21:48 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Χουντής: «Το ευρώ είναι σαν την Μπαρτσελόνα»

Χουντής: «Το ευρώ είναι σαν την Μπαρτσελόνα»

«Είναι επιτακτική πολιτική ανάγκη να φύγει το γρηγορότερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπεί, για να μπορέσει να αλλάξει δρόμο η χώρα» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές ,εκτιμώντας ότι «τα νέα σκληρά μέτρα θα προκαλέσουν νέα κοινωνική αντίδραση»

Ο κ. Χουντής εκτιμά ότι ότι «με αφορμή την κρίση και πιλοτικά προγράμματα τα μνημόνια έχει θωρακιστεί η προβληματική ΟΝΕ με τέτοιο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό κορσέ, που δεν θα επιτρέπει εναλλακτικές πολιτικές στους κόλπους της ΕΕ ότι και να ψηφίσει ο λαός της κάθε χώρας». Υποστηρίζει ότι «με πειραματόζωο την Ελλάδα και τα μνημόνια, με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, γενικεύθηκαν στην Ευρωπαική Ενωση πολιτικές που ήθελαν να τις περάσουν με κάτω από άλλες προϋποθέσεις. Όλα αυτά τα μνημόνια ήταν σε τελική ανάλυση ήταν προγράμματα σωτηρίας των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών ,σε τελική ανάλυση».

Αναφερόμενος στην πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ευρώ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μια «ποδοσφαιτρική έκφραση». Οπως λέει «το ευρώ είναι σαν τη Μπαρτσελόνα: Κάτι παραπάνω από μια ομάδα, κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, καθώς συμπυκνώνει διάφορες πολιτικές. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, γιατί και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς που θα θελήσει να έχει κοινωνικές προτεραιότητες και αναπτυξιακή πολιτική, με τον έλεγχο που έχουν καθιερώσει, θα απορρίπτεται. Και αν εσύ προχωράς, θα σου επιβάλουν κυρώσεις. Θα καθυστερούν ή δεν θα εκταμιεύουν τα κονδύλια της κοινωνικής συνοχής. Αυτό το οικοδόμημα φτιάχνεται. Επομένως πάμε σε πιο σκληρές πολιτικές στην Ευρώπη. Να μην έχουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις, ακόμη κι αν η κ. Μέρκελ μετά τις εκλογές χαλαρώσει λίγο»

Ολόκληρη η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ,Νίκου Χουντή στη Web Tv του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Χουντή ο κόσμος ρωτά: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

-Αυτό το θέμα το έχουμε απαντήσει. Αλλά για να μην μιλήσω με κομματική «αργκό» ότι είμαστε έτοιμοι κλπ, θα πω ότι θα είμαστε έτοιμοι όσο περισσότερο στηρίζει ο κόσμος το πρόγραμμά μας και την εναλλακτική λύση, θα είμαστε έτοιμοι όσο πιο κοντά βρεθούμε στα λαϊκά αιτήματα και προβλήματα, που σημαίνει οι προτεραιότητες που πρέπει να προτάξει η εναλλακτική μας πρόταση .Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στο συνέδριό μας ,είμαστε «ψυλλιασμένοι» να το πω έτσι και όλα θα κριθούν από την ενίσχυση του λαού. Είναι επιτακτική πολιτική ανάγκη να φύγει το γρηγορότερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπεί, για να μπορέσει να αλλάξει δρόμο η χώρα.

-Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

-Δεν το αποκλείω. Υπάρχουν κάποια σημάδια στον ορίζοντα .Πολλές φορές βέβαια όταν το έχεις ως αίτημα ,τα σημάδια τα ερμηνεύεις ότι υπακούουν στο δικό σου αίτημα. Τα νέα σκληρά μέτρα είναι όμως σίγουρο ότι θα προκαλέσουν νέα κοινωνική αντίδραση για την ανατροπή τους. Θυμίζω ότι ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στην Πορτογαλία και εκεί η τρόικα προσπαθεί να αποτρέψει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μετά ενδεχομένως θα δοθεί το «πράσινο φως», αλλά το πράσινο φως θα το δώσει τελικά ο λαός.

-Το ορόσημο όπως λέτε είναι οι γερμανικές εκλογές. Ολοι λένε ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν θα γίνει κάτι, αλλά μετά το Βερολίνο θα αναγκαστεί να κάνει κάποιες κινήσεις…

-Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι το Βερολίνο θα κρατήσει μια διαφορετική στάση. Θα σας έλεγα ότι καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον θα επανεκλεγεί η κ. Μέρκελ και επειδή το θέμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, μάλλον σε πιο αυστηρή γραμμή θα πάει η Γερμανία…

-Είναι πιθανό όπως λέγεται να υπάρξει στη Γερμανία «μεγάλος συνασπισμός» της κ. Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες …

-Αν πάρει κανείς υπόψη ότι οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και η σοσιαλδημοκρατία γενικότερα, τα προηγούμενα χρόνια υιοθέτησαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, δεν σου δίνουν ελπίδα για να σκεφτείς ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό. Αλλωστε και η καθαρή εκλογή σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ,όπως στη Γαλλία, δεν αντέστρεψε το κλίμα. Επομένως μόνο δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς ,όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή στην Ισπανία για παράδειγμα η Ενωμένη Αριστερά, μπορούν να εγγυηθούν μια διαφορετική προοπτική.

Τα μνημόνια ήταν προγράμματα σωτηρίας των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών

-Κύριε Χουντή, είστε στο ευρωκοινοβούλιο, βλέπετε από τα μέσα τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια επιβολής μνημονίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις χώρες;

-Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαικής πολιτικής μάλλον επί τα χείρω πάμε. Γιατί με πειραματόζωο την Ελλάδα και τα μνημόνια, με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, γενικεύθηκαν πολιτικές που ήθελαν να τις περάσουν με κάτω από άλλες προϋποθέσεις. Όλα αυτά τα μνημόνια ήταν σε τελική ανάλυση ήταν προγράμματα σωτηρίας των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, σε τελική ανάλυση. Με αφορμή την κρίση και πιλοτικά προγράμματα τα μνημόνια έχει θωρακιστεί η προβληματική ΟΝΕ με τέτοιο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό κορσέ ,που δεν θα επιτρέπει εναλλακτικές πολιτικές στους κόλπους της ΕΕ ότι και να ψηφίσει ο λαός της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς που θα θελήσει να έχει κοινωνικές προτεραιότητες και αναπτυξιακή πολιτική, με τον έλεγχο που έχουν καθιερώσει, θα απορρίπτεται. Και αν εσύ προχωράς, θα σου επιβάλουν κυρώσεις. Θα καθυστερούν ή δεν θα εκταμιεύουν τα κονδύλια της κοινωνικής συνοχής. Αυτό το οικοδόμημα φτιάχνεται. Επομένως πάμε σε πιο σκληρές πολιτικές στην Ευρώπη. Να μην έχουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις, ακόμη κι αν η κ. Μέρκελ μετά τις εκλογές χαλαρώσει λίγο. Κι αν εμφανιστεί ένα μέτρο χαλάρωσης θα είναι γιατί θέλει να κερδίσει κάπου αλλού.

Μπορούμε να είμαστε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές

-Ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ…

– Καταλαβαίνω ότι όταν βρίσκεσαι στα πρόθυρα της κυβέρνησης πρέπει να δείξεις ότι δεν είσαι αυτός που θα κάνεις μια κίνηση που ενδεχομένως δρομολογήσει κάποιες εξελίξεις. Αλλά το κύριο δεν είναι το νόμισμα. Το ευρώ είναι σαν τη Μπαρτσελόνα: Κάτι παραπάνω από μια ομάδα κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, καθώς συμπυκνώνει διάφορες πολιτικές. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, γιατί και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

-Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές του 2014. Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ;

-Όπως δείχνουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενισχυμένος.

-Θα είναι πρώτο κόμμα;

-Ναι μπορούμε να είμαστε πρώτη δύναμη. Αν ο ελληνικός λαός αντιληφθεί ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ,θα τα καταφέρουμε. Θα μας δοθεί όμως η ευκαιρία να γίνει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για τα ευρωπαικά θέματα για να φύγουν φοβίες, διλήμματα και εκβιασμοί και να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι ,για να μπορέσουμε να δώσουμε στον ελληνικό λαό σαφή απάντηση για το τι θέλουμε.

Πηγή:www.capital.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας