18:44 Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μπόρις Τζόνσον: «Φίλοι μου, η εφηβεία της ανθρωπότητας τελειώνει»

Μπόρις Τζόνσον: «Φίλοι μου, η εφηβεία της ανθρωπότητας τελειώνει»

«Φίλοι μου, η εφηβεία της ανθρωπότητας τελειώνει», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη. προσθέτοντας πως «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική ενηλικίωση» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Τώρα ή ποτέ» για να αποφασίσει ο κόσμος εάν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο του να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εάν συνεχίσουμε ως έχει, τότε η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2,7 βαθμούς ή περισσότερο μέχρι το τέλος του αιώνα», είπε ο Τζόνσον.

«Θα δούμε την ερημοποίηση, την ξηρασία, την αποτυχία των καλλιεργειών και τις μαζικές κινήσεις της ανθρωπότητας σε μια κλίμακα που δεν είχαμε δει πριν. Όχι λόγω κάποιου απρόβλεπτου φυσικού γεγονότος ή καταστροφής, αλλά επειδή από εμάς, εξαιτίας αυτό που κάνουμε τώρα. Έχουμε φτάσει σε εκείνη την μοιραία εποχή, όπου ξέρουμε περίπου πώς να οδηγούμε και ξέρουμε πώς να ξεκλειδώνουμε το ντουλάπι με τα ποτά και να ασχολούμαστε με κάθε είδους δραστηριότητα που δεν είναι μόνο δυνητικά ενοχλητική αλλά και καταλυτική», είπε παρομοιάζοντας την ανθρωπότητα με έναν 16χρονο παρορμητικό έφηβο.

Προειδοποίησε και πάλι πως «ο όμορφος πλανήτης» της ανθρωπότητας κινδυνεύει να γίνει «ακατάλληλος για να ζούμε», όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και «για πολλά άλλα είδη», αν δεν αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλες τις χώρες να «πάνε πιο μακριά» και «πιο γρήγορα» ως προς τη μείωση των εκπομπών. Έβαλε μια δόση χιούμορ στην ομιλία αντικρούοντας τον… Κέρμιτ τον βάτραχο του Μάπετ Σόου, που είχε πει ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος», διαβεβαιώνοντας πως απεναντίας, «είναι εύκολο να είσαι πράσινος».

Η ομιλία αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού έρχεται λίγο πριν  τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη της Σκωτίας σε έξι εβδομάδες  και είχε σαν στόχο να πιέσει τις κυβερνήσεις για αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα αρχίσει στα τέλη του Οκτωβρίου στη Γλασκόβη, θα αποτελέσει «καμπή για την ανθρωπότητα», και φιλοδοξεί  στην άμεση και μαζική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμη

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή

Βρετανοί Βουλευτές: Να βάλει το χέρι στην τσέπη η Τράπεζα της Αγγλίας για την κλιματική αλλαγή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας