19:33 Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Covid-19:"Σαρωτική η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους"

Covid-19:"Σαρωτική η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης  σε παιδιά και εφήβους"

Ο νέος συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη του Covid-19 έρχεται αυτή τη φορά από τη γειτονική Ιταλία. Η υψηλή μεταδοτικότητα που παρατηρούν οι Ιταλοί επιστήμονες αλλά και η σημαντική διασπορά του βρετανικού στελέχους Covid-19 σε παιδιά και γενικότερα σε ηλικίες έως 18 ετών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα φτάνοντας στα όριά του το σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές. Οι Ιταλοί δεν έχουν ξεμπλέξει ακόμα με τη βρετανική μετάλλαξη, όπως βεβαίως και η Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της γειτονικής χώρας είναι σαφές: «Στην Ιταλία εκτιμάται ότι η αγγλική παραλλαγή του ιού Sars-CoV-2 Covid-19 έχει 37% υψηλότερη μεταδοτικότητα από τα μη παραλλαγμένα στελέχη. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο να εξετάσουμε πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από δύο έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε 10 περιοχές και αφορούσαν στη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στην κοινότητα.

Την ίδια ώρα, άλλη μια προειδοποίηση έρχεται διά στόματος του προέδρου της Ιταλικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Αλμπέρτο Βιλάνι, και αφορά στη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους στα παιδιά.

 «Οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού Covid-19 , και ιδίως η βρετανική, έχουν 30-40% μεγαλύτερη ικανότητα εξάπλωσης. Και αυτό ισχύει επίσης για την ηλικιακή ομάδα 0-18 ετών. Τα παιδιά τώρα εμπλέκονται περισσότερο επειδή οι μεταλλάξεις είναι μορφές που εξαπλώνονται πιο εύκολα» ανέφερε ο Βιλάνι σε εκπομπή της RAI.

Δίνοντας ένα παράδειγμα για την ταχύτητα εξάπλωσης της λοίμωξης προσθέτει: «Εάν ένα άτομο μολύνει δύο και μετά 4, 8 και 16, στο έκτο βήμα φτάνουμε τις 128 περιπτώσεις. Εάν αντί για δύο μολύνει τρεις, στο έκτο βήμα φτάνουμε στους 2.187 μολυσμένους από Covid-19 . Αυτό είναι το ανησυχητικό στοιχείο».

Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη από το βρετανικό στέλεχος στα παιδιά;

Aλμπέρτο Βιλάνι
Aλμπέρτο Βιλάνι

Ο Ιταλός παιδίατρος και διευθυντής στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ρώμης είναι σαφής: «Αν και οι μεταλλάξεις είναι μεταδοτικές, δεν υπάρχει επί του παρόντος τεκμηρίωση σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου στα παιδιά. Τα παιδιά, στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να αντιστέκονται σε σοβαρές ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα της προχωρημένης ηλικίας. Τον Μάιο είχαμε λιγότερες από 5.000 περιπτώσεις Covid-19  σε παιδιά και νέους. Τώρα έχουμε δεκάδες χιλιάδες, γι’ αυτό o ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα. Και αν μια μετάλλαξη, όπως η βρετανική, έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται 30-40% περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι, εάν ένα παιδί είχε μολύνει προηγουμένως άλλα δύο, τώρα μολύνει άλλα τρία».

«Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ζητήματος. Εάν δεν υπάρχει περιορισμός, τότε είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση» καταλήγει.

Όπως υπολογίζουν οι γείτονες, το στέλεχος αυτό του Covid-19 αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα τους ίσως στα τέλη Μαρτίου. Όμως η Ιταλία είναι και μια χώρα που πήρε το ρίσκο και άνοιξε αρκετές δραστηριότητες, υπό την πίεση της κοινωνίας, με την Πολιτεία να ελπίζει ότι τα μέτρα κατά της διασποράς είναι ικανοποιητικά. Και ίσως αυτό να πληρώνει ακριβά τώρα, με τους επιστήμονές της απ’ άκρη σ’ άκρη να σημαίνουν συναγερμούς, αφού τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα σημειώνουν μεγάλη αύξηση.

Μεγάλος προβληματισμός για τα σχολεία

Έναν γρίφο που καλείται τώρα να λύσει η επιστημονική επιτροπή των Iταλών ειδικών για τον Covid-19 είναι η διασπορά του βρετανικού στελέχους στα σχολεία, τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με πολλούς ειδικούς να δηλώνουν δημόσια πως πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όλα πριν να είναι αργά.

Τα δεδομένα πάντως που έχουν στα χέρια τους μέχρι στιγμής δείχνουν πως το 17,5% των νέων θετικών περιπτώσεων, τον τελευταίο μήνα, είναι κάτω των 18 ετών, και επομένως πολλοί μαθητές. Αυτό το ποσοστό, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ήταν περίπου 2-3%. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα στην Ιταλία 1 στους 5 θετικούς στον Covid-19 είναι νεαροί, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσοτέρους επιστήμονες της χώρας να καταλήγουν στο ότι η αγγλική παραλλαγή μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των πολύ νέων.

«Η πρωτεΐνη του στελέχους “λειτουργεί” καλύτερα με τους υποδοχείς μας»

Mάσιμο Γκάλι
Mάσιμο Γκάλι

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό προχώρησε ο Μάσιμο Γκάλι, ένας από τους επιφανέστερους λοιμωξιολόγους της χώρας, που εργάζεται στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου.

«Υπάρχει κάποια καλύτερη σχέση του ιού με τους υποδοχείς, με την έννοια ότι, όταν έρχεται σε επαφή με ανθρώπινα κύτταρα, κολλάει καλύτερα και πιθανώς εισέρχεται ευκολότερα. Δείτε το και ως εξής… Δεν είχατε κάποιον συμμαθητή που ήταν πιο συμπαθητικός στα κορίτσια απ΄ ό,τι εσείς; Εδώ, αυτός ο καταραμένος ιός είναι πιο συμπαθητικός στους υποδοχείς μας. Αυτή η πρωτεΐνη της αγγλικής παραλλαγής “λειτουργεί” καλύτερα με τους υποδοχείς μας. Φυσικά αυτό δεν είναι ωραίο για εμάς, διότι μιλάμε για 40% πιο μολυσματική ικανότητα του ιού» ανέφερε.

Ανησυχεί το παράδειγμα της Μπρέσια με τους μολυσμένους μαθητές

Πάολο Μπεκερούτσι
Πάολο Μπεκερούτσι

Οι Ιταλοί επιστήμονες επικαλούνται τώρα και το παράδειγμα της Μπρέσια, μιας περιοχής όπου παρατηρήθηκε η σημαντικότερη αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού σε μαθητές.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, το 10% του τοπικού πληθυσμού (140 άτομα στα 1.400) είχαν βρεθεί θετικά στον Covid-19: από αυτό, το 60% των περιπτώσεων ήταν παιδιά σχολικής ηλικίας ή νεότερα, τα οποία πιθανώς είχαν μολύνει άλλα μέλη των οικογενειών τους.

Aντιδήμαρχος Περούτζια: «Η αγγλική παραλλαγή επηρεάζει τα παιδιά, προσοχή στην οικογένεια»

Εν τω μεταξύ, οι προειδοποιήσεις των Ιταλών γιατρών σχετικά με τη διασπορά του ιού στα παιδιά είχαν αρχίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου. Στις 8 του μηνός, ο παιδίατρος και αντιδήμαρχος της πόλης Περούτζια, Τζιανλούκα Τουτέρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όταν αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή λόγω της επιδημίας.

«Από τις τρεις γνωστές παραλλαγές του Covid-19 , η αγγλική μάς ανησυχεί πιο πολύ διότι επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά και στη συνέχεια μεταδίδεται εύκολα μέσα στις οικογένειες. Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες για να σέβονται τα μέτρα κατά της διασποράς» είχε επισημάνει.

Aνησυχητική είναι και η πρόσφατη διαπίστωση του εκπροσώπου των παιδιάτρων της Βενετίας, Βίτο Φραντσέσκο Ντ’ Αμάντι, ο οποίος τόνισε πως παρατηρείται μη σωστή τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς στα παιδιά. «Βλέπουμε συνεχώς βρόμικες και ακατάλληλες μάσκες σε παιδιά» διευκρινίζει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη με τη ζωή του δίνει 5χρονο παιδί που νόσησε από κορωνοϊό

Lockdown: Μια επιπλέον βδομάδα παράτασης εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι -Η υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού 

 


«Τα σχολεία είναι ένα μέρος όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού»

Πιερλουίτζι Λοπάλκο
Πιερλουίτζι Λοπάλκο

«Τα σχολεία είναι ένα μέρος όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του Covid-19» δήλωσε στη RAI ο σύμβουλος Υγείας στην περιοχή της Απουλίας, επιδημιολόγος Πιερλουίτζι Λοπάλκο. «Πρέπει να διατηρήσουμε την εκπαίδευση εξ αποστάσεως» πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία με την ανοιχτή εστίαση. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέρη όπου η κυκλοφορία του ιού είναι ευκολότερη είναι δυστυχώς τα εστιατόρια, οι παμπ, οι πιτσαρίες. Είναι μέρη όπου κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς μάσκα και αναπόφευκτα υπάρχει επίσης ανταλλαγή αντικειμένων. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μετάδοση του ιού στο τραπέζι, οπότε μείνετε μακριά από τέτοια μέρη» είπε.

«Τα παιδιά του νηπιαγωγείου επηρεάζουν τους ενήλικες»

«Αυτό που παρατηρούμε είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες μεταξύ νέων. Επίσης βλέπουμε ότι η ηλικιακή ομάδα που επηρεάζεται περισσότερο είναι αυτή των 3-5 ετών» αποκάλυψε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Ούντινε, αρμόδιος για την Υγεία, Ρικάρντο Ρικάρντι, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με φορείς της περιοχής.

«Όπως βλέπουμε, μια από τις επιπτώσεις της διασποράς στα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι ότι επηρεάζονται άμεσα οι ενήλικες και υπάρχει μεταδοτικότητα εντός των οικογενειών. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση λόγω της εξάπλωσης της αγγλικής παραλλαγής» τόνισε.

«Ρισκάρουμε να φτάσουμε τα 40.000 κρούσματα Covid-19 την ημέρα»

Αντρέα Κριζάντ Covid-19
Αντρέα Κριζάντι

Το γεγονός ότι η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη βρετανική μετάλλαξη επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο γνωστός Ιταλός καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Αντρέα Κριζάντι. Ο ίδιος σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε πως «εάν η πολιτεία δεν πάρει πιο σκληρά μέτρα τώρα, τότε η χώρα ρισκάρει για 40.000 κρούσματα την ημέρα, το οποίο θα είναι τραγικό». Επίσης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος πια να γίνεται συζήτηση για επιστροφή στην κανονικότητα.

Συναγερμός από επαναμόλυνση ασθενή από Covid-19 που θεραπεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες

Αντρέα Βιανέλο
Αντρέα Βιανέλο

Την ώρα, λοιπόν, που η χώρα προσπαθεί να συντονιστεί για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την εισβολή των μεταλλάξεων, μία περίπτωση ενός ασθενή στο νοσοκομείο της Πάντοβα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Παθοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου της πόλης, Αντρέα Βιανέλο, «εξετάζουμε μια περίπτωση ασθενή ο οποίος είχε Covid-19, θεραπεύτηκε εδώ σε εμάς και πήρε εξιτήριο πριν από λίγες εβδομάδες. Τώρα ήρθε εκ νέου στο νοσοκομείο και είναι πάλι θετικός. Έχουμε σοβαρές υποψίες πως ίσως επαναμολύνθηκε με κάποιο άλλο στέλεχος και γι’ αυτό έχουμε στείλει τα δείγματα στο εργαστήριο και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Πηγή: zougla,gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας