8:14 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Θα ήταν καλύτερο η συμφωνία να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Θα ήταν καλύτερο η συμφωνία να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε.

Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει, όπως τόνισε.

«Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει, όπως τόνισε.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε αντιδιαστολή στη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.

Αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία και το τι ακριβώς έχει γίνει στο παρελθόν.

«Η αλήθεια παραμένει κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Δεν το κάνατε και φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε τεσσερισήμισι χρόνια να το κάνετε κι ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος όταν έρθει στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός απατώντας στις επικρίσεις που δέχεται από ολόκληρη την αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε «Δυσκολεύομαι αυτή την κριτική να την αντιληφθώ ιδιαίτερα όταν είναι μία εξωτερική πολιτική η οποία παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα», ενώ χαρακτήρισε «φραστική διολίσθηση» την όποια σύγκριση των ζητημάτων στο Αιγαίο με τη συμφωνία των Πρεσπών. Επισήμανε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μη βλέπει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι με τους πολλούς. Είναι με τη συμμαχία του Διεθνούς Δικαίου και με τις χώρες εκείνες οι οποίες εκφράζουν τον ίδιο αξιακό κώδικα με μας και η Τουρκία είναι απομονωμένη».

«Η αλήθεια είναι άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία η οποία υπογράψαμε με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Γι αυτό ενοχλείται η Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Άρα πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας είναι οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και δεύτερο σκέλος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Συνέχισε λέγοντας ότι τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις μας με την Τουρκία είναι ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016, άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσέθεσε: «Και ναι, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Αυτό είναι μία θέση η οποία εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση για διπλασιασμό της ελληνικής χωρικής θάλασσας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει το κυριαρχικό της αυτό δικαίωμα και σε άλλες περιοχές. Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο, τόνισε ότι επιβεβαιώνει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεδομένο όπως ξεκαθάρισε καίριο και για το Καστελόριζο. Ενώ έστειλε μήνυμα προς Τουρκία και Ε.Ε.:

«Έξι λέξεις αρκούν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα 12 ναυτικά μίλια

Δένδιας: Ναι στο διάλογο, όχι υπό το καθεστώς απειλών – Μάας: η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε. στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας