14:59 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

BREXIT: Πυρά και δάκρυα στο Ευρωκοινοβούλιο

BREXIT: Πυρά και δάκρυα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Μαίρη Πανούση – Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας

Σε κλίμα ανταλλαγής πυρών αλλά και έντονης συγκινησιακής φόρτισης έλαβε χώρα σήμερα η έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια ολομέλεια η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά διεξήχθη λίγες μόλις ημέρες μετά από την τελευταία καθολική σύγκληση του Σώματος. Άνευ προηγουμένου ήταν επίσης και η απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την ΕΕ, απόφαση πρωτοφανής η οποία, αν και απόλυτα σεβαστή από όλους τους συμμετέχοντες στην ολομέλεια, ανέβασε τον υδράργυρο του διώρου της συνόδου και του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κόκκινα του πολιτικού χωροχρόνου.

Martin Schultz: Λυπόμαστε για την απόφασή σας αλλά θα την εφαρμόσουμε!

Ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Martin Schultz χαιρέτισε το σύνολο των Επιτρόπων, οι οποίοι ήταν παρόντες, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού Επιτρόπου Λόρδου Hill, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για το έργο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και για τον αγώνα του να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ. Τη δήλωση του κ. Schultz ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα, με τον Βρετανό Επίτροπο να δέχεται ολοφάνερα συγκινημένος τις επευφημίες των συναδέλφων του.

Ο Πρόεδρος Schultz υπογράμμισε στην αρχή της συνόδου ότι η σημερινή συζήτηση είναι εξαιρετικά σημαντική, εφόσον, όχι μόνο λαμβάνει χώρα στο λίκνο της δημοκρατίας αλλά και διότι η απόφαση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια αγγίζει όλους τους λαούς της ΕΕ και όχι μόνο τους Βρετανούς. Ωστόσο, τόνισε ότι η απόφαση των Βρετανών πρέπει να γίνει σεβαστή και να ενεργοποιηθεί άμεσα το Άρθρο 50.

Jeanine Hennis-Plasschaert: Ναι σε μια εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελή σχέση, ναι στην ενότητα… ’Οχι στην παρατεταμένη πολιτική λήθη, όχι στον κατακερματισμό!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ολλανδή υπουργός Jeanine Hennis-Plasschaert, εκπροσωπώντας την Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία τόνισε ότι “Θα είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλιστεί ότι η μελλοντική σχέση θα είναι εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελής. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής λήθης”. “Την ίδια στιγμή”, συμπλήρωσε η κα Hennis-Plasschaert, “θα πρέπει να δώσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον χρόνο που χρειάζεται για να συνέλθει και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. “Πλέον, ένα μέρος της πρόκλησης για την Ευρώπη”, πρόσθεσε, “είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι η ενότητα παραμένει η καλύτερη επιλογή. Το γεγονός ότι ο κατακερματισμός δεν είναι πλέον κάτι το αδιανόητο, θα πρέπει να αφορά σοβαρά όλους μας”.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου επέμεινε στο θέμα της ενότητας, τονίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να δοθεί μια απάντηση στο γεγονός πλέον του Brexit, διότι με την ενότητα πραγματοποίησε από το 1957 και μέχρι σήμερα η Ευρώπη τη μακροβιότερη περίοδο ειρήνης, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την ευημερία και το ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες της.

Απαντώντας μάλιστα σε σχόλια βουλευτών, η κα Hennis-Plasschaert, δήλωσε: «Σε αυτό το στάδιο, η απάντηση δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά είναι μια καλύτερη Ευρώπη” συμπληρώνοντας ότι οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας δεν θα εξαφανιστούν και καμία χώρα στη γη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτές τις προκλήσεις.

Jean-Claude Juncker: Αποσαφηνίστε την κατάσταση το συντομότερο. Όχι κοινοποιήσεις, όχι μυστικές διαπραγματεύσεις. Η βρετανική ψήφος απέκοψε μια φτερούγα μας, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να πετάμε!

Με πιο ηχηρό λόγο εκφράστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, δηλώνοντας ότι “Πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση του βρετανικού λαού», αλλά και ότι «πρέπει να υπάρξουν συνέπειες». Ζήτησε από την βρετανική κυβέρνηση να «αποσαφηνίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Έχω απαγορεύσει ρητά, τόνισε κάθε κοινοποίηση και κάθε διαπραγμάτευση είπε, επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξουν μυστικές ή ανεπίσημες συνομιλίες με το Λονδίνο. Απευθυνόμενος δε με έντονο ύφος στον Πρόεδρο του UKIP και μέλος της Ομάδας “Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας” Nigel Farage, του είπε, «Αγωνίστηκες για την έξοδο, ο βρετανικός λαός ψήφισε την έξοδο, οπότε εσύ γιατί είσαι εδώ τώρα;”.

Στη δευτερολογία του μάλιστα ο κ. Juncker απάντησε στις ειρωνικές επικρίσεις του Nigel Farage περί ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας και απροστάτευτων συνόρων, επισημαίνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ψηφίσει για τις πολιτικές λιτότητας ή την επάρκεια της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επειδή δεν ανήκει ούτε στο ευρώ ούτε στον χώρο Σένγκεν, κατηγορώντας ως εκ τούτου τον κ. Farage για “κατασκευασμένη πραγματικότητα”.

Manfred Weber/ΕΛΚ: Ντροπή σας, κ. Farage! Είστε ψεύτης! Οι λαϊκιστές κέρδισαν.

Ο αρχηγός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber στην παρέμβασή του προσέγγισε τη νεολαία της Μεγάλης Βρετανίας, της οποίας ποσοστό πάνω από 73% ψήφισε παραμονή στην ΕΕ, υποσχόμενος ότι “δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνους”. Το δημοψήφισμα το κέρδισαν οι λαϊκιστές, είπε, ενώ για τον Niger Farage επεφύλαξε ένα ξεκάθαρο “Ντροπή σας!”, αποκαλώντας τον “ψεύτη” σε σχέση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της εκστρατείας του, προ του δημοψηφίσματος. Εν αναμονή λοιπόν της ενεργοποίησης του άρθρου 50 για ταχείες και δίκαιες διαπραγματεύσεις αποχώρησης, ο κ. Weber επέμεινε, προσθέτοντας ότι τελειώνει η περίοδος κατευνασμού και προτρέποντας τους πολιτικούς να σταματήσουν να υποτιμούν τις Βρυξέλλες και να αναλάβουν ευθύνη.
Ολοκλήρωσε με δευτερολογία του κατά την οποία υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να κολλήσει στις εσωτερικές διαμάχες, αλλά να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα.

Gianni Pittella/Σ&Δ: Η EE δεν μπορεί να γίνει όμηρος της εσωκομματικής πολιτικής των Συντηρητικών

Η EE δεν μπορεί να γίνει όμηρος της εσωκομματικής πολιτικής των Συντηρητικών και οι βρετανικές αρχές οφείλουν να μας ενημερώσουν το συντομότερο δυνατό σχετικά με την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει, είπε ο αρχηγός της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ενώ τόνισε ότι θα αντιταχθεί με όλες τις δυνάμεις του στη μετάφραση του “Δημοσιονομικού Συμφώνου” σε νόμο της ΕΕ. Η δημοσιονομική ευελιξία είναι καλή, αλλά πρέπει να ενθαρρυνθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη ή θα παρέχει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ή αργά ή γρήγορα θα παρασυρθεί.

Ο κ. Pittella απευθυνόμενος μάλιστα στον κ.Farage τόνισε: “Πρέπει να πω ένα πράγμα: δεν έχετε κάνει το καλύτερο για τη χώρα και η ιστορία σας θα το αποδείξει. Δεν είναι ώρα για πολεμική, πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και χρειαζόμαστε σαφήνεια”.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι παρεμβάσεις των κ.κ. Syed Kamall, Guy Verhofstadt, Gabriele Zimmer και Philippe Lamberts, αρχηγών των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων του ΕΚ:

Syed Kamall/Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές: Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ πρέπει να παραμείνουν στενοί συνεργάτες, για τα επόμενα χρόνια, και οι Βρετανοί πρέπει να είναι “καλοί γείτονες και όχι απρόθυμοι ενοικιαστές», είπε.

Guy Verhofstadt/Συμμαχία φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη: σεβαστή η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε η εκστρατεία ήταν σαν ναζιστική προπαγάνδα, με ψέματα, κλίμα φόβου και αρνητισμό. Πρέπει να γίνει άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Και σε απάντηση στον Nigel Farage: «Τελικά πρόκειται να απαλλαγούμε από τη μεγαλύτερη σπατάλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, την οποία έχουμε πληρώσει εδώ και 17 χρόνια, το μισθό σας!”.

Gabriele Zimmer/Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Αριστερά των Πράσινων των Βορείων Χωρών: διαφοροποίηση από το ψήφισμα που κατατέθηκε από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες, διότι δεν διέθετε αυτοκριτική. Η οικονομική κρίση, η «βάναυση μεταχείριση» της Ελλάδας και άλλων χωρών είχαν αφήσει κακές αναμνήσεις στους πολίτες της ΕΕ.

Στη Βρετανία φοβούνται για τις θέσεις εργασίας, την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις και για το λόγο αυτόν ψήφισαν έξοδο, είπε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δεν έχει δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης».

Philippe Lamberts/Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

«Πρέπει να επανασυνδεθούμε με τις ρίζες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και βιώσιμης ευημερίας. Είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους, μέσα και έξω από την ΕΕ; Η απάντησή μας είναι ναι!»

Nigel Farage/ΕΕΑΔ: “Ακόμα καμιά συμφωνία είναι καλύτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο από τη σάπιο συμφωνία που έχουμε τώρα”

Σε κλίμα αποδοκιμασίας μίλησε με το γνωστό φλεγματικό του ύφος και ο αρχηγός της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας Nigel Farage, ο οποίος σημείωσε ότι όσοι είχαν γελάσει μαζί του πριν από 17 χρόνια, όταν ήρθε στο Ευρωκοινοβούλιο ανακοινώνοντας μια εκστρατεία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, τώρα δεν γελούν πια. Βρίσκεστε σε άρνηση, είπε, προβλέποντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι το τελευταίο κράτος μέλος που θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, εάν η ΕΕ απορρίψει “μια λογική εμπορική συμφωνία”, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες για τους 27 από ό,τι για το Ηνωμένο Βασίλειο. “Ακόμα καμιία συμφωνία είναι καλύτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο από τη σάπιο συμφωνία που έχουμε τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι προσβλέπει, από του χρόνου, στον εορτασμό της 23ης Ιουνίου ως “Ημέρα Ανεξαρτησίας”.

Marine Le Pen/ΕΕΕ: χαστούκι στο πρόσωπο των “ενοικιαστών της ΕΕ”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε δε και η Marine Le Pen, αρχηγός της Ομάδας της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, χαρακτήρισε το Brexit “μακράν το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός από την πτώση του τείχους του Βερολίνου”, κραυγή αγάπης του βρετανικού λαού για τη χώρα τους και χαστούκι στο πρόσωπο των “ενοικιαστών της ΕΕ”

Σε άκρως συγκινησιακό κλίμα και εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων πραγματοποιήθηκαν τέλος οι παρεμβάσεις του Σκοτσέζου Alyn Smith και της Βορειοιρλανδής Martina Anderson.

Alyn Smith/Πράσινοι: Η Σκωτία δεν σας απογοήτευσε. Σας ικετεύω, μην εγκαταλείψετε τώρα τη Σκωτία!

Είμαστε περήφανοι Σκωτσέζοι, και είμαστε περήφανοι Ευρωπαίοι. Θέλω στη χώρα μου να είμαστε διεθνιστές, συνεταιριστικοί, οικολόγοι, δίκαιοι – Ευρωπαίοι. Και οι άνθρωποι της Σκωτίας, μαζί με τον λαό της Βορείου Ιρλανδίας και των ανθρώπων του Λονδίνου, ανθρώπων από την Ουαλία και την Αγγλία, ψήφισε να παραμείνει μέσα στην οικογένειά μας των εθνών. Απαιτώ να γίνει σεβαστή αυτή η κατάσταση. Θα χρειαστεί ψυχραιμία και ζεστή καρδιά. Αλλά σας παρακαλώ να θυμάστε αυτό: Η Σκωτία δεν σας απογοήτευσε. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, αγαπητοί συνάδελφοι, μην εγκαταλείψετε τώρα τη Σκωτία!

Martina Anderson/Ευρ. Αριστ.: Δεν δεσμευόμαστε από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Στη Βόρεια Ιρλανδία δεν δεσμευόμαστε από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σεβόμαστε και θα στηρίξουμε τις ψήφους της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία, όπως ακριβώς Σκωτία, ψήφισε να παραμείνει. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο λαός της Βορείου Ιρλανδίας είναι νέα σύνορα με τα 27 κράτη-μέλη!

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας