More

  Δευτέρα 1η Ιουνίου: Τι επαναλειτουργεί και που μειώνεται ο ΦΠΑ

  Η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού συμπίπτει, η Δευτέρα 1 η Ιουνίου, με την επαναλειτουργία πολλών οικονομικών και άλλων δραστηριοτήτων της χώρας και αποτελεί και ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα με τις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός.

  Στο πέμπτο αυτό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα, στο επίκεντρο βρίσκεται η επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.  Κάτι για το οποίο τόσο το υπουργείο παιδείας όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζονται για ημέρες.

  Επίσης τη Δευτέρα επανεκκινούν ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς στις τακτικές τους θέσεις εργασίας επιστρέφουν και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι εργαζόταν το τελευταίο διάστημα μέσω τηλεργασίας.

  Οικονομική δραστηριότητα

  Την ίδια μέρα, ανοίγουν και πάλι μετά από διάστημα τριών περίπου μηνών μια σειρά από επιχειρήσεις, κυρίως παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

  · Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
  · Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα      οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
  · Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
  · Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).

  · Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
  · Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
  · Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
  · Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
  · Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
  · Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
  · Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
  · Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
  · Υπηρεσίες μασάζ.
  · Κυριακάτικες αγορές και Εμποροπανηγύρεις κλπ.

  Παράλληλα, πολλές από τις εν ενεργεία επιχειρήσεις θα λειτουργούν από τη Δευτέρα με νέα τιμολογιακή πολιτική, καθώς η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% αφορά σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:

  • Μεταλλικό νερό
  • Αναψυκτικό τύπου κόλα

  • Λεμονάδα-Λεμονίτα
  • Πορτοκαλάδα
  • Βυσσινάδα
  • Παγωμένο τσάι
  • Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
  • Καφές, τσάι
  • Υποκατάστατο γάλακτος
  • Σοκολατούχο γάλα
  • Φρουτοχυμός
  • Νέκταρ χυμών
  • Τονωτικά παρασκευάσματα
  • Ισοτονικά παρασκευάσματα
  • Ενεργειακά ποτά

  όπως, και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

  · τα εισιτήρια κινηματογράφων
  · τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  · τις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους – δημόσιες Συγκοινωνίες.

  Μείωση στις τιμές των εισιτηρίων

  Με την μείωση του ΦΠΑ να περνά χθες από τη Βουλή, σε αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων προχωρά στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εισάγοντας μια νέα τιμολογιακή πολιτική. Ειδικότερα:

  Μειωμένο στο ποσό των 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ θα είναι το ενιαίο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τη Δευτέρα, ενώ 0,90 ευρώ θα κοστίζει από την 1η Ιουνίου και το εισιτήριο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου παρακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ (που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020), συμπαρασύροντας και των πακέτων εισιτηρίων και των καρτών.

  Αναλυτικά:

  · τα 10 ενιαία εισιτήρια θα κοστίζουν 12 από 13,5 ευρώ
  · οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 27 από 30 ευρώ
  · οι τριμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 78 από 85,
  · οι εξαμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 300 από 330 ευρώ.
  – παράλληλα, δωρεάν πρόσθετο χρόνο 55 ημερών θα προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες σε όσους είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο διάστημα της πανδημίας.

  Τρένα

  Με τη λήψη των μέτρων προστασίας, επανέρχονται από τη Δευτέρα σταδιακά και πολλά από τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε πολλά εκ των οποίων θα εφαρμοστούν αισθητά μειωμένες τιμές. Με αφετηρία την 1η Ιουνίου επανακυκλοφορούν:

  · οι αμαξοστοιχίες IC54 και IC55 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αυξάνοντας τον αριθμό των δρομολογίων σε 5 ζεύγη ανά κατεύθυνση.
  · οι αμαξοστοιχίες 884 και 885 στο τμήμα Αθήνα-Καλαμπάκα-Αθήνα.
  · στο τμήμα του Προαστιακού Θεσσαλονίκης- Λάρισας οι αμαξοστοιχίες 1591-1592-1597-1598-1590-1593-1594-1599-2593-2594-2597-3590-2592-2595-2596-2599 και στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, οι αμαξοστοιχίες 1571, 1573, 1575, 1577, 1579, 2571, 2575, 1572, 1574, 1576, 1578, 2570, 2572, 2576.
  · οι αμαξοστοιχίες 1682 και 1683, στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
  · τα τουριστικά δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου Διακοπτό-Καλάβρυτα, καθώς και το Τραινάκι του Πηλίου Άνω Λεχώνια-Μηλιές.
  · όλα τα δρομολόγια στη λεωφορειακή γραμμή Κιάτο-Πάτρα, καθώς και τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας.

  Τι γίνεται με τις Δίκες 

  Πυκνώνουν από τη Δευτέρα και οι εργασίες της Δικαιοσύνης, αφού επαναλειτουργούν:

  · το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο και το Μισθοδικείο,
  · το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας,
  · το Ελεγκτικό Συνέδριο και
  · τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας, με την πλήρη, ωστόσο, λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων να τοποθετείται για τις 21 Ιουνίου.

  Νέο τοπίο

  Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα για ο νέος μηχανισμός ρύθμισης του εργασιακού τοπίου, ο οποίος καλείται «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», με διάρκεια ζωής μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την υποστήριξη της εργασίας σε επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη μείωση του τζίρου κατά 20%. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται δυνατότητα μείωσης κατά 50% του ωραρίου του εργαζόμενου με αναπλήρωση της απώλειας των εσόδων που αντιστοιχεί στο νέο ωράριο κατά 60% από το κράτος.

  Το ίδιο πλαίσιο υποχρεώνει, ωστόσο, τον εργοδότη για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου κατά 100% και απαγορεύει την μετατροπή της υφιστάμενης σύμβασης εργασίας του σε άλλη μορφή (ελαστική).

  Η ανάρτηση του Κτηματολογίου στην Αθήνα

  Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της ανάρτησης στον Δήμο της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, έως τις 3 Αυγούστου και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θάνατος 16χρονης στα Τρίκαλα: Δεν είναι αυτοκτονία, είναι εγκληματική ενέργεια λέει η οικογένεια της

  Θρήνος στα Τρίκαλα με τον θάνατο της 16χρονης που βρέθηκε νεκρή έξω από εκκλησία στην οποία γινόντουσαν επισκευές στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι εκτιμήσεις...

  Βραζιλία: Ξανά θετικός σε κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος Μπολσονάρου

  Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξετάστηκε και διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, τονίζοντας πως ο ακροδεξιός ηγέτης...

  Έρημη το βράδυ η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

  Σε αυτό το πρώτο, το πρωτόγνωρο, καλοκαίρι του κορωνοϊού Οι εικόνες παίρνουμε από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απόκοσμες. Στις...

  ΗΠΑ-Africom: Ρώσοι μισθοφόροι ναρκοθέτησαν περιοχή της Τρίπολης στη Λιβύη

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων τοποθέτησε νάρκες στην περιοχή της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα...

  Ένταση στην πρώην ΑΣΟΕΕ με ομάδα ατόμων να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών

  Ένταση επικράτησε απόψε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όταν ομάδα ατόμων μπήκαν στον προαύλιο χώρο του και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών...