9:13 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Big Brother αλα ΕΛ.ΑΣ. με τις κάμερες στις στολές αστυνομικών

Big Brother αλα ΕΛ.ΑΣ. με τις κάμερες στις στολές αστυνομικών

Την ώρα που το γκλομπ του αστυνομικού της ομάδας ∆Ι.ΑΣ. ανεβοκατέβαινε στην πλάτη του νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και κάποιοι «ανεγκέφαλοι» έδιναν τη δική τους «απάντηση» κλωτσώντας τον αστυνομικό της ομάδας ∆ΡΑΣΗ, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταλάβαιναν ότι η ανάγκη για χρήση φορητών καμερών στις στολές των αστυνομικών θα ήταν ένα ακόμα «εργαλείο» για την αναζήτηση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων.

Του ΦΩΤΗ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
Τι θα γράφουν οι κάµερες στις στολές που θα φορούν πλέον οι άντρες των οµάδων ∆ΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ. Τι προβλέπει το ΦΕΚ και πότε θα επιτρέπεται η καταγραφή ήχου

Γι’ αυτό τον λόγο «έτρεξαν» τις διαδικασίες, που ήδη είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό, και έτσι οι κάμερες στις στολές αστυνομικών της ομάδας ∆ΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ είναι γεγονός.

Εξοπλισμός

Αρχικά, τον συγκεκριμένο εξοπλισμό θα έχουν οι επικεφαλής των ομάδων, με στόχο το επόμενο χρονικό διάστημα να φέρουν κάμερα και όλοι οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ομάδας ∆ΡΑΣΗ. Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν 20 άτομα σε τεχνικά αλλά και νομικά θέματα. Όσα καταγράφονται θα μεταδίδονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας ώστε να μπορούν οι επιτελείς να έχουν καλύτερη εικόνα των περιστατικών.

Όλες οι περιπολίες της ομάδας ∆ΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ θα γίνονται κατόπιν εισαγγελικής άδειας και μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη, όπως έχει ήδη κάνει, να αναρτά νωρίτερα στον ιστότοπο της συγκεκριμένες πληροφορίες.

Παραδείγματος χάρη «σε ποιες περιοχές και δρόμους θα κινούνται οι αστυνομικοί με κάμερες, για πόσο χρονικό διάστημα και ποια ήταν η αφορμή». Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι «η πρόληψη ή η καταστολή της εγκληματικότητας και η διαχείριση της κυκλοφορίας δεν μπορούν να επιτευχθούν εξίσου αποτελεσματικά με άλλα ηπιότερα μέτρα». Επίσης, με ευθύνη του χειριστή, «τα συστήματα επιτηρούν προκαθορισμένο χώρο και δεν λαμβάνουν εικόνα από μη δημόσιους χώρους ή από εσωτερικό κατοικιών».

Όμως, το ΦΕΚ 75/2020 το οποίο περιγραφεί τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας των φορητών καμερών περιέχει πολλά στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι δεν θα είναι τελικά ένα τόσο ισχυρό «εργαλείο» στα χέρια των Αρχών. Ας πάρουμε το εξής παράδειγμα.
Στο περιστατικό ξυλοδαρμού της Νέας Σμύρνης αστυνομικός της ομάδας ∆Ι.ΑΣ. δεν έφερε κάμερα. Αλλά ακόμα και αν είχε, δεν θα κατέγραφε διότι η χρήση της δεν επιτρέπεται αδιακρίτως. Πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ΦΕΚ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, επιτρέπεται όταν «αιτιολογείται με την αναφορά πραγματικών στοιχείων όπως, ιδίως, στατιστικών ή εμπειρικών δεδομένων, μελετών, εκθέσεων, μαρτυριών, πληροφοριών για τη συχνότητα, το είδος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων που τελούνται σε συγκεκριμένο χώρο, καθώς και για την, βάσει των ανωτέρω στοιχείων, πιθανολογούμενη εξάπλωση ή μεταφορά της εγκληματικότητας σε άλλο δημόσιο χώρο». Θα μπορούσε να γνωρίζει κάτι τέτοιο ο οποιοσδήποτε αστυνομικός ή μήπως η πλατεία της Νέας Σμύρνης έχει χαρακτηριστικά «υψηλής εγκληματικότητας; Άρα, η κάμερα δεν θα κατέγραφε και έτσι δεν θα υπήρχε υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, οι φορητές κάμερες των αστυνομικών δεν καταγραφούν ήχο παρά μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις και αφού πρώτα έχει υπάρξει η ανάλογη άδεια. Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρονται τα εξής: «Η επεξεργασία δεδομένων ήχου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, κατόπιν ειδικώς αιτιολογημένης απόφασης του υπεύθυνου επεξεργασίας, η οποία εγκρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, με σκοπό τον εντοπισμό και την αναγνώριση προσώπων που εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις της περ. α του άρθρου 3 και οι οποίες διαλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2225/1994 (Α’ 121), εφόσον η διερεύνηση των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων είναι αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερής χωρίς αυτή». Ο αστυνομικός της ∆Ι.ΑΣ. θα έπρεπε δηλαδή να ξέρει από πριν τι θα συμβεί, να έχει ζητήσει και να έχει πάρει άδεια από τις εισαγγελικές αρχές για να μπορεί να καταγράψει τον ήχο «από την φραστική επίθεση του νεαρού». Αλήθεια, πόσο εφικτό μοιάζει κάτι τέτοιο; Εκτός αν έχουμε «αστυνομικούς – μέντιουμ».

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Επεισόδια

Οι Αρχές, όμως, χρησιμοποιούν ήδη τις φορητές κάμερες και κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Στο άρθρο 5 του σχετικού ΦΕΚ ορίζεται και ένα ακόμα σημείο χειρισμού των καμερών. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που χρειάζεται να εστιάσει ο χειριστής σε κάποιο σημείο όπου εκτυλίσσονται βανδαλισμοί π.χ. σε ένα κτήριο; «Η εστίαση της εικόνας επιτρέπεται για τη διαπίστωση αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων σκοπών. Η διαδικασία εστίασης της εικόνας και επαναφοράς της εκτελείται με αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμοδίου εισαγγελέα πρωτοδικών. Σε περίπτωση κατεπείγοντος, η εστίαση είναι δυνατό να εκτελείται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του υπεύθυνου επεξεργασίας, με υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των συλλεγέντων δεδομένων».

Με απλά λόγια, ο αστυνομικός – χειριστής θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, να έχει απευθείας επαφή με τον εισαγγελέα που είναι παρών και να έχουν μια σχέση «οπερατέρ – σκηνοθέτη» σε τηλεοπτικά πλατό.
∆εν είναι λίγοι, λοιπόν, αυτοί που βλέποντας το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας των καμερών κάνουν λόγο για κίνδυνο δημιουργίας «μονταζιέρας» και δημιουργίας συνθηκών που μόνο την αλήθεια δεν θα αναζητούν. Αρκεί, όμως, το «φαίνεσθαι».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις προσαγωγές για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό της Εύβοιας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας