δεν δημιουργεί πρόβλημα, ενώ στα αυτοκίνητα που ο κατασκευαστής προτιμά 98άρα καλό είναι να μην γίνεται μίξη με 95άρα.

Από την άλλη, στο ερώτημα για το εάν συμβάλλει στην καθαριότητα του συστήματος ψεκασμού η βενζίνη 98 οκτανίων η απάντηση είναι ναι. Για το γεγονός αυτό όμως δεν ευθύνεται ο αριθμός των οκτανίων, αλλά τα ειδικά πρόσθετα που τοποθετεί κάθε εταιρεία καυσίμων για να μπορέσει να δικαιολογήσει και την υψηλότερη τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Οπότε, ανάλογα με τον κατασκευαστή, συνήθως όλοι, η 98άρα βενζίνη με τα ειδικά πρόσθετα τείνει να έχει και ορισμένες καθαριστικές ιδιότητες.

Πηγή: carnadmototr.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας