15:05 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Bόρεια Εύβοια - Τελέθριο: 5 πεζοπορικές διαδρομές στο μαγευτικό βελανιδόδασος που σώθηκε από τη φωτιά

Bόρεια Εύβοια - Τελέθριο: 5 πεζοπορικές διαδρομές στο μαγευτικό βελανιδόδασος που σώθηκε από τη φωτιά

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι για τη βόρεια Εύβοια έχει το χρώμα του κάρβουνου και της στάχτης. Όμως δεν είναι έτσι. Η πυρκαγιά δυστυχώς έκαψε το μεγαλύτερο μέρος του πευκοδάσους στη βόρεια Εύβοια, αλλά ευτυχώς άφησε άθικτο το πανέμορφο βελανιδόδασος που σκεπάζει το όρος Τελέθριο στη βορειοανατολική γωνιά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Στο βουνό αυτό, όπως και σε άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν από την πυρκαγιά ή που ανακάμπτουν γρήγορα από την καταστροφή, η TERRAIN έχει εκπονήσει για λογαριασμό του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού μια μελέτη για τη δημιουργία σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών, ώστε να έρθουν στην περιοχή οι Έλληνες και ξένοι πεζοπόροι και να γνωρίσουν τη μαγευτική φυσική ομορφιά αυτού του δάσους, τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα όπως τα ξερά σύκα Ταξιάρχη, τη σύγχρονη τουριστική υποδομή και τις εξαιρετικές ταβέρνες και εστιατόρια σε όλη την έκταση του Δήμου. Οι πέντε διαδρομές που σας προτείνουμε παρακάτω, θα σας δώσουν μια πρώτη γεύση από αυτή τη σπάνια φυσική ομορφιά.
Απόσπασμα του πεζοπορικού χάρτη της Terrain

1) Ήλια – Μονή Αγίου Γεωργίου

Συνολικό μήκος: 3,1 χλμ. (1,4 χλμ χωματόδρομος, 1,7 χλμ. μονοπάτι)
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 45 λεπτά
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση

Πρόκειται για την πιο απολαυστική πεζοπορία στο Τελέθριο/ Στο μεγαλύτερο μήκος του το μονοπάτι διασχίζει ένα πυκνό δάσος που προσφέρει σκιά και δροσιά στον πεζοπόρο, ακόμα και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή ξεκινάει από τη βορειοδυτική άκρη του οικισμού, όπου ακολουθείτε τον ανηφορικό τσιμεντόδρομο (και εν συνεχεία δύσβατο χωματόδρομο) που προχωράει στο πλάι του ρέματος.

Μετά από 1,4 χιλιόμετρα έχετε φτάσει στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, όπου βρίσκεται η αφετηρία του μονοπατιού προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Αν έχετε όχημα 4×4 ή μοτοσυκλέτα off road, μπορείτε να οδηγήσετε αυτά τα 1,4 ανηφορικά χιλιόμετρα ως την αρχή του μονοπατιού, και να κερδίσετε πολύ χρόνο και δυνάμεις.

Το μονοπάτι δεν έχει διασταυρώσεις και είναι καθαρό και σηματοδοτημένο, άρα δεν υπάρχει καμία δυσκολία να το ακολουθήσετε. Νερό θα βρείτε στη Μονή Αγίου Γεωργίου. Για την επιστροφή σας, μπορείτε να κανονίσετε να έρθει να σας πάρει κάποιος φίλος με όχημα από τη Μονή, ή να περπατήσετε αντίστροφα το μονοπάτι, ή – το καλύτερο από όλα – να συνεχίσετε στη Διαδρομή 2, προς το χωριό Πολύλοφο.

2) Μονή Αγίου Γεωργίου – Πολύλοφο (Γουργουβίτσα)

Συνολικό μήκος: 4,5 χλμ. (1 χλμ χωματόδρομος, 3,5 χλμ. μονοπάτι)
Χρόνος πορείας: 2 ώρες

Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους. Θέλει λίγη προσοχή σε ορισμένα σημεία του μονοπατιού δίπλα από απόκρημνες ρεματιές.

Το μονοπάτι ξεκινάει ακριβώς πίσω από το μικρό κτίριο με τις τουαλέτες, στην είσοδο του μοναστηριού. Ανηφορίζετε μέσα από τα κτήματα της Μονής, και μετά από λίγο μπαίνετε μέσα στην πυκνή βλάστηση που σκεπάζει τη βουνοπλαγιά. Η σηματοδότηση είναι πολύ αραιή αλλά το μονοπάτι είναι καθαρό και σαφές, χωρίς διασταυρώσεις, και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να το παρακολουθείτε.

Σε πολλά σημεία η βλάστηση είναι τόσο πυκνή, που σχηματίζει μια πράσινη ομπρέλα πάνω από τον πεζοπόρο! Μετά από 800 μ. φτάνετε σε ένα διάσελο όπου θα δείτε μια διασταύρωση: το δεξιό σκέλος ανηφορίζει στην πλαγιά προς τα ανατολικά (είναι όμως δύσβατο και πνιγμένο στη βλάστηση) και σας βγάζει στο δασικό δρόμο προς την κορυφή Γυμνό, απ’ όπου μπορείτε να συνεχίσετε προς τις Διαδρομές 4 και 5, δηλαδή προς τους καταρράκτες στην περιοχή Δαφνοκούκι.

Σε αυτή τη διασταύρωση όμως η συνέχεια της διαδρομής μας είναι ευθεία/ανατολικά. Από δω και πέρα το μονοπάτι συνεχίζει χωρίς πολλές ανηφορο-κατηφόρες στη νότια πλαγιά της κορυφής Βαλάντι, προσφέροντας εξαιρετική θέα από ψηλά προς τη Μονή Αγίου Γεωργίου και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Μετά από 2,1 χλμ (από το μοναστήρι) φτάνετε σε ένα διάσελο όπου υπάρχει μία σηματοδοτημένη διασταύρωση μονοπατιών. Για να ολοκληρώσετε αυτή τη Διαδρομή στρίβετε αριστερά (νότια) και μετά από 400 μέτρα έχετε βγει στο χωματόδρομο ακριβώς έξω από το χωριό Πολύλοφο. Αν όμως θέλετε να συνεχίσετε στη Διαδρομή 3, σε αυτή τη διασταύρωση ακολουθείτε το δεξιό μονοπάτι που ανηφορίζει στην απότομη βουνοπλαγιά προς τα βορειοανατολικά.

3) Πολύλοφο (Γουργουβίτσα) – Κορυφή Βαλάντι –Ξερή

Συνολικό μήκος: 4,3 χλμ. (1 χλμ χωματόδρομος, 3,3 χλμ. μονοπάτι)
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 45 λεπτά

Διαδρομή μεγάλης δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε άριστη φυσική κατάσταση. Έχετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό μαζί σας, με ηλεκτρολύτες. Αποφύγετε να την κάνετε καλοκαίρι, με υψηλές θερμοκρασίες. Φορέστε μακρύ παντελόνι, για προστασία από τους αγκαθωτούς θάμνους.
Φεύγετε από το χωριό Πολύλοφο με κατεύθυνση προς το νεκροταφείο του χωριού, και από εκεί ακολουθείτε το δύσβατο χωματόδρομο προς τα βορειοανατολικά. Μετά από 300 μέτρα περίπου θα αφήσετε το χωματόδρομο και θα στρίψετε δεξιά σε ένα ανηφορικό δρομάκι, και μετά από 120 μέτρα θα δείτε αριστερά σας την αφετηρία του μονοπατιού, που ανηφορίζει προς τα βόρεια. Μετά από 400 μέτρα φτάνετε σε ένα διάσελο όπου θα συναντήσετε τη διασταύρωση του μονοπατιού προς Μονή Αγίου Γεωργίου δεξιά, αλλά εσείς συνεχίζετε ευθεία (βόρεια), ακολουθώντας την πινακίδα που γράφει «Προς κορυφή Βαλάντι 890».

Το μονοπάτι, από το σημείο αυτό μέχρι να φτάσετε στην κορυφή Βαλάντι, είναι δύσβατο και σε πολλά σημεία του πνιγμένο στη βλάστηση. Η σήμανση επίσης είναι πολύ αραιή, αλλά παρά τις δυσκολίες μπορείτε με λίγη προσπάθεια να το ακολουθήσετε και να φτάσετε στην κορυφή Βαλάντι (υψόμετρο 890 μ.) όπου υπάρχει ένας μεγάλος λευκός σταυρός, και όπου θα ανταμειφθείτε με μια εξαιρετική θέα. Από εδώ το μονοπάτι κατηφορίζει προς τα βόρεια, κάπως πιο καθαρό από βλάστηση, και πιο βατό. Η σήμανση όμως εξακολουθεί να είναι αραιή και θέλει πολλή προσοχή για να μη το χάσετε. Θα διασχίσετε ένα μεγάλο λιβάδι, και μετά από 3,2 χλμ συνολικής πορείας σε μονοπάτι θα βγείτε στο δασικό δρόμο, λίγο δυτικά από την κορυφή Ξερή. Από εδώ, μπορείτε αν θέλετε να ακολουθήσετε τον δασικό αυτό δρόμο προς τα ανατολικά, να πάτε στην κορυφή Γυμνό, και από εκεί να κατηφορίσετε για να μπείτε στη Διαδρομή 5, προς τους καταρράκτες.

4) Καταρράκτες Δαφνοκούκι

4α) Για το μικρό καταρράκτη:
Συνολικό μήκος: 1,2 χλμ (700 μ. χωματόδρομος, 500 μ. μονοπάτι)Χρόνος πορείας: 40 λεπτά
Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους.

4β) Για το μεγάλο καταρράκτη:
Συνολικό μήκος: 4 χλμ (3,6 χλμ. χωματόδρομος, 350 μ. μονοπάτι)
Χρόνος πορείας: 2 ώρες
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση.

Η διαδρομή για τους καταρράκτες ξεκινάει περίπου 600 μ. ανατολικά από τα Ήλια, όπου ακολουθείτε τον χωματόδρομο που φεύγει βόρεια και ανηφορίζει προς το βουνό. Υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα στη διασταύρωση, που γράφει «Προς καταρράκτες». Ο χωματόδρομος είναι δύσβατος, αλλά αν έχετε όχημα 4×4 ή off road μοτοσυκλέτα μπορείτε να οδηγήσετε το τμήμα του χωματόδρομου ως τις αφετηρίες των μονοπατιών προς τους καταρράκτες.

Το μονοπάτι για το μικρό καταρράκτη είναι σηματοδοτημένο με την πινακίδα «Προς Μικρούς Καταρράκτες», είναι βατό και εύκολο, και έχει μήκος 500 μέτρα. Καταλήγει σε ένα σημείο της ρεματιάς όπου σχηματίζονται πολλοί μικροί καταρράκτες ύψους λίγων μέτρων ή και μικρότεροι από μέτρο, και πολλές λιμνούλες (βάθρες) με δροσερό κρυστάλλινο νερό όπου μπορείτε να βουτήξετε.
Το μονοπάτι για το μεγάλο καταρράκτη ξεκινάει λίγο ψηλότερα στο χωματόδρομο, όπου θα δείτε μια ξύλινη πινακίδα που γράφει «Προς Κούφιο Πλάτανο». Ακολουθείτε αυτόν τον δύσβατο χωματόδρομο μέχρι το τέρμα του.

Στο πλάτωμα που υπάρχει αμέσως μετά το ρεματάκι, βρίσκονται οι αφετηρίες δύο μονοπατιών: το δεξί μονοπάτι που ανηφορίζει βορειοανατολικά είναι η Διαδρομή (δείτε παρακάτω), και το αριστερό μονοπάτι που ανηφορίζει βορειοδυτικά είναι αυτό που μετά από 350 μέτρα καταλήγει στο μεγάλο καταρράκτη. Αυτό το μονοπάτι είναι βατό, εύκολο και καλά σηματοδοτημένο. Ο μεγάλος καταρράκτης είναι όντως μεγάλος, αφού ρίχνει τα νερά του από ένα ύψος περίπου 27 μέτρων, και στη βάση του σχηματίζει μια μεγάλη λίμνη με δροσερά νερά ιδανικά για κολύμπι, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο με πυκνή βλάστηση.

5) Κούφιος Πλάτανος – Κορυφή Γυμνό

Συνολικό μήκος: 4,1 χλμ (380 μ. χωματόδρομος, 3,7 χλμ. μονοπάτι)
Χρόνος πορείας: 2 ώρες και 30 λεπτά
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση.

Φτάνετε στην περιοχή Κούφιος Πλάτανος (δείτε Διαδρομή 4) και από εκεί ακολουθείτε το δεξί μονοπάτι, αυτό που ανηφορίζει προς τα βορειοανατολικά. Δεν υπάρχει σηματοδότηση στην αφετηρία του, αλλά αμέσως μετά υπάρχει επαρκής σηματοδότηση, το μονοπάτι είναι καθαρό από βλάστηση, βατό, και χωρίς καμία δυσκολία.

Επίσης, δεν έχει διασταυρώσεις που μπορεί να σας μπερδέψουν. Στο μεγαλύτερο μήκος του κινείται κάτω από την πράσινη ομπρέλα που σχηματίζει το πυκνό δάσος. Μετά από 2,7 χλμ, έχετε βγει σε έναν δύσβατο χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθείτε προς τα δεξιά (βόρεια) για 380 μέτρα, και από εκεί ακολουθείτε ένα μονοπάτι στα αριστερά σας (ανατολικά), το οποίο μετά από 730 μ. σας βγάζει στην κορυφή Γυμνό. Η θέα από δω πάνω είναι μαγευτική, όπως και το τοπίο γύρω σας. Από εδώ, ένα μονοπάτι που φεύγει βόρεια, σας βγάζει μετά από 330 μέτρα στο δασικό δρόμο (αν έχετε κανονίσει να έρθουν να σας πάρουν με κάποιο όχημα), ή επιστρέφετε στον Κούφιο Πλάτανο ακολουθώντας αντίστροφα το μονοπάτι.

Πηγή: travel.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας