11:51 Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Γυναικείο «άρωμα» στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα; – Ποιο είναι «το τρομερό κορίτσι» των αγορών

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Γυναικείο «άρωμα» στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα; – Ποιο είναι «το τρομερό κορίτσι» των αγορών

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης στην Τουρκία είναι γεγονός. Υπουργό Οικονομικών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χθες με δηλώσεις του έδωσε το στίγμα της πολιτικής του προκειμένου να αντιμετωπίσει τα «μέτωπα» της τουρκικής οικονομίας.

Ποιος όμως θα αναλάβει το «τιμόνι» της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας;  Φαίνεται πως τα ηνία της θα κρατήσει μια γυναίκα, η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Το «τρομερό κορίτσι από την Τουρκία» όπως την αποκαλούν στον κόσμο των αγορών και του επιχειρείν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Ερκάν φέρεται να είναι η «εκλεκτή» του νέου «πασά» της οικονομίας, του υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για τη διοίκηση της «ηλεκτρικής καρέκλας» της TCMB.

Με σπουδές στα Πανεπιστήμια Bosphorus και Princeton, η 41χρονη έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs, στην Tiffany & Co και σε άλλους πολλούς οικονομικούς κολοσσούς.

Επέλεξε να ακολουθήσει διδακτορικό στη χρηματοοικονομική μηχανική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, το οποίο έχει διάρκεια 2 χρόνια και αποτελούνταν από 12 μαθήματα, σε έναν χρόνο.

Η Ερκάν αναλαμβάνει νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας διαδεχόμενη τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, που υπηρέτησε πιστά την πολιτική Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια, που έστειλε στην «στρατόσφαιρα» τον πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως είναι στο 44% αλλά στην πράξη πολύ υψηλότερα, και προκαλεί αμφισβήτηση των αγορών για τις αντοχές της τουρκικής οικονομίας.

Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχει διολισθήσει στις 20,96 λίρες ανά δολάριο και οι προβλέψεις για το μέλλον της είναι άκρως ζοφερές. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει τον καταποντισμό της στις 28 λίρες ανά δολάριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η προσέγγιση αυτή είναι μη βιώσιμη, και θέτει ολοένα και περισσότερο τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε κίνδυνο εκποίησης. Μένει να δούμε αν ο Σισμέκ και η Ερκάν θα «υπηρετήσουν» αυτή την πολιτική, ή η τοποθέτησή τους σηματοδοτεί ουσιαστικά αλλαγή πλεύσης για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας