More

  Χρ. Σανδαλάκης – Παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας: Ορθοπεταλιές µε τη δύναμη της ψυχής

  Ο Χρήστος Σανδαλάκης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας. Είναι το παλικάρι που μας έκανε να ανατριχιάσουμε όταν τον είδαμε σε τηλεοπτική διαφήμιση (κινητής τηλεφωνίας) να τρέχει σαν δαίμονας με το ποδήλατο του, χωρίς να βλέπει καθώς γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση που είχε ως συνέπεια να χάσει το 99% της όρασης του.

  Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ
  • Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Σανδαλάκης μιλά για τη ζωή του, το άθλημα, τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας και τις επιτυχίες που ήρθαν αργότερα.
  • «Οποιος έχει κάποια ιδιαιτερότητα να την αγαπήσει και να κάνει αθλητισμό», η συμβουλή του στα νέα παιδιά

  Αυτό, όμως, για τον νεαρό από την Νέα Αλικαρνασό Κρήτης δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κυνηγήσει τα όνειρά του! Από το 2017 που ασχολήθηκε με το tandem ποδήλατο (με δύο σέλες) μετράει ήδη πολλά μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

  Οι πιο πρόσφατες αυτές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον Καναδά που έλαβε στο ομαδικό την τρίτη θέση και το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ελβετία που έκοψε πρώτος το νήμα στα 200 και 1000 μέτρα, επιτυγχάνοντας με την επίδοσή του, τη θεμελίωση της συμμετοχής του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο! «Πιλότος» του ο επίσης πρωταθλητής ποδηλασίας Σωτήρης Μπρέτας, που εκτός από συναθλητής του αποτελεί και τα «μάτια» του 22χρονου ποδηλάτη. Απολαύστε τον Χρήστο Σκανδαλάκη σε μια εξομολόγηση καρδιάς στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» .

  Μίλησέ μου λίγο για τη ζωή σου; Ποιος είναι ο Χρήστος;

  Η ζωή μου από μικρό παιδί κυλάει πολύ όμορφα.  Γεννήθηκα με μια ιδιαιτερότητα στην όρασή μου και δεν βλέπω αλλά κανένας από την οικογένειά μου δεν με άφησε να το καταλάβω, να αισθανθώ άσχημα ή άβολα. Είναι δίπλα μου ακόμα και τώρα που περνάω πολλές ώρες στην προπόνηση ακόμα και με τη δυσκολία του κορωνοϊού.

  Πώς μπήκε στη ζωή σου η ποδηλασία; 

  Η ποδηλασία σε αγωνιστικό επίπεδο και πρωταθλητισμό μπήκε το 2017. Έκατσα σε ποδήλατο μικρός και ένιωσα πως πέταγα. Τα πετάλια του μου έδιναν ζωή.

  Το 2017, λοιπόν, ήρθε η πρώτη μου επαφή με τον πρωταθλητισμό σε αγώνες ταχύτητας με τον συναθλητή μου και αγαπημένο πια φίλο Σωτήρη Μπρέτα.

  Μαζί είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές με πολλά μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ εντός και εκτός συνόρων. Για μένα η ποδηλασία είναι κάτι σαν να βλέπω τα πάντα.

  Μεγάλωσες με την ιδιαιτερότητά σου. Πώς αισθάνεσαι για αυτό; Πώς το αντιμετώπισες αυτό εσύ ως Χρήστος; 

  Μεγάλωσα σε ένα υπέροχο σπίτι με υπέροχους ανθρώπους που δεν με άφησαν στιγμή να νιώσω κάτι άσχημο. Ανέμελος και γεμάτος αγάπη σε ένα κλίμα που δεν είχε κάτι από την ιδιαιτερότητά μου… Με έβαλαν να συνειδητοποιήσω όλες τις δυσκολίες με θετική ενέργεια και αντί να έχω πρόβλημα στις μετακινήσεις μου εγώ είχα χαρά μεγάλη.

  Με έμαθαν να μην το βάζω κάτω, να μην τα παρατάω, να μην έχω δυσκολίες, να έχω αισιοδοξία και θετική σκέψη. Είμαι υπερήφανος, ευτυχισμένος και δεν θα άλλαζα τίποτα!

  Η οικογένειά σου είναι δίπλα σου;

  Το κεφάλαιο οικογένεια είναι το μεγαλύτερο στη ζωή μου. Είναι πάντα δίπλα μου, σε όλα οποιαδήποτε στιγμή, νύχτα μέρα. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να είμαι αυτός που είμαι, χωρίς κόμπλεξ και χωρίς καμία ιδιαιτερότητα. Σε εκείνους χρωστάω ό,τι είμαι σήμερα και θέλω να τους κάνω υπερήφανους με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους χρωστάω τα πάντα ως άνθρωπος και ως αθλητής.

  Η ομοσπονδία; Σας βοηθάει εσάς τα παιδιά που έχετε κάποιες ιδιαιτερότητες; 

  Το να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο και ορισμένες φορές ακατόρθωτο. Αντιμετωπίζεις τα μεγαθήρια του εξωτερικού που έχουν και τεράστια μπάτζετ. Κορυφαίους εξοπλισμούς και ιδανικές συνθήκες προπονήσεων. Είναι δύσκολο για όλους τους αθλητές στην Ελλάδα. Ο Σωτήρης και εγώ καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μας μόνοι μας, από την τσέπη μας. Έχουμε κατά καιρούς κάποιες χορηγίες που μας βοηθάνε και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, αλλά δεν είναι πάντα όπως καταλαβαίνεις.

  Σε αυτό το σημείο θα ευχαριστήσω την εταιρεία που είναι δίπλα μας, κάποιους ανθρώπους που μας βοηθούν και την ομοσπονδία, που δεν μπορεί να κάνει και πολλά αλλά κάτι κάνει. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω στους διεθνείς αγώνες, η αλήθεια αυτή είναι, για να πάμε και να γυρίσουμε με μετάλλια. ∆εν μπορούμε όλα μόνοι μας να τα καλύπτουμε….

  Θα πας Ολυμπιάδα; Ετοιμάζεσαι; 

  Ετοιμαζόμαστε για Ολυμπιάδα με πάρα πολύ δυσκολία, όπως καταλαβαίνεις. Με την πανδημία και εμείς περνάμε πάρα δύσκολα. Είμαι πιστός στον στόχο μου και δεν το βάζω κάτω. Αυστηρές προπονήσεις για να είμαστε η καλύτερη δυνατή ομάδα και να κάνουμε την Ελλάδα μας υπερήφανη.

  Σωματικά και ψυχολογικά ετοιμαζόμαστε με πολύ σκληρές προπονήσεις και διατροφή, για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για όλους εσάς που μας αγαπάτε και μας στηρίζετε. Να ανέβουμε στο ποδήλατο και να ξέρουμε πως θα μας καμαρώνετε!

  Πώς είναι να σε καθοδηγεί κάποιος να κάνεις ποδήλατο;

  Άλλοι παραξενεύονται, άλλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό, άλλοι φοβούνται. Αφήνεις κάποιον να σε οδηγεί με 75 χιλιόμετρα την ώρα, σε ένα ποδήλατο χωρίς φρένα… Συγκλονιστικό αίσθημα.  Είναι επικίνδυνο, αλλά είναι η μεγάλη μας αγάπη,  ο έρωτάς μας, η αδρεναλίνη μας. Έχω την ευτυχία, την τύχη, την ευχαρίστηση, κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ, να έχω μαζί μου τον Σωτήρη Μπρέτα, έναν από τους κορυφαίους «οδηγούς» του πλανήτη, πρωταθλητή Ελλάδος και Ευρώπης και κόσμου. Η συνεργασία μου μαζί του έχει φτάσει σε πολύ υψηλό αθλητικό επίπεδο αλλά είναι και σχέση ζωής. Είναι σαν είναι ο μεγάλος μου αδελφός. Τον αγαπώ, τον εμπιστεύομαι, είμαστε πολύ δεμένοι και η οικογένεια του, που κατά καιρούς με φιλοξενεί στην Αθήνα όταν χρειαζόμαστε προετοιμασία, είναι και για μένα οικογένειά μου.

  Σε γνώρισε μέσα από μια διαφήμιση ο κόσμος; Πώς το βίωσες όλο αυτό; Θα τα καταφέρεις πιστεύεις; 

  Η διαφήμιση είχε τεράστια απήχηση. Ο κόσμος με γνωρίζει και μαθαίνει αυτό που κάνω κι όλο αυτό μου δίνει χαρά και οι κόποι μου αμείβονται. Ζητούν συμβουλές άνθρωποι με ιδιαιτερότητες και με τα λόγια μου παίρνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν να κάνουν όνειρα. Πραγματικά ευχαριστώ την εταιρεία που μου έδωσε όλη αυτή τη δυνατότητα.

  Δέχτηκες μπούλινγκ ως παιδί ή ως έφηβος; 

  Σαν παιδί τα δέχτηκα αλλά τα αντιμετώπισα. Με χιούμορ και με καλή ενέργεια που είχα από την οικογένεια και τους ανθρώπους γύρω μου. Και σαν έφηβος το έζησα…

  Πέρναγα από κάπου και έκαναν σχόλια ή διάφορα άλλα που κάποιες φορές με ενοχλούσαν. Πλέον δεν επιτρέπω σε καθέναν να μου κάνει μπούλινγκ. Η κοινωνία μας δεν έχει μόνο λουλούδια έχει και αγκάθια … αλλά μόνο αν το επιτρέψεις θα σε τσιμπήσουν! Και πλέον δεν επιτρέπω σε κανένα αγκάθι να με τσιμπήσει!

  Υπάρχει κάτι που θα ζητούσες από την πολιτεία ως βοήθεια για τους αγώνες σου; 

  Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα τελευταία με τη νέα ηγεσία. Είμαστε λίγο καλύτερα από πριν. Βλέπουμε ένα φως στο τούνελ και σιγά-σιγά οι συνθήκες γίνονται καλύτερες. Θα ήθελα να συνεχίσει αυτή η εξαιρετική δουλειά, να μας προσέξουν όσο μπορούν, έτσι ώστε να φέρουμε τις διακρίσεις που αξίζουμε. ∆εν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού, όλοι στον ίδιο θεό πιστεύουμε και θέλουμε το καλύτερο.

  Τι θέλεις να ευχηθείς στον κόσμο; 

  Να κυνηγάει τα όνειρά του. Να παλεύει ό,τι κι αν γίνει, να βάζει στόχους. Επίσης, όποιος έχει κάποια ιδιαιτερότητα να την αγαπήσει και να κάνει αθλητισμό. Είναι δική μας επιλογή αν γίνουμε καλύτεροι σε όλα όσα θέλουμε. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, εμείς ας βάλουμε την ταχύτητα και τα πετάλια! Σας ευχαριστώ πολύ ως εφημερίδα που μου κάνατε αυτή την τιμή! Σας ευχαριστώ όλους…

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Σαββατοκύριακο με ντέρμπι σε όλη την Ευρώπη

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα έπειτα από δημοσίευμα για συρροή κρουσμάτων σε χωριό

  Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε εισαγγελέας ύστερα από δημοσίευμα για συρροή κρουσμάτων σε χωριό ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται το δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας,...

  Λος Άντζελες: Μητέρα κατηγορείται ότι έσφαξε τα παιδιά της 3 και 2 ετών και 6 μηνών

  Μια γυναίκα από το Λος Άντζελες κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της μέσα στη δικαστική μάχη με τον πατέρα τους για την επιμέλεια. Η...

  Προθεσμία πήραν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του για το “δώρο” των 2,4 εκ. ευρώ

  Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν για τις 22 Απριλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου. Το ζευγάρι είχε κληθεί να απολογηθεί συμπληρωματικά...

  Καραμανλής σε Παππά: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για ακινητοποιημένα λεωφορεία

  Απάντηση έδωσε στον Ν. Παππά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, για τους ανυπόστατους, όπως χαρακτήρισε ισχυρισμούς του κ. Παππά πως δήθεν τα λεωφορεία...

  Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης του Αραβικού κόσμου

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επέλεξαν μια γυναίκα, την πρώτη σε όλο τον αραβικό κόσμο, για να περάσει εκπαίδευση αστροναύτη, καθώς η χώρα του...