19:37 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Χωρίς σύνταξη 40.000 ασφαλισμένοι λόγω υπέρογκων οφειλών στον ΕΦΚΑ!

Χωρίς σύνταξη 40.000 ασφαλισμένοι λόγω υπέρογκων οφειλών στον ΕΦΚΑ!

Οι περισσότεροι από τους 40.000 ασφαλισμένους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (30.000 στον αριθμό), οι 7.000 ανεξάρτητοι απασχολούμενοι και 3.000 αγρότες.

Σύμφωνα με τον νόμο για να λάβει ένας ασφαλισμένος με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης τη σύνταξη που του αναλογεί δεν πρέπει να έχει ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση π.χ που χρωστά στο πρώην ταμείο του (σήμερα ΕΦΚΑ) 30.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ το επιπλέον ποσό των 20.000 ευρώ δηλαδή τα 10.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ θα συθμψιδτεί σε δόσει με την κλατασβολή της σύντασξής του.

Για τη συγκεκριμμένη κατηγορία ασφαλισμένων το Υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει  προτάσεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών τους στους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους και δεν διαθέτουν ικανά περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα από άλλες πηγές για την προσωπική η οικογενειακή τους επιβίωση.

Αυτό που εξετάζεται είναι να τους χορηγηθεί η ελάχιστη σύνταξη που δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ (330 ευρώ), αλλά μένει η πρόταση αυτή να λάβει την έγκριση των Θεσμών όταν επανέλθουν για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της Γ’ Αξιολόγησης του προγράμματος.

Πηγή:Newpost.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας