8:25 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΔΕΣΦΑ να... πάνε

ΔΕΣΦΑ να... πάνε

Σαν “βομβα” έπεσε στον δημοσιογραφικό κόσμο η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη σε βάθος έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν η προτεινόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το ereportaz.gr πριν απο 5 μήνες. Χαρακτηριστικά στο άρθρο του Πέτρου Κουσουλού που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαίου 2014, αναφερόταν οτι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο μικροσκόπιο την επικείμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία, καθώς σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ οι ελεγκτικές ευρωπαϊκές αρχές «βλέπουν» τον κίνδυνο μονοπωλίου”.

Σήμερα, η κομισιόν στην ανακοίνωση της τονίζει ότι η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να παρεμποδίζονται οι ανταγωνιστές της SOCAR να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, δεν θα αποβεί εις βάρος του ανταγωνισμού και δεν θα οδηγήσει σε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.

Η έρευνα που ανακοίνωσε σήμερα η κομισιόν, θα αφορά στην αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Στις αρχές Αυγούστου του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της αζέρικης Socar, ύψους 400 εκατομμυρίων, που αφορά στο 66% της ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ.

Όπως ανέφερε η Επιτροπή,απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε διάστημα 90 ημερών, έως τις 23 Μαρτίου 2015. “Οι γνωρίζοντες «βλέπουν» πως αν τελικά βρεθεί λύση με κάποιου είδους διακρατική συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται να έρθει πριν από το τέλος του 2014, γεγονός που ρίχνει εξαρχής έξω τους εισοδηματικούς στόχους για το έτος” ανέφερε το δημοσίευμα του ereportaz.gr πριν απο 5 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ΣυμβάσεωνΔ.Ράικος έχει δεχτει αφόρητες πιέσεις  το τελευταίο διάστημα για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Yπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ είχε επισκιάσει το φιάσκο της ΔΕΠΑ και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το κυβερνητικό επιτελείο για τον εμπλουτισμό του «success story».

Ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που θα προκύψει σε περίπτωση που μπει φρένο στην πώληση της ΔΕΣΦΑ, είναι πώς θα καλυφθεί το κενό των 400 εκατομμυρίων που θα εισέπραττε το ελληνικό δημόσιο, με την απάντηση να παραπέμπει ως συνήθως σε αναθεώρηση του προγράμματος και πρόσθετα ισοδύναμα μέτρα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας