Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγούνται οι κάτοικοι της Χίου μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού εξόρυξης αντιμονίου.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ από την Μαρία Σπυριδωνάκου
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (μη δεσμευτικών προσφορών) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025, όπου και θα επιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του δευτέρου τριμήνου 2025 για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε έκταση 9.020.000 τετραγωνικών μέτρων του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, θα ακολουθήσει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του αναδόχου διάρκειας 5 ετών για την έρευνα και μέχρι 30 ετών για την εκμετάλλευση.
Κρίσιμης σημασίας
Πρόκειται για ένα μετάλλευμα που εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί κρίσιμης σημασίας για όλη την Ευρώπη, αλλά και για τις ΗΠΑ, αφού το πολυχρηστικό αυτό μέταλλο με εφαρμογές κυρίως στις νέες τεχνολογίες και στην πολεμική βιομηχανία παράγεται σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80% σε Κίνα και Ρωσία.
Η προοπτική εφαρμογής του σε μπαταρίες νέας γενιάς (υγρού μετάλλου) αναμένεται να εκτοξεύσει επιπλέον την τιμή του, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι στα ύψη.
Καθολικό «όχι»
Σύσσωμη η κοινωνία της Χίου συγκρότησε μια Συντονιστική Επιτροπή Δράσης, η συνεδρίαση της οποίας υποδέχθηκε 18 σωματεία και φορείς, με τα μέλη αυτών να έχουν έναν κοινό στόχο: να αποτρέψουν τις ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξόρυξη του μετάλλου του αντιμονίου στην Κέραμο.
Με ηχηρά επιχειρήματα όπως η έκθεση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων σε κίνδυνο, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η μόλυνση των υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα, καλούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να συνετιστούν και τον χιώτικο λαό να συνδράμει στον μεγάλο αγώνα κατά της καταστροφικής εκμετάλλευσης του νησιού.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Η σύγκρουση αναμένεται να πάρει και εσωκομματικά χαρακτηριστικά καθώς ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο κατά την επίσκεψή του στο νησί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση διά του ΥΠΕΝ επέλεξε για ακόμα μία φορά την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση των κατοίκων για το σχέδιο εξόρυξης αντιμονίου, διαδικασία εξαιρετικά επιβαρυντική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και μάλιστα σε ένα νησί τουριστικό που φημίζεται για τα προϊόντα του, με αιχμή τη μοναδική παγκοσμίως μαστίχα.
Εκμισθώσουν και 4 χωριά στους ιδιώτες!
Το άκρως σοκαριστικό είναι ότι εντός της έκτασης των 9.020.000 τετραγωνικών μέτρων που θα εκμισθωθεί στην ιδιωτική εταιρεία η οποία θα κερδίσει τον διαγωνισμό υπάρχουν και τέσσερα χωριά, και συγκεκριμένα τα Αγιάσματα, τα Αφροδίσια, η Κέραμος και η Χάλανδρα.
Την αποκάλυψη έκανε η τοπική ιστοσελίδα astraparis σημειώνοντας ότι τα τρία από τα τέσσερα χωριά, και συγκεκριμένα τα Αφροδίσια, η Κέραμος και η Χάλανδρα, είναι εξ ολοκλήρου εντός του προς εκμίσθωση χώρου των 9.020.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ο οικισμός των Αγιασμάτων είναι στο μεγαλύτερο μέρος του με όλη την παραλία του, ακόμα και τμήμα του θαλάσσιου χώρου.
Στην περιοχή που έχει βγει σε διεθνή διαγωνισμό για να εκμισθωθεί προκειμένου να γίνει εξόρυξη αντιμονίου υπάρχουν, επίσης, δασικές εκτάσεις αλλά και καλλιέργειες.
Κίνδυνος
Το αντιμόνιο και οι ενώσεις του είναι γνωστά στην Ιατρική για περισσότερο από 600 χρόνια. Παρότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση της λεϊσμανίασης, είναι τεκμηριωμένες οι τοξικές δράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η δηλητηρίαση από αντιμόνιο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δηλητηρίαση από αρσενικό και γι’ αυτό δεν πρέπει να αγγίζεται, να καταπίνεται και να εισπνέεται. Οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων εμφανίζονται μετά την έκθεσή τους στο αντιμόνιο και στις ενώσεις του, μέσω της αναπνοής, της δερματικής έκθεσης ή της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και τροφίμων.
Οι κάτοικοι της Χίου που έχουν οργανωθεί προκειμένου να αποτρέψουν την εξόρυξη αντιμονίου κάλεσαν για ενημέρωση τον Αλέξη Μπένο.
Ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ χαρακτήρισε την εξόρυξη αντιμονίου «υγειονομική βόμβα» και επισήμανε ότι μπορεί να προκαλέσει:
– Δερματολογικές παθήσεις, όπως τα AnOmony Spots, που εμφανίζονται ως έντονα εκζέματα μετά την επαφή με την ουσία.
– Αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές, που προκύπτουν από την εισπνοή ή κατάποση της σκόνης.
– Καρδιακές και αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες εντείνονται λόγω της τοξικότητας της ουσίας.
Η δημοτική αρχή οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και διαφάνεια και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
– Πώς θα παρακολουθούνται οι διαδικασίες εφόσον προχωρήσουν; Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων προβλέπεται διαδικασία αποβολής αλλά πρωτίστως αποκατάστασης των όποιων επεμβάσεων ;
– Τι θα κάνει για την περιοχή στην περίπτωση που δεν υπάρχει αξιοποιήσιμο κοίτασμα; Και αντιστοίχως στην περίπτωση που προχωρήσει η αξιοποίηση, με ποιο σχεδιασμό θα στηρίξει τους κατοίκους και την περιοχή;
Διαφορετικά οι καταγγελίες από πολίτες, συλλόγους, σωματεία και φορείς του τόπου ότι «το νησί θυσιάζεται σε ένα πρόχειρα σχεδιασμένο έργο, χωρίς σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και στο περιβάλλον» θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο χωρίς να μπορεί να πείσει για το αντίθετο.
Και όλοι γνωρίζουν ότι έργα που δεν αγκαλιάζονται από την τοπική κοινωνία είναι έτσι κι αλλιώς καταδικασμένα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί