6:55 Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Μεταρρυθμίζουμε τάχιστα την Ελλάδα»

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Μεταρρυθμίζουμε τάχιστα την Ελλάδα»

Απολύτως πετυχημένη θεωρεί τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κλείνει δύο χρόνια στην εξουσία, η βουλευτής της Νέας ∆ημοκρατίας στην Αχαΐα, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Παράλληλα, μας μιλά για τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών, όπως η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και για το πατρινό καρναβάλι που δύο χρόνια μάς έχει λείψει λόγω της πανδημίας.

Συνέντευξη στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου αποτιμά τα δύο χρόνια του κυβερνητικού έργου

Κυρία Αλεξοπούλου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές. Θα ήθελα την αποτίμησή σας, τα θετικά και τα αρνητικά αυτών των δύο ετών.

Συνολικά, δύο πολύ δύσκολα και απαιτητικά χρόνια. Μια κυβέρνηση που ήρθε για να αλλάξει τη χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη πανδημία. Παρ’ όλα αυτά και κατά γενική πια ομολογία, τη διαχειριστήκαμε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα δεν σταματήσαμε λεπτό να εργαζόμαστε για το μεταρρυθμιστικό μας έργο και για την επόμενη μέρα.

Πρωτοπορήσαμε στην Ευρώπη, καταθέτοντας από τους πρώτους το ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ενώ πρωτοστατήσαμε στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, μια πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού που υιοθετήθηκε με θέρμη από τους εταίρους μας και γίνεται νόμος σε όλα τα κράτη-μέλη.
Την κρίση τη μετατρέψαμε σε ευκαιρία και τη χειριστήκαμε ως καταλύτη και επιταχυντή εξελίξεων ώστε να ψηφιοποιήσουμε το κράτος. Κερδίσαμε μέρος της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία και γίναμε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, μπαίνοντας σε πολλούς τομείς στην παγκόσμια κατάταξη, επιτέλους, στη θέση που μας αξίζει.
Ήταν μια γεμάτη διετία. Στοχευμένη στην αναμόρφωση του κράτους, στην ψηφιακή μετάβαση, στην καλλιέργεια επενδυτικού περιβάλλοντος. Σταθερή μας επιδίωξη είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Για να κρατήσουμε τη νεολαία μας εδώ, να εργαστεί και να προκόψει. Συνεχίζουμε με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση και στην επόμενη διετία.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco διαπιστώνεται μια μικρή υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Αυτή η διαφορά των 12 μονάδων δίνει σιγουριά έτσι ώστε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία;

Η καλύτερη δημοσκόπηση για έναν πολιτικό είναι η συνεχής επαφή με τους συμπολίτες του. Εμένα η διαδικασία αυτή, η συναναστροφή μου με συντοπίτες σε κάθε γωνιά της Αχαΐας, μου δείχνει καθημερινά πως οι Έλληνες, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αντιλαμβάνονται πως εργάζεται σκληρά και αντεπεξέρχεται στις προσδοκίες κάθε καλοπροαίρετου.
Γι’ αυτό και, παρά τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τα fake news της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις συνεχείς προσπάθειές της για εκτροπή του πολιτικού διαλόγου και την οργάνωση κινητοποιήσεων, η κοινωνία δεν την ακολουθεί. ∆ιότι αντιλαμβάνεται πως τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαθρά και έωλα.

Είστε νέα βουλευτής, αλλά και επιστήμων και επιχειρηματίας, και σύζυγος και μητέρα. Πώς συνδυάζονται όλοι αυτοί οι ρόλοι;

Συνδυάζω αυτούς τους πολλούς ρόλους όπως κάθε εργαζόμενη μητέρα. ∆ύσκολα, απαιτητικά, με πολύ τρέξιμο, κούραση και άγχος, αλλά και με αστείρευτη όρεξη και ενέργεια. Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι σε δίλημμα καμία σύγχρονη γυναίκα για το ποιον ρόλο θα επιλέξει. Μια αγκαλιά της κόρης μου Πηνελόπης μπορεί να με ξεκουράσει αυτόματα και να μου δώσει τη δύναμη να συνεχίσω.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε τη δολοφονία της Τοπαλούδη, τη δολοφονία της Καρολάιν, πρόσφατα τον βιασμό της καθαρίστριας. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία και τι πρέπει να γίνει με τον Ποινικό Κώδικα κατά τη γνώμη σας.

Αποτρόπαια γεγονότα που μας σοκάρουν όλους. Πέραν όμως των περιστατικών που βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας, η καραντίνα ανέδειξε πολλά ακόμα θέματα για τις οικογένειες της διπλανής πόρτας. Ζητήματα οικογενειακής ψυχικής και σωματικής βίας, κακοποίησης, εκφοβισμού.

Φυσικά και οφείλουμε να αντιδράσουμε. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν πρέπει να γίνονται, όμως, εν θερμώ ή υπό πίεση και υπό το βάρος γεγονότων μιας συγκεκριμένης συγκυρίας. Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης προχωρεί ήδη ψύχραιμα και οργανωμένα στη μελέτη ενός πλαισίου που θα προβλέπει αυστηροποίηση ποινών και θα ικανοποιεί και το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας.  Αλεξοπούλου

Πώς θα καλύψουμε τα δύο χρόνια χωρίς πατρινό καρναβάλι και τι σας είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης, στην πρόσφατη συνάντησή σας;

Τα δύο χρόνια χωρίς καρναβάλι για την Πάτρα είναι στην ουσία μια ζημιά που δύσκολα διορθώνεται, καθώς αποτελεί θεσμό από τον οποίο ενισχύονται πολλοί εμπορικοί και επιχειρηματικοί κλάδοι της τοπικής οικονομίας. Συνεπώς, οι επιπτώσεις από την απουσία του είναι αρκετές και πολύπλευρες.

Όμως αυτό είναι παρελθόν κι εμείς οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Στη συνάντησή μας με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη μιλήσαμε για την εξέλιξη του καρναβαλιού, σε μια ευκαιρία δημιουργίας νέων επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας που έχουν ήδη προκύψει από τη δημιουργικότητα όσων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του θεσμού.

Με την ενίσχυση σύγχρονων μορφών τέχνης, ο πολυχώρος του καρναβαλιού στα Παλαιά Σφαγεία θα μπορούσε να γίνει εκτός των άλλων ένα σύγχρονο εργαστήρι τεχνογνωσίας γύρω από τις δουλειές που υποστηρίζουν την οργάνωση και την παραγωγή κάθε καρναβαλικής έκφρασης. Ο κ. υφυπουργός βρήκε την ιδέα ιδιαίτερα σημαντική και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για την προώθησή της. Αλεξοπούλου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας