9:10 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δεν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Μίλερ για τον αγωγό της Gazprom – Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Δεν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Μίλερ για τον αγωγό της Gazprom – Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα επιτρέψει στη ρωσική Gazprom να παρακάμψει την Ουκρανία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

«Η Ελλάδα στηρίζει το έργο της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, το οποίο θα είναι προς όφελος της Ευρώπης», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι το έργο θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινοπραξία εταιριών, στην οποία θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές εταιρίες, και με συνολικό όφελος 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού κατ’ έτος, που θα μπορούν να προμηθευτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση δεν υπεγράφη κάποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν έστειλε το μήνυμά της προς την Ελλάδα, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ελληνικής κυβέρνησης, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναφέρει σχετικά ότι «Κάθε αγωγός και κάθε project» που διέρχεται από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ε.Ε.».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άννα-Κάισα Ιτκόνεν, υπογράμμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει τεχνικές συμβουλές για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, όμως διευκρίνισε ότι ακόμα οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα απτό στοιχείο για τα σχέδια της ρωσικής εταιρίας ή της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν αναμένεται να εξαπολύσει κατηγορίες περί μονοπωλιακών τακτικών κατά της Gazprom αύριο, με την εταιρία – κολοσσό να κατηγορείται ότι δεν ακολουθούσε τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού, που υπαγορεύουν πως ένας παραγωγός αερίου δεν μπορεί να είναι και διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν πως οι διαχειριστές θα πρέπει να επιτρέπουν και σε ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν τους αγωγούς τους.

Μιλώντας για τις επιφυλάξεις της Κομισιόν για το έργο, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο για την Ευρώπη να εγκρίνει ανταγωνιστικό αγωγό, όπως είναι ο TAP, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, και να μην εγκρίνει τον ρωσο-τουρκοελληνικό αγωγό.

Ακόμα, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και αν και εφόσον ολοκληρωθούν θετικά η Ελλάδα θα αποκομίσει άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας