18:58 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δ. Καφετζής: Ψυχραιµία, το «φάρµακο» για την προστασία των παιδιών

Δ. Καφετζής: Ψυχραιµία, το «φάρµακο» για την προστασία των παιδιών

Η ψυχραιµία, είναι το «φάρµακο» για την προστασία των παιδιών, επισημαίνει ο Δημήτρης Καφετζής, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan.

Σύμφωνα με τον κ. Καφετζή, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το 80% από όσους προσλάβουν τον ιό Covid-19 θα εκδηλώσουν από κανένα έως ήπια συμπτώματα που μπορεί να περάσουν χωρίς νόσηση, με ήπια συμπτώματα που δεν θα ανησυχήσουν ή με πυρετό και βήχα που και πάλι δεν πρέπει να ανησυχήσουν τους ίδιους και την οικογένεια.

Στο 20% των περιπτώσεων και ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενη νόσο (τα άτομα αυτά αναφέρονται ως υψηλού κινδύνου), η νόσος μπορεί να είναι σοβαρότερη και να οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ακόμα και στην απώλεια του ατόμου αυτού.

Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη νόσο μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, όλη η ανθρωπότητα δεν έχει αντισώματα κατά του ιού, άρα είναι ευάλωτη, ακόμη, όσοι νόσησαν και ήταν ηλικίας έως 10 ετών, παρουσίασαν πιο ήπια συμπτώματα, ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσηλεία και κανένας δεν έχασε τη ζωή του. Η εικόνα υπήρξε σοβαρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ υπήρξε αρκετά σοβαρή στα άτομα υψηλού κινδύνου, με ποσοστά θνητότητας άνω του 15% στα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, σχολιάζει ο κ. Καφετζής.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό COVID-19:

Αυτά περιλαμβάνουν τον πυρετό (σε ποσοστό 88% των κρουσμάτων), τον ξηρό βήχα (σε ποσοστό 68%) και την αναπνευστική δυσχέρεια (σε ποσοστό 19%). Ο χρόνος επώασης (δηλαδή ο χρόνος μεταξύ εγκατάστασης του ιού στον οργανισμό μας και της έναρξης των συμπτωμάτων της λοίμωξης) για τον ιό Covid-19 υπολογίζεται στις 5-6 ημέρες.

Ωστόσο, μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 12,5 ημέρες, μπορεί ακόμη να φτάσει στις 14 ημέρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο, έτσι το μόνο που μένει για προφύλαξη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ιό.

Τα μέτρα προφύλαξης που ξέρουμε και για την γρίπη ισχύουν και για τον COVID-19

  • Μην έρχεστε σε επαφή με άτομα άρρωστα
  • Αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.
  • Αν βήχετε ή φταρνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χάρτινο μαντήλι και πετάξτε το στα σκουπίδια.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά αντικείμενα και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά από φύσημα της μύτης, βήχα ή φτάρνισμα.
  • Καθαρίζετε τα χέρια σας με διάλυμα οινοπνεύματος (τουλάχιστον 60% αλκοόλης) αν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό.
  • Αν παρουσιάσετε συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Covid-19 ή είστε γιατρός, νοσηλευτής ή άτομο εργαζόμενο στην παροχή υγείας που ασχολείται με πάσχοντες (αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνεπώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες), ο ΕΟΔΥ συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης οιουδήποτε ιού, που μπορεί να φέρεις, σε άλλους.
  • Το παιδί δεν είναι «βόμβα» για τη μετάδοση της νόσου. Απλά το παιδί μπορεί να νοσεί και να μην εκδηλώνει τη νόσο (δηλαδή είναι φορέας), σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο σε ηλικία που πιο σπάνια δεν θα εκδηλώσει τη νόσο, εφόσον προσβληθεί.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι σωστά, γιατί βασίζονται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την Κίνα και την Ιταλία. Ακολουθήστε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας κατά γράμμα και μην κάνετε «παλικαριές», λέει ο κ. Καφετζής.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Με το πρώτο σύμπτωμα μένετε σπίτι.
  • Δεν πηγαίνετε στο γιατρό, ούτε στο νοσοκομείο (άλλωστε τα περιστατικά σε ποσοστό 80% δεν θα χρειαστούν νοσηλεία).
  • Λάβετε οδηγίες τηλεφωνικά.
  • Αν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε τηλεφωνικά βοήθεια και οφείλουν να έλθουν να σας μεταφέρουν σε νοσοκομείο, αν έχετε ανάγκη.

Γενικά, δεν βγαίνετε από το σπίτι σας χωρίς σοβαρό λόγο. Δεν καλείτε κόσμο στο σπίτι σας. Τα παιδιά, δυστυχώς, δεν πρέπει να συναθροίζονται, παίζουν με τα αδέλφια τους ή με στενούς φίλους. Είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να τη ζήσουμε και να την ξεπεράσουμε. Θα την ξεπεράσουμε μόνο με την υποταγή στις εντολές των ειδικών και του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ο κ. Καφετζής.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» στο ρεπορτάζ που κυκλοφορεί

Διαβάστε επίσης:

Η κοινωνική αποστασιοποίηση, «ασπίδα» στη διασπορά του Covid-19

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας