More

  “Χοντρό” παιχνίδι τραπεζιτών-ΤτΕ και τρόικας, για τα δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών

  Γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης

  Ιδιαίτερα “χοντρό” είναι το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Τραπεζιτών-ΤτΕ και τρόικας με αφορμή τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή όσον οι αποπληρωμή τους δεν έχει καταστεί δυνατή με αποτέλεσμα να δημιουργούν αρνητικά αποτελέσματα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

  Αυτό που ζητούν οι τραπεζίτες είναι η δημιουργίας μίας “κακής” τράπεζας ή αλλιώς bad bank, στην οποία και θα μεταβιβαστούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η χρηματοδότησή τους αναμένεται να συμβεί με τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνο ούτε το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, αλλά ούτε και την τρόικα.

  Η ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ θέλουν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016. Τα επερχόμενα stress test του Οκτωβρίου και το παράδειγμα της Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ενθουσιασμού για τέτοιου είδους κινήσεις.

  Δάνεια μεγάλων ΜΜΕ και κατασκευαστικών ομίλων

  Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι τραπεζίτες είναι να έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στα κόκκινα δάνεια. Ούτως ώστε να μπορούν να διαγράψουν ανά πάσα ώρα και στιγμή όποια δάνεια οι ίδιοι οι τραπεζίτες επιθυμούν.

  Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr, τα συνολικά κόκκινα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μαζί με αυτά των θυγατρικών τους ανέρχεται σε περίπου 75 με 80 δισεκ. ευρώ. Από αυτά γύρω στα 6 δισ. εκτιμώνται τα δάνεια των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ενώ αρκετά χαμηλότερα είναι τα δάνεια των μεγάλων ομίλων ΜΜΕ τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα.

  Οι φόβοι που εκφράζονται είναι μήπως οι τραπεζίτες επιλέξουν να διαγράψουν τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και ομίλων ΜΜΕ. Δηλαδή οι ίδιοι όμιλοι που εδώ και αρκετά χρόνια έλαβαν εκατομμύρια ευρώ “θαλασσοδανείων” με μόνο αντάλλαγμα τη σιωπή τους απέναντι στους τραπεζίτες, είναι πολύ πιθανό να απαλλαγούν μια και καλή από το βραχνά των δανείων αυτών.

  Την ίδια ώρα που ο μέσος πολίτης ή ο μικρός επιχειρηματίας δίνει καθημερινά μάχη προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με ελάχιστη αν όχι ανύπαρκτη κρατική προστασία.Είναι χαρακτηριστικό ότι ΔΟΛ και Πήγασος βρίσκονται σε συζητήσεις με την Alpha Bank προκειμένου να τούς διαγραφεί το 60% των οφειλόμενων δανείων, μετά και τη διαφαινόμενη συγχώνευση των δύο ομίλων.

  Το τι θα συμβεί είναι κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά της τρόικας και όχι μόνο, καθώς σε περίπτωση που μεγαλοεπιχειρηματίες βγουν ωφελημένοι και σε αυτήν την περίπτωση, τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη δώρο των όσων λαμβάνουν αποφάσεις.

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Πότε αναμένεται ο κινεζικός πύραυλος να εισέλθει στη γη

  Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς...

  Ιερουσαλήμ: 180 τραυματίες σε συγκρούσεις ισραηλινής αστυνομίας – Παλαιστινίων

  Περισσότεροι από 175 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Πλατεία των Τεμενών, στην Παλιά Πόλη της...

  Κοινή επιστολή πέντε επικεφαλής κρατών – μελών της ΕΕ προς προέδρους Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα εμβόλια

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για να νικήσει την COVID-19 ενισχύοντας την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού...

  Τέλη κυκλοφορία με το μήνα: Άνοιξε η πλατφόρμα myCar για την ψηφιακή άρση ακινησίας

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ άνοιξε και πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν την ευκαιρία να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους πληρώνοντας...

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Απελευθέρωση πατεντών για να γεφυρωθεί το χάσμα ανεπτυγμένων – αναπτυσσόμενων χωρών

  Έμφαση στις αλλαγές που επιφέρει υπέρ των δικαιωμάτων του εργαζομένου το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, στην ανάγκη της συντομότερης δυνατής υιοθέτησης του...