11:28 Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Credit Suisse- Κεντρική τράπεζα Ελβετίας: Θα παρέχουμε ρευστότητα αν χρειαστεί

Credit Suisse- Κεντρική τράπεζα Ελβετίας: Θα παρέχουμε ρευστότητα αν χρειαστεί

Την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας προκάλεσε το μαζικό ξεπούλημα της μετοχών της Credit Suisse που σημειώθηκε νωρίτερα σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η ανασφάλεια των επενδυτών.

Εν μέσω του μαζικού ξεπουλήματος, που έφτασε έως και το 30%, η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για μια δημόσια δήλωση υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελβετική εποπτική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διαβεβαίωσαν δημόσια ότι «τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν ενέχουν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν χρειαστεί, η κεντρική τράπεζα θα παρέχει στην Credit Suisse ρευστότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το sell off στις μετοχές της ελβετικής τράπεζας ήρθε στον απόηχο της πτώχευσης Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε μερίδιο 10% στην Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Οι μετοχές της έκλεισαν με πτώση 24% την Τετάρτη, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία υποχώρησε κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 39% φέτος και κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια.

Μαζικό ξεπούλημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Νωρίτερα, το ξεπούλημα επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όπως η BNP Paribas, η Societe Generale, η Commerzbank και η Deutsche Bank, να υποχωρούν μεταξύ 8% και 12%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση άνω του 3,5%, ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός Xetra Dax έκλεισαν με πτώση άνω του 3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανασφάλεια των επενδυτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα ήταν επίσης έκδηλη.

Ο Dow Jones άνοιξε την ημέρα με πτώση άνω των 600 μονάδων ενώ ο S&P και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά προσέγγιση 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν επίσης: η Wells Fargo σημείωσε πτώση 4,9% και η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε 3,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Credit Suisse: Διαρροή 18.000 λογαριασμών αποκαλύπτει εγκλήματα διαφθοράς και ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος

Παραίτηση του προέδρου της Credit Suisse για την παραβίαση μέτρων για τον κορωνοϊό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας