3:48 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Χ. Μάας προς Τουρκία: Να μην επαναληφθεί το παιχνίδι με τη φωτιά

Χ. Μάας προς Τουρκία: Να μην επαναληφθεί το παιχνίδι με τη φωτιά

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναχώρησε για την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το πρωί δηλώνει πως σκοπός της επίσκεψής του είναι η ενθάρρυνση της Τουρκίας «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων» και να τη στερεώσει.

Η Γερμανία χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία «από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.» Σημειωτέον ότι ένα προγραμματισμένο ταξίδι τον περασμένο Αύγουστο είχε ακυρωθεί από τη γερμανική πλευρά την τελευταία στιγμή λόγω των δραστηριοτήτων τουρκικών ερευνητικών πλοίων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Ένδειξη για τη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι σύμφωνα με τον κ. Μάας η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Άγκυρας-Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα όπως και ο «πρόωρος τερματισμός των σεισμικών ερευνών στα ανοιχτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Barbaros.» Όπως ακόμη επισημαίνει, «το θετικό κεκτημένο των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για ένα διάλογο προσανατολισμένο στην αναζήτηση λύσεων.»

Αναφερόμενος στην ένταση που επικράτησε τον περασμένο χρόνο στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Τουρκία έχει ως εταίρος στο ΝΑΤΟ τη σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγματευτικής οδού, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.»

Αναφερόμενος στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο που είχε καταβάλει το Βερολίνο, και στην περίοδο της γερμανικής προεδρίας, ο κ. Μάας υπογραμμίζει πως στόχος τους ήταν η επανέναρξη των «άμεσων συνομιλιών» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όπως τέλος εκτιμά, «το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν σύντομα προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία διαρκούς αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο.»

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης 

«Χαμόγελα» στην Άγκυρα μετά την εκλογή του «Τούρκου Άρμιν» για διάδοχο της Μέρκελ!

«Μήνυμα» Ζαρίφ σε Γαλλία: Αποφύγετε τις ανοησίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας