20:02 Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Χοντρός «τζόγος» µε τον αντικαταστάτη του Mr Χρηµατιστήριο

Χοντρός «τζόγος» µε τον αντικαταστάτη του Mr Χρηµατιστήριο

Ο κύκλος του Σωκράτη Λαζαρίδη μετά από 27 χρόνια στο Χρηματιστήριο ολοκληρώθηκε μια και ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Του Ειδικού Συνεργάτη


Οι φατρίες της Σοφοκλέους και το φαβορί που θα τον αντικαταστήσει − Ο ρόλος της κυβέρνησης, οι τράπεζες και η ελπίδα που πεθαίνει τελευταία


Ως φαίνεται  έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση του 1.000.000 ευρώ, ποσό που θα λάβει ως μπόνους αποχώρησης, καθώς πέραν από διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, έχει το μοναδικό προνόμιο να διαθέτει σύμβαση που προβλέπει πως αν χάσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επιστρέφει σε αυτήν του γενικού διευθυντή.

Όσο κι αν φαντάζει παράξενο, τέτοιου είδους συμβόλαια έχουν γίνει στο παρελθόν τότε που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, «σπλάχνο» του οποίου είναι ο Σωκράτης Λαζαρίδης. Συμβόλαια που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν παρά μόνο αν ήταν ο μοναδικός ικανός άνθρωπος στην πατρίδα μας που θα μπορούσε να διοικήσει το Χρηματιστήριο.

Κλειδοκράτορας

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης είναι πάντως ομολογουμένως ταλαντούχος, καθώς κατόρθωσε να μείνει στη θέση του επικεφαλής 11 ολόκληρα χρόνια παρότι άλλαζαν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των τραπεζών. Κατάφερε να μείνει στη θέση του γνωρίζοντας πολλά και ενδιαφέροντα από τη θέση του κλειδοκράτορα των εισαγωγών στο Χρηματιστήριο το αμαρτωλό 1999. Μια περίοδο που ίσως δεν θα ήθελε να συζητήσει ποτέ με ανθρώπους που ξέρουν πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα εκείνης της εποχής.
Όμως ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αυτό που φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα δεν είναι οι εισαγωγές, καθώς επί της θητείας του στη θέση του επικεφαλής του Χρηματιστηρίου είχαμε τεράστιο αριθμό εταιρειών που έκλεισαν την πόρτα και έφυγαν και απειροελάχιστες εταιρείες που επιδίωξαν να εισαχθούν. Γνωρίζει άριστα την Πληροφορική και ταυτόχρονα έχει τοποθετήσει δικούς τους ανθρώπους εδώ και χρόνια σε αυτό τον τομέα και Απομάκρυνε τους ενοχλητικούς.

Η πληροφορική είναι άλλωστε το κλειδί του Χρηματιστηρίου. Και το έχουν μάθει καλά όσοι πρόεδροι είχαν ανησυχίες και ήθελαν να κάνουν τομές στο Χρηματιστήριο. Πάντα, όλως παραδόξως ένα μεγάλο πρόβλημα προέκυπτε όταν κάποιος επιχειρούσε να αλλάξει πράγματα. Μπορεί να ήταν και τυχαίο, αλλά οι ανήσυχοι πρόεδροι κάθονταν… ήσυχοι.

Τα τελευταία χρόνια το Χρηματιστήριο σε επίπεδο στελεχών ήταν πλέον απολύτως ελεγχόμενο από το Σωκράτη Λαζαρίδη. Και γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός. Οι άνθρωποι του Σωκράτη Λαζαρίδη αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, αλλά και ελπίζουν ότι ο νέος πρόεδρος που θα έλθει θα αργήσει πολύ να αντιληφθεί την ανρθωπογεωγραφία και τι συνεπάγεται αυτή.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη που ήταν για χρόνια παραγκωνισμένα έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τόνους και να δείχνουν τα δόντια τους, μετά από πολλά έτη που όλα τα… έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

Όμως όλες οι «φατρίες» αναζητούν να μάθουν ποιος θα είναι ο εκλεκτός την επόμενη ημέρα αλλά και τι θα συμβεί γενικότερα.

Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το ∆ιοικητικό Συμβούλιο το οποίο τραπεζοκρατείται, παρότι οι τράπεζες όλες μαζί έχουν δεν έχουν το 5% της ΕΧΑΕ, αφού πουλούσαν ασταμάτητα από τότε που πέρασε στον έλεγχό τους με τις ευλογίες του Νίκου Χριστοδουλάκη σε τιμή-πρόκληση.
Ισχυρότερο ρόλο θα έχει πλέον η κυβέρνηση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από την κυβέρνηση όσο και να ομιλούν υπερηφάνως για τη μείωση του ποσοστού του ελληνικού ∆ημοσίου.

∆ιαδικασία

Βέβαια επισήμως θα υπάρξει η διαδικασία που προβλέπουν οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Κανόνες του τύπου όμως και όχι της ουσίας, γιατί πολλοί θα βάλουν υποψηφιότητα αλλά μία φαίνεται να είναι η εκλεκτή. Πρόκειται για τη νυν αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νατάσσα Στάμου, η οποία όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αποτελεί κυβερνητική επιλογή, αλλά χωρίς αμφιβολία έχει πλούσιο βιογραφικό και εμπειρία από το Χρηματιστήριο, του οποίου ήταν στέλεχος επί χρόνια και γνωρίζει σίγουρα τι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες. Υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει άλλο στέλεχος; Θεωρητικά ναι, στην περίπτωση που εμφανιστεί ένας υπερπροσοντούχος υποψήφιος.

Το γεγονός ότι η κ, Στάμου είναι φαβορί ίσως εξηγεί και τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τα ελάχιστα πραγματικά Μέσα Ενημέρωσης. Επιθέσεις που θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα. Γιατί ο Σωκράτης Λαζαρίδης μπορεί να έχει διαπραγματευτεί και την αποζημίωσή του, αλλά δεν το βάζει κάτω. Και πιστεύει ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα γίνει το θαύμα και θα διατηρήσει την καρέκλα του. Άλλωστε, δεν έχει αμελητέους συμμάχους, και κυρίως έχει συμμάχους ισχυρούς παίκτες που εξυπηρέτησε τα χρόνια που είχε την ευθύνη του Χρηματιστηρίου. Λαζαρίδη

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραιτήθηκε ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ποιοι θέλουν το «μικρό Ελληνικό»

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας