More

  Blackout της τουρκικής οικονομίας

  Σε πρόσφατο διάγγελμα προς το τούρκικο έθνος, τη Μ. Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Του Νίκου Βασιλειάδη

  Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την τουρκική κυβέρνηση για να μην υπάρξει αδικαιολόγητη αναστάτωση ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν η ανακοίνωση περί απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδόθηκε μόλις δυο ώρες πριν από την εφαρμογή της και επικράτησε ένταση, συνωστισμός και κυκλοφοριακό χάος από Τούρκους πολίτες που έσπευσαν να προλάβουν τα τελευταία ψώνια πριν κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων και τα αρτοποιεία. Σαν δικαιολογία για τη νέα αυτή απαγόρευση στην Τουρκία ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον κίνδυνο να βγουν εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους, στα πάρκα και τις παραλίες. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε και μια σειρά μέτρων στήριξης των πολιτών που έχασαν προσωρινά τις δουλειές τους, με την υπόσχεση για ένα έκτακτο επίδομα 1.170 λιρών (160 ευρώ).

  Η πικρή αλήθεια για τον Ερντογάν είναι πως με το ξέσπασμα της πανδημίας η τουρκική οικονομία δείχνει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ανακοίνωσει μέτρα τόνωσης της τουρκικής οικονομίας και ενεργοποίηση κεφαλαίων ύψους 15 δισ δολαρίων, δηλαδή, περίπου 100 δισ. τουρκικές λίρες προκειμένου να αποτρέψει το «μπλακ άουτ» που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες της τουρκικής οικονομίας.

  Όλα αυτά γίνονται την ώρα που μια έκθεση της JP Morgan αναφορικά με τις χώρες που θεωρούνται ευάλωτες και βρίσκονται σε ύφεση όπως η Τουρκία, θα περάσουν πιθανότατα την πιο δύσκολη χρονιά από την κρίση των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους ή και της διετίας 2008’09.

  Μάλιστα, η έκθεση για την Τουρκία μιλά για μια άμεση υποτίμηση της τουρκικής λίρας έως και 17% πυροδοτώντας σενάρια για προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ. Σενάρια που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Ερντογάν δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «εκτός συζήτησης».

  Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση, ιδιαίτερα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, ανάφερε επικρίνοντας τις ιδιωτικές τράπεζες επειδή επιδεικνύουν απροθυμία να συμβάλλουν στον αγώνα της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση πόρων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

  «Με ένα πακέτο που ονομάζουμε «Ασπίδα Οικονομικής Σταθερότητας», ενεργοποιούμε κεφάλαια ύψους 100 δισ. τούρκικες λίρες προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid19, δήλωσε ο Ερντογάν. «Είναι προφανές ότι τίποτα δεν θα παραμείνει όπως ήταν. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή θεμελιωδών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομική, πολιτική και κοινωνική τάξη και για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να διασφαλίσει ότι θα βγει από αυτή την κατάσταση σε πλεονεκτική θέση».

  Χαριστική βολή και στον τουρισμό

  Παρόλα αυτά όμως λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως η Τουρκία θα περάσει αλώβητη αυτή την κρίση καθώς η κυβέρνηση τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει επενδύσει ήδη πολλά χρήματα προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη στην χώρα και αυτή την στιγμή τα αποθεματικά της σίγουρα δεν θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά της και τον τομέα του τουρισμού, ο έκτος μεγαλύτερος στον κόσμο, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας της χώρας, που πλήττεται περισσότερο από την παγκόσμια πανδημία με τον κορωνοϊό.

  Όπως αναφέρει και η Selva Demiralp, διευθύντρια του Koç University-TUSIAD Economic Research Forum «δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποίησε όλα τα πυρομαχικά της το περασμένο έτος για να τονώσει την ανάπτυξη… και δεν κατάφερε να κρατήσει στην άκρη ποσά για πιθανώς χειρότερες μέρες». Που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την ευαίσθητη και ευάλωτη τουρκική οικονομία.

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Νέα BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE

  H BP λανσάρει στην Ελληνική αγορά τη νέα BP Super Unleaded 98 οκτανίων με τεχνολογία ACTIVE, τη νέα βενζίνη με περισσότερα οκτάνια που μπορεί...

  Το Cyber Security International Institute δημιουργεί Ψηφιακές Ακαδημίες σε συνεργασία με τη Eurolife FFH

  Μια νέα συνεργασία, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, ανακοινώνει η Eurolife FFH, ενώνοντας τις δυνάμεις της με το Cyber Security International...

  Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ: Δεν θα κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους – Κάλυψε τον Νίκο Παππά

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική του ομάδα επέλεξε ως σανίδα σωτηρίας όχι το να βρεθεί η...

  Αποκάλυψη: Ομολογία ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ συνομιλούσε εκ μέρους των επενδυτών που κατηγορούνται για σκάνδαλο στη Ζάκυνθο

  Πλήρης επιβεβαίωση της εφημερίδος ΜΠΑΜ. Ο Προέδρος της κοινότητας Αναφωνήτριας Ζάκυνθου ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι κατά το χρονικό διάστημα Φεβ 2015- Φεβ 2016 συνομιλούσε με...

  ΑΕΠΠ: Ο υπερήφανος σύζυγος της κυρίας αντιπροέδρου που συντάσσει τροπολογίες

  Εξώδικο προς την εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» με αφορμή το δημοσίευμά μας με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2020, με τίτλο «Βαριές σκιές στην Αρχή για...