Διαγωνισμοί με… προσκλήσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Διαγωνισμοί με… προσκλήσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Του Πέτρου Κουσουλού

Ένα σπάνιο ρεκόρ πρόχειρων διαγωνισμών όπου επιλέγεται η (καθόλα ύποπτη και αδιαφανής) διαδικασία της απευθείας πρόσκλησης του υποψήφιου αναδόχου του έργου, κατέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.

Ο Φορέας του Δημοσίου που διαχειρίζεται κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κατά καιρούς έχει απασχολήσει την δημοσιότητα για σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην διενέργεια επτά(!) πρόχειρων διαγωνισμών για έργα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Κοινή συνισταμένη όλων των διαγωνισμών είναι ότι ο προϋπολογισμός των έργων δεν ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ προκειμένου να μπορεί να δικαιολογηθεί η διαδικασία της… πρόσκλησης!

Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς πρόκειται για τον πλέον δημοφιλή τρόπο προκειμένου τα έργα να καταλήγουν τελικά στους «ημέτερους» και τους «αρεστούς».

Σίγουρα η συγκεκριμένη τακτική δεν συνάδει με το νέο ήθος στην δημόσια Διοίκηση που επικαλείται η κυβέρνηση, ούτε με το δόγμα της «τάξης και ηθικής» που φέρεται να υπηρετεί ο τοποθετηθείς –επί ΣΥΡΙΖΑ- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε., κ. Ιδομενεύς Μανωλιτσάκης.

IDOMENEAS-MANOLITSAKIS_KTP
Ο κ. Μανωλιτσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ

Η διαδικασία που ακολουθείται και απέχει παρασσάγγας από το «αριστερό και διάφανο» λογικά θα πρέπει να είναι σε γνώση του γενικού γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημήτρη Τσουκαλά αλλά και των πολιτικών του προϊσταμένων. Άλλωστε τα σχετικά στοιχεία αναρτώνται στην Διαύγεια.

Η ιστορία θα ήταν σίγουρα κωμικοτραγική εάν δεν είχαμε να κάνουμε με δημόσιο χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός ορισμένων έργων φτάνει μέχρι και τις 129.900 ευρώ (!), οριακά κάτω από τις 130.000 όπου δεν θα μπορούσε να ισχύσει η διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού. Άλλα έργα κινούνται και εκείνα στα οριακά επίπεδα των 128.000 και 125.000 ευρώ! 

Στις 20 Μαΐου 2016 η ΚτΠ Α.Ε. αποφάσισε να διενεργήσει διαγωνισμό για την προμήθεια υπηρεσιών υποστήριξης για τις επαληθεύσεις και πιστοποιήσεις επενδυτικών σχεδίων. Ο προϋπολογισμός του έργου; 129.900 ευρώ με την διαδικασία που ακολουθήθηκε να είναι εκείνη της πρόσκλησης σε συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς!

Δείτε το έγγραφο

129

Ακολουθούν οι υπόλοιποι πρόχειροι διαγωνισμοί από τους τελευταίους μήνες

prox_diag_me_proskl_yp_ypost_ktpae_06_04_2016 (1)_001

par_ypir_dioik_ypost_ktpae_29_06_2016_001

prox_diag_me_proskl_yp_ypost_lodge_17_5_16_001

PAROXH_YPHRESIVN_DIOIKHTIKHS_YPOSTHRIXHS_25_04_2016 (1)_001

prox_diag_me_proskl_yp_ypost_12_06_2016_001

anakoinosi_diag_ypir_ypost_epitop_egas_30_06_2016_001

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει κάποια στιγμή η διοίκηση της ΚτΠ να μας ενημερώσει ποιοι είναι οι «προσκληθείς υποψήφιοι» αλλά και εκείνοι που πήραν τελικά τα έργα μέσω πρόχειρων διαγωνισμών. Πως επελέγησαν και με ποια κριτήρια. Έχουν κάποια σχέση με συγκεκριμένα στελέχη του Φορέα ή όχι;

Τα ίδια ερωτήματα θα κληθούν, φυσικά, να απαντήσουν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κ. Μανωλιτσάκη. Επικροτούν ή όχι τις συγκεκριμένες μεθόδους; Τις γνωρίζουν;

 Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα έχουν τα αποτελέσματα ενός πλήρους και ενδελεχούς ελέγχου στα ενδότερα του Φορέα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Εκτός εάν όλα αυτά είναι τυχαία…


Διαβάστε και τις υπόλοιπες αποκαλύψεις του eReportaz:

Ποιος «κοριός» τσίμπησε την Κοινωνία της Πληροφορίας; (έγγραφα)

«Ρεσιτάλ» αυθαιρεσιών στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

 

 

 

 

 

Σχόλια