8:46 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δεν κρίνεται απαραίτητη η στρατιωτική δράση στην Ουκρανία

Δεν κρίνεται απαραίτητη η στρατιωτική δράση στην Ουκρανία

Λύση έσχατης ανάγκης χαρακτηρίζει ο Πούτιν την χρήση στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει.

Επαναλαμβάνοντας την απόρριψη από την πλευρά της Ρωσίας της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο και σκιαγράφησε τη Δύση υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις. Τόνισε ότι «εθνικιστές και αντισημίτες» προκάλεσαν χάος στους δρόμους τους Κιέβου.

Αυτή είναι η πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας μετά την αποβίβαση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, με φόντο την έντονη καταδίκη των δυτικών κυβέρνησεων.

Ο Πούτιν ξεκίνησε υπερασπιζόμενος τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία». Τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει τον Γιανουκόβιτς πως «δεν έχει πολιτικό μέλλον» και ότι θα είχε δολοφονηθεί, εάν δεν είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία. Είπε, μάλιστα, ότι πριν από δύο ημέρες συνάντησε τον Γιανουκόβιτς στη Ρωσία και ήταν «ασφαλής».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και δήλωσε ότι το έχουν πράξει «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Εωτηθείς εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Τόνισε, ακόμη η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προσαρτήσει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. «Μόνο οι κάτοικοι της Κριμαίας μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους» δήλωσε.

Χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η παράνομη αλλαγή δεν μπορεί να ενθαρρύνεται» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά την χρήση στρατιωτικής βίας, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Πούτιν. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο» είπε, αναφερόμενος στον Γιανουκόβιτς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάκλησης του ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «ύστατη λύση» και δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», όπως τόνισε, η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια.

O Πούτιν είπε, επίσης, ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

Οι χρηματαγορές στη Μόσχα αλλά και το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, υπέστησαν μια σχεδόν ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία η οποία θορύβησε τους επενδυτές.

Λαβρόφ: Κανείς δεν πρέπει να είναι εξοργισμένος με τη Ρωσία

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Δύση δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας σχετικά με τις δράσεις της στην Ουκρανία, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία.

«Ελπίζω οι δυτικοί εταίροι μας να καταλάβουν τη θέση μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξοργιστεί με τη Ρωσία. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην Ουκρανία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία ήταν δίκαιες.

Ο Λαβρόφ τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο διάλογο, στον οποίο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανείς.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας