7:59 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Διευκρινίσεις του ΣτΕ σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες

Διευκρινίσεις του ΣτΕ σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες

Το σύνολο των υπόχρεων δήλωσης πόθεν έσχες (και όχι μόνον τους δικαστικούς) αφορά η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που κήρυξε άκυρες και ανεφάρμοστες τις ρυθμίσεις για τον τρόπο υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων, όσων προσώπων οφείλουν να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Τη σχετική διευκρίνιση έκανε με επίσημη ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προς άρση παρερμηνειών και διαστρεβλώσεων. Η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ αποτέλεσαν, θυμίζουμε, αφορμή για σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Νίκο Σακελλαρίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, κατά τη χθεσινή συνέλευση της Ενώσεως Εισαγγελέων.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το “πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής.

Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας