8:54 Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Μπ0ρ31τε να δ1αβασ3τε αυ7ο; Δείτε γιατί!

Μπ0ρ31τε να δ1αβασ3τε αυ7ο; Δείτε γιατί!

Ο εγκ3φ4λός σας δ1αβά7ει 4υ7όμα7α αυ7ή τη φρ4ση χωρ1ς καν να το σκ3φτ3ί!

Ίσως σας φαίνεται παράξενο, ωστόσο σίγουρα θα καταφέρατε να διαβάσετε τη φράση χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας αποτελεί έναν πολύ προηγμένο αποκωδικοποιητή. Πώς, όμως, λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και καταφέρνει να «αποκρυπτογραφήσει» τα κρυμμένα μηνύματα;

Προσπαθώντας να δώσουν εξήγηση στο φαινόμενο, οι επιστήμονες σχολιάζουν ότι, όταν ακούμε έναν ήχο, ο οποίος μας προδιαθέτει πως θα ακολουθήσει ένας άλλος, η εγκεφαλική λειτουργία, όπως απεικονίζεται σε μαγνητικές τομογραφίες, επηρεάζεται σαν να τον ακούμε ήδη. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, όταν βλέπουμε μια συλλογή γραμμάτων, ο εγκέφαλος εξάγει συμπεράσματα για το τι θα διαβάσει στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος δεν διαβάζει τα γράμματα ένα-ένα, αλλά όλα μαζί. Αυτό σημαίνει ότι, όταν το πρώτο και το τελευταίο γράμμα είναι σωστά σε μία λέξη, τότε διαβάζει σωστά και τα ενδιάμεσα.

Φυσικά κάτι τέτοιο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά τα γράμματα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στον εγκέφαλό μας, συγκριτικά με τους αριθμούς, καθώς κάποιος μυστηριώδης μηχανισμός ομαλοποιεί ό,τι βλέπουν τα μάτια μας, αποκρυπτογραφώντας το μπερδεμένο κείμενο.

Πηγή: onmed.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας