10:21 Κυριακή 28 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Μπουρλά (Pfizer): Όλα τα κέρδη μας από την πανδημία κατευθύνονται στην θεραπεία του καρκίνου

Μπουρλά (Pfizer): Όλα τα κέρδη μας από την πανδημία κατευθύνονται στην θεραπεία του καρκίνου

Τα απροσδόκητα και μεγάλη κέρδη της Pfizer από το εμβόλιο και τη θεραπεία της για την COVID-19 διοχετεύονται στην ανάπτυξη προϊόντων για την καταπολέμηση του καρκίνου, κυρίως στην αγορά ύψους 43 δισ. δολαρίων της Seagen, δήλωσε ο CEO Albert Bourla σε μια εκδήλωση του Reuters την Πέμπτη.

«Η Pfizer δίνει όλα τα κέρδη που αποκομίσαμε από την COVID το ’21 και το ’22 και όσα θα βγάλουμε το ’23 για να αποκτήσουμε τεχνολογία και προϊόντα που πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψουν να πολεμήσουμε τον καρκίνο», είπε, αποκαλώντας την προσπάθεια της φαρμακοβιομηχανίας, «επόμενο άλμα στα αστέρια».

Τα προϊόντα για τον κορονοϊό οδήγησαν τα έσοδα της Pfizer σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολάρια το 2022 και τα 80 δισ. δολάρια το 2021.

Ο Bourla επιδιώκει να μετατοπίσει το επίκεντρο της φαρμακοβιομηχανίας από τα εμβόλια και τη θεραπεία για την COVID-19 που έθεσαν την εταιρεία στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η εταιρεία βρίσκεται στη μέση μιας απότομης αλλά αναμενόμενης πτώσης στις πωλήσεις προϊόντων για την COVID και επίσης προετοιμάζεται για μείωση των εσόδων τα επόμενα χρόνια για ορισμένα από τα φάρμακά της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, καθώς αρχίζει να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από φθηνά γενόσημα.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές αποζητούν από την Pfizer για την παραγωγή νέων φαρμάκων που θα μπορούν να αντλήσουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, είτε από την ανάπτυξη φαρμάκων εταιρείας είτε μέσω συμφωνιών.

Ο Bourla έχει ήδη επιβλέψει μια σειρά εξαγορών για την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων της Pfizer, με κορυφαία τη συμφωνία 43 δισ. δολαρίων για τη Seagen, η οποία κάνει περίπλοκες στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

Άλλες πρόσφατες συμφωνίες της Pfizer περιλαμβάνουν την αγορά της Biohaven Pharmaceutical Holding, κατασκευαστή θεραπείας πρόληψης της ημικρανίας, έναντι 11,6 δισ. δολαρίων, εξαγορά 6,7 δισ. δολαρίων της εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων για ελκώδη κολίτιδα Arena Pharmaceuticals και συμφωνία 5,4 δισ. δολαρίων για την Global Blood Therapeutics με εστίαση στη θεραπεία της κυτταρικής νόσου.

Ο Bourla καθοδήγησε την Pfizer καθώς η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη αγωνίστηκε μαζί με την γερμανική BioNTech για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την COVID καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου μπήκε σε καραντίνα το 2020. Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης το Paxlovid, μια σωτήρια αντιική θεραπεία για την ασθένεια.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας