1:56 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Bloomberg: Credit Suisse, UBS στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για πιθανή βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες

Bloomberg: Credit Suisse, UBS στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για πιθανή βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες

Η Credit Suisse και η UBS βρίσκονται μεταξύ των τραπεζών οι οποίες ελέγχονται σε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το εάν επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στους ίδιους μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ελβετικές τράπεζες συμπεριελήφθησαν σε πρόσφατο κύμα κλητεύσεων για παροχή πληροφοριών τις οποίες απέστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημείωσαν οι πηγές. Τα αιτήματα για πληροφορίες στάλθηκαν πριν από την κρίση η οποία έπληξε την Credit Suisse και είχε ως αποτέλεσμα την προτεινόμενη εξαγορά της από την UBS.

Οι κλητεύσεις απευθύνθηκαν επίσης σε υπαλλήλους ορισμένων μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση των ερευνών.

Οι έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με πελάτες υπό κυρώσεις και το πώς αυτοί οι πελάτες υποβλήθηκαν σε ελέγχους τα τελευταία αρκετά χρόνια, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Οι συγκεκριμένοι τραπεζίτες και σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν οποιονδήποτε νόμο.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα και η UBS δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταλήξει σε διευρυμένες διεθνείς κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την παροχή υπηρεσιών σε πλούσιους Ρώσους. Στο αποκορύφωμά, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν έσοδα από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την Credit Suisse.

Την εποχή που διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες τον περασμένο Μάιο, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό τους, 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας της τελευταίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε πέρυσι την ειδική ομάδα του KleptoCapture προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε έχει κατασχέσει σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κατάσχεση κατοικιών στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και στα Χάμπτονς που ανήκαν στον υπό κυρώσεις ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

Ορισμένα πρόσωπα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βοήθησαν ολιγάρχες να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία – ο Βρετανός επιχειρηματίας Γκράχαμ Μπόναμ-Κάρτερ συνελήφθη τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι μετέφερε παράνομα 1 εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να διατηρήσει ακίνητα στις ΗΠΑ για λογαριασμό του υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα. Πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI κατηγορήθηκε επίσης ότι βοήθησε τον Ντεριπάσκα να παραβιάσει τις κυρώσεις τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η BNP Paribas το 2014 συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την παραδοχή ενοχής στις αμερικανικές κατηγορίες για διεκπεραίωση συναλλαγών για υποκείμενες σε κυρώσεις σε σουδανικές, ιρανικές και κουβανικές οντότητες. Το 2019, η Standard Chartered Bank συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να διευθετήσει έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Καθώς το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse έκανε την εμφάνισή του το σαββατοκύριακο, η UBS εξέφρασε γενικές ανησυχίες για την ανάληψη των πιθανών νομικών υποχρεώσεων της ανταγωνίστριας της. Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα εγγυηθεί έως και 9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για πιθανές ζημίες για την UBS από τη συμφωνία.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονάκο στις αρχές Μαρτίου δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο “αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον” ενισχύοντας το τμήμα εθνικής ασφάλειας, το οποίο τιμωρεί τις παραβιάσεις κυρώσεων.

“Το εταιρικό έγκλημα και η εθνική ασφάλεια αλληλεπικαλύπτονται σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και το τμήμα προετοιμάζεται εκ νέου για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση”, δήλωσε η κ. Μονάκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα επικίνδυνα ομόλογα της Credit Suisse

Βαρύς ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει η Ελβετία για τη διάσωση της Credit Suisse

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας