17:55 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ απάντησαν στην πρόταση εκεχειρίας

Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ απάντησαν στην πρόταση εκεχειρίας

Σε κοινή τους δήλωση, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εκφράζουν την «ετοιμότητα να καταλήξουν θετικά» σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, στην πρώτη επίσημη απάντησή τους μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της τελευταίας, όπως είπε, πρότασης του Ισραήλ για συμφωνία εκεχειρίας.

«Η απάντηση δίνει προτεραιότητα στο συμφέρον του παλαιστινιακού λαού μας και στην ανάγκη να σταματήσει εντελώς η συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιβεβαιώνουν Κατάρ και Αίγυπτος
Οι δύο οργανώσεις προσθέτουν ότι υπέβαλαν την απάντησή τους στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, κάτι που επιβεβαιώνουν η Ντόχα και το Κάιρο χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες.

Παράλληλα, οι δύο χώρες «επιβεβαιώνουν ότι οι κοινές τους προσπάθειες διαμεσολάβησης με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαμεσολαβητές θα εξετάσουν την απάντηση και θα συντονίσουν [τα επόμενα βήματα] με τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Η απάντηση της Χαμάς έρχεται μετά τη χθεσινή υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια πρόταση τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που σκιαγραφήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η απάντηση της Χαμάς περιλαμβάνει ένα νέο χρονοδιάγραμμα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Γάζα και δεν θα συμμετάσχει σε «ανούσιες» διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Αμπάς, Χαμάς και Αίγυπτος «χαιρέτισαν» την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας