More

  ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ: Έχει φορέσει καιρό το… φέσι

  ∆εμένος στο άρμα τού Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι είναι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αν και η χώρα του βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να στηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα αγνοώντας επιδεικτικά τις πραγματικές συμφέρουσες οικονομικές σχέσεις που έχει με την Ελλάδα.

  Βέβαια, από τη στιγμή που ο Μπορίσοφ έχει δηλώσει για τον λαό του ότι αποτελείται από Τούρκους, Ρομά και συνταξιούχους, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του το 2009, όλα μπορείς να τα περιμένεις από αυτόν. Ο φιλοκομμουνιστής και συνάμα δεξιός πολιτικός άρχων της Βουλγαρίας μέχρι στιγμής δεν έχει στηρίξει ποτέ πολιτικά την Ελλάδα όταν αυτή τον χρειάστηκε.

  Ο πρώην καρατέκα, αξιωματικός, ποδοσφαιριστής, πυροσβέστης, στρατιωτικός και νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δείχνει ότι κρατά τις ιστορικές σχέσεις της χώρας του που θέλουν τη Βουλγαρία εχθρό της Ελλάδας από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε η Βουλγαρία τάχθηκε με τη Γερμανία και με την Τουρκία εποφθαλμιώντας εδάφη της Ελλάδας, κάτι που πέτυχε εν μέρει. Το ίδιο έκανε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 οι σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ελλάδα δεν ήταν και οι καλύτερες.

  Σε ό,τι αφορά τη σημερινή στάση του απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα απέναντι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και «συμμαχική».

  Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε αντίθεση με τα ήρεμα και ασφαλή τουρκοβουλγαρικά, συναντήθηκαν στην Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

  Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι να απορεί κανείς για την ανταλλαγή αβροτήτων, μεταξύ των δύο πολιτικών, που έφτασαν στο σημείο, ο Μπορίσοφ να αποκαλεί «φίλο» του τον σύγχρονο σουλτάνο της Τουρκίας, όπως είχε κάνει παλιότερα και με τον τέως Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

  «Ως Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι, ώστε να υπάρχει ένα μέρος ασφαλές και ζεστό για τα παιδιά στα σύνορα», είπε ο Μπορίσοφ και υποστηρίζοντας ότι η λύση για το προσφυγικό ζήτημα είναι η δημιουργία κέντρων εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δήλωσε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

  Αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο «ο φίλος μου», ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επέκρινε εμμέσως την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Είναι μεγάλο λάθος να φέρνεις ανθρώπους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα αντιμέτωπους με στρατό».

  Μάλιστα, ο 61 ετών Βούλγαρος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλία για συζητήσεις στη Σόφια μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαίων ηγετών αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Το πρώτο… φάουλ

  Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος εμφανίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών να υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία. Ενώ δηλαδή η ΕΕ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την Τουρκία για το Σύμφωνο με τη Λιβύη και υποστήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ακολούθησε άλλη γραμμή.

  Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο Μπορίσοφ φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την Τουρκία: «Ολοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Ολοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια – το αντίθετο: όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά. Είπα στους Ελληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», φέρεται να είπε στη Σύνοδο Κορυφής.

  Με άλλα λόγια, ο Μπόικο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση την άποψή του ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από τους Ευρωπαίους

  Ποιος είναι ο Μπόικο

  Ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2014. Υπηρέτησε ξανά στην πρωθυπουργία από το 2009 ως το 2013 και από το 2014 ως το 2017. Εγινε δήμαρχος της Σόφιας στις 8 Νοεμβρίου του 2005 και παρέμεινε δήμαρχος ως τις 27 Ιουλίου 2009. Γεννήθηκε στο χωριό Μπάνκια, στις 13 Ιουνίου του 1959, γιος του αξιωματούχου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μετόντι Μπορίσοφ και της δασκάλας Βενέτα Μπορίσοβα. Σπουδάζει στην Ανώτερη Ειδική Σχολή του Υπουργείου Εσωτερικών, απ’ όπου αποφοιτά το 1982 ως μηχανικός. Την περίοδο από το 1982 ως το 1990 ανέλαβε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, ως πυροσβέστης και έπειτα δίδαξε στην Αστυνομική Ακαδημία της Σόφιας όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορα. Υπήρξε αξιωματικός της Υπηρεσίας για την Εθνική Ασφάλεια και έλαβε μέρος στην προστασία του σώματος κατά την επιχείρηση για την αλλαγή ονομάτων προς τους τουρκικής καταγωγής πολίτες τη δεκαετία του 1980. Παραιτήθηκε από το υπουργείο το 1990 με τον τίτλο του ταγματάρχη και την επόμενη χρονιά ίδρυσε μία ιδιωτική εταιρεία, παρέχοντας ασφάλεια σε προσωπικότητες όπως ο Τοντόρ Ζίβκοβ, ο Συμεών Β΄και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Από το 1980 ασχολείται ενεργά με το καράτε, μετά την κτήση της μαύρης ζώνης υπήρξε προπονητής της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας, διαιτητής σε διεθνείς αγώνες και μέλος της β ουλγαρικής Ομοσπονδίας Καράτε.

  Σήμερα συζεί με την Τσβετέλινα Μπορισλάβοβα, που είναι επικεφαλής της Οικονομικής και Επενδυτικής Τράπεζας. Από τον προηγούμενο γάμο του με γιατρό έχει μία κόρη.

  Διαβάστε επίσης:

  Το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι – Πρώτα τους άφησαν να καούν και μετά τους παράτησαν

  Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» στο ρεπορτάζ που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Συναγερμός στο Κιλκίς μετά από κρούσμα σε έγκυο- Έκλεισαν σχολεία

  Δείγματα λαμβάνουν τις τελευταίες δυο ώρες συνεργεία του ΕΟΔΥ από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας του Κιλκίς,...

  Μικρή Μαντλίν: «Μάλλον νεκρή» λέει εισαγγελέας

  Απαισιόδοξος φαίνεται να είναι ο Γερμανός εισαγγελέας σχετικά με την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακάν, από θέρετρο στην Πορτογαλία σε ηλικία τριών ετών. Ο Γερμανός εισαγγελέας...

  Φυλακές Κορυδαλλού: Οι αρχές έκαναν “έφοδο” στα κελιά και βρήκαν μαχαίρια, κατσαβίδια και χάπια

  Η Ελληνική Αστυνομία έκανε "έφοδο" στο πλαίσιο μιας έρευνας, στα κελιά των φυλακών του Κορυδαλλού και βρήκε μεταξύ άλλων μαχαίρια, κατσαβίδια και χάπια. Ειδικότερα, έρευνα πραγματοποιήθηκε, από...

  Μάρθα Καραγιάννη: Τα πρώτα λόγια μετά την χειρουργική επέμβαση

  «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους συμπατριώτες μου για το ενδιαφέρον τους. Είμαι καλά και σύντομα θα βρίσκομαι και πάλι στην καθημερινότητά μου».

  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ανοίγει ξανά το Πάρκο για το κοινό- Τι πρέπει να ξέρετε

  Αύριο (Παρασκευή 5 Ιουνίου) το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει ξανά τις πόρτες του και υποδέχεται τους επισκέπτες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα...