23:46 Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Μπάιντεν για Πολωνία: Ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας

Μπάιντεν για Πολωνία: Ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας

Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τη συμμαχία ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας.Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι μια από τις σπάνιες φορές που το τελευταίο διάστημα Ρωσία και ΗΠΑ συμφωνούν σε κάτι.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έκρηξη σε πολωνικό χωριό, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε πως είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται για πύραυλο, που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Η επισήμανση αυτή περιορίζει τον κίνδυνο για μία απότομη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα και απομακρύνει το σενάριο για ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, στη βάση του άρθρου 4 και τελικά την ενεργοποίηση του άρθρου 5.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πύραυλος ρωσικής κατασκευής σκότωσε δύο ανθρώπους, όταν προσγειώθηκε 6 χιλιόμτερα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές των Ουκρανών. Η εξέλιξη είχε πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Μπαλί, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του G20, εάν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι προκαταρκτικές πληροφορίες αντικρούουν αυτό το σενάριο. Δεδομένης της τροχιάς του πυραύλου μοιάζει απίθανο να προήλθε από τη Ρωσία, εξήγησε. «Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν. Οι ηγέτες συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα για να συζητήσουν το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ.

«Δεν έχουν κίνητρο οι Ρώσοι»

Αξιωματούχος της ομάδας του G7 δήλωσε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας πως είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να έχασε στόχο από το εσωτερικό της Ουκρανίας ή αντίμετρα των Ουκρανών να χτύπησαν τον ρωσικό πύραυλο και να τον έθεσαν εκτός τροχιάς. Σημείωσε δε πως δεν έχει ουσιαστικό κίνητρο η Ρωσία να πλήξει σκοπίμως την Πολωνία, δεδομένου του κινδύνου να λάβει μία σκληρή απάντηση από το ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε πως οι δυνάμεις του έπληξαν στόχους κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνί, ενώ και ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, σχολίασε πως δεν είναι σαφές ακόμη ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο που χτύπησε το χωριό. Η Πολωνία εξακολουθεί να διερευνηθεί το συμβάν, είπε ο Ντούντα, ενώ πρόσθεσε πως είναι μάλλον απίθανο να ενεργοποιήσει το Άρθρο 4 και 5 του ΝΑΤΟ.

Τα περιβόητα Άρθρα 4 και 5

Το Άρθρο 5 είναι η υπόσχεση συλλογικής άμυνας που, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, «ενώνει τα μέλη του, δεσμεύοντάς τα να προστατεύουν το ένα το άλλο και δημιουργώντας πνεύμα αλληλεγγύης μέσα στη συμμαχία». Καθορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.Υπάρχει επίσης το άρθρο 4, το οποίο επιτρέπει μια διαδικασία διαβούλευσης εάν κάποιος σύμμαχος πιστεύει ότι «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη».

Διαβάστε εδώ πιο αναλυτικά για τα δύο άρθρα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας