17:17 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Μπουρκίνα Φάσο: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της χούντας, που ανατράπηκε από λοχαγούς την Παρασκευή

Μπουρκίνα Φάσο: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της χούντας, που ανατράπηκε από λοχαγούς την Παρασκευή

Ο επικεφαλής της χούντας στην Μπουρκίνα Φάσο αντισυνταγματάρχης Νταμίμπα, ο οποίος ανατράπηκε την Παρασκευή από τον λοχαγό Ιμπραχίμ Τραορέ, δέχθηκε τελικά να παραιτηθεί σήμερα για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις που θα σήμαιναν ανθρώπινες και υλικές απώλειες, ανακοίνωσαν θρησκευτικές και κοινοτικές αρχές, οι οποίες μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές .

Ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σααντάογκο Νταμίμπα έθεσε επτά όρους για να δεχθεί να παραιτηθεί, μεταξύ των οποίων εγγυήσεις για την ασφάλεια και το ακαταδίωκτο των στρατιωτικών που τον υποστήριξαν, εγγυήσεις για την δική του ασφάλεια και τα δικαιώματά του όπως και των συνεργατών του, τον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχουν αναλειφθεί απέναντι στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής για την επιστροφή της εξουσίας στους πολιτικούς σε δύο χρόνια.

Οι θρησκευτικοί και κοινοτικοί ηγέτες, που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στην Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν ότι λοχαγός Τραορέ αποδέχθηκε τους όρους και κάλεσαν τον πληθυσμό “σε ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και προσευχή”.

Η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, σημειώνει ότι λαμβάνει υπ’ όψιν της την απόφαση του Πολ Ανρί Νταμιμπά να παραιτηθεί ώστε να αποφευχθεί ένα “πιθανό λουτρό αίματος”.

Το μπλοκ των χωρών της Δυτικής Αφρικής καλεί πάντως τους νέους στρατιωτικούς ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο να τιμήσουν το χρονοδιάγραμμα πολιτικής μετάβασης το οποίο συμφώνησαν με τον τέως πρόεδρο Νταμιμπά για επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα έως τον Ιούλιο του 2024, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανέτρεψε τον επικεφαλής της χούντας

Μπουρκίνα Φάσο: Νέα επίθεση τζιχαντιστών, 8 νεκροί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας