More

  Διεκόπη η δίκη Τσοχατζόπουλου, Σταμάτη και Ζήγρα

  Διακοπή για τη δίκη Τσοχατζόπουλου! Για τις 30 Σεπτεμβρίου διέκοψε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, τη Βίκυ Σταμάτη και τον Νικόλαο Ζήγρα για το “χρυσό ασφαλιστήριο”. Απόντες από την ποινική διαδικασία ήταν οι νομικοί παραστάτες του Ζήγρα με αποτέλεσμα το δικαστήριο να του διορίσει άλλο δικηγόρο. Η υπόθεση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το ζεύγος Άκη Τσοχατζόπουλου και Βίκυς Σταμάτη κατηγορούν τον Ζήγρα ότι ενθυλάκωσε τα ποσά του “χρυσού ασφαλιστηρίου”.

  Η δίωξη

  Άπαντες κατηγορούνται για “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος” μετά από δίωξη που άσκησαν οι ελληνικές δικαστικές Αρχές με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα από κοινού και κατ’εξακολούθηση.

  Σύμφωνα με το βούλευμα, τα ονόματα και των τριών κατηγορουμένων περιλαμβάνονται στην υπόθεση με το «χρυσό» ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ελβετικής εταιρείας Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG, μέσω του οποίου έμπαιναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, ο Νικόλαος Ζήγρας και η Βίκυ Σταμάτη, εμφανίζονται να λαμβάνουν, ο πρώτος ετήσια σύνταξη ποσού 33.147,60 Ελβετικών Φράγκων και η Σταμάτη 30,167,60 ελβετικών φράγκων το χρόνο.

  Επιπλέον, ο Ζήγρας φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία να λάβει μετά τη λύση του συμβολαίου, την υπολειμματική του αξία, η οποία υπολογίζεται σε 359.060.40 ελβετικά φράγκα και που προκύπτει από την ασφαλιστική σύμβαση των 500.000 ελβετικών φράγκων, που είχε συνάψει ο πρώτος κατηγορούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος στις 16.12.1998.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, και οι τρεις κατηγορούμενοι εισέπραξαν από κοινού το συνολικό ποσό των 773.989,20 Ελβετικών φράγκων και προσέδωσαν δε νομιμοφάνεια σε αυτό, ως δήθεν προερχόμενο εκ της ανωτέρω ασφαλιστικής σύμβασης, ενώ αυτό αποτελεί μέρος του προϊόντος της πράξης της παθητικής δωροδοκίας, την οποία διέπραξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

  Την υπόθεση διαβίβασαν στην ελληνική Δικαιοσύνη οι ελβετικές δικαστικές Αρχές, απαντώντας σε αίτημα δικαστικής συνδρομής που τους είχαν αποστείλει οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

  Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο 

  Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας των ελβετικών Αρχών στις 29 Νοεμβρίου 2013 σχετικά με την υπόθεση, αποφασίστηκε από τον προϊστάμενο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας στις 3 Ιουνίου του 2018, η ανάκληση της απόφασης δεσμεύσεως του υπ αριθμού 7293138 συμβολαίου ασφάλειας ζωής του Νίκου Ζήγρα, σύμφωνα με την οποία η Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG, είχε λάβει σχετική εντολή να μην προβεί σε καμία χορήγηση παροχών δυνάμει του εν λόγω ασφαλιστηρίου.

  Κατόπιν του «ξεπαγώματος» του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποφασίστηκε η μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό του Ζήγρα, ποσού 359.060,40 ελβετικών φράγκων, ως το ποσό της υπολειμματικής αξίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελβετικής ασφαλιστικής και του κατηγορουμένου. Το ανωτέρω ποσό που αποδόθηκε στον Ζήγρα φέρεται να προήλθε από πράξη νομιμοποίησης εσόδων που προκύπτει από παράνομες δραστηριότητες, όπως αναφέρεται σχετικά στο περιεχόμενο του βουλεύματος.

  Πιο αναλυτικά, στις 16 Δεκεμβρίου του 1998 ο πρώτος κατηγορούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος συμφώνησε με την ασφαλιστική εταιρεία Lebensversicherungs Gesellschaft AG, στη σύναψη συμβολαίου ασφάλισης ζωής με ασφαλισμένο τον συγκατηγορούμενό του, Νικόλαο Ζήγρα και ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης την 10.12.1998, καταβάλλοντας στις 4.12.1998 εφάπαξ το ποσό των 500.000,00 Ελβετικών Φράγκων, με την υπ. αριθμ. 454387 επιταγή της Τράπεζας Credit Lyonnais (Suisse) SA.

  Σύμφωνα με το ανωτέρω ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο δεύτερος κατηγορούμενoς Νικόλαος Ζήγρας, δικαιούνταν ετήσια σύνταξη 33.147,60 ελβετικά φράγκα. Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο εμπλέκεται και το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταμάτη, η οποία φέρεται να δέχεται χρηματικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στο όνομά της.

  Αρνούνται τις κατηγορίες 

  Οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Βασιλική Σταμάτη και Νίκος Ζήγρας, αρνούνται τις κατηγορίες. Οι μεν Άκης Τσοχατζόπουλος και Βασιλική Σταμάτη ισχυρίζονται ότι ο Νίκος Ζήγρας ενήργησε αυτοβούλως και κατάρτισε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ έπαιρνε ο ίδιος τις μηνιαίες συντάξεις, γεγονός, που όπως υποστηρίζουν, κανείς από τους δύο δεν γνώριζε. Από την πλευρά του ο Νίκος Ζήγρας ισχυρίζεται ότι η αίτηση για τη σύναψη του επίδικου ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την εταιρεία Zurich -Εταιρεία ασφαλίσεων δεν έγινε από τον ίδιο αλλά από κάποιον που εμφανίστηκε ως Νικόλαος -Παύλος Ζήγρας και ζήτησε τη σύναψη του συμβολαίου. Οι υπογραφές στο όνομά του ισχυρίζεται ότι είναι πλαστές.

  Tέλος, υπογραμμίζει ότι δεν επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο το χρηματικό ποσό που υπάρχει στον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του, διότι το ποσό αυτό αποτελεί αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης από την ως άνω ασφαλιστική εταιρεία.

  Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων εμφανίστηκαν αναπόδεικτοι σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 182/2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και κρίθηκαν απορριπτέοι.

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  “Ανοιχτή αγκαλιά” με 850 δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους της Κάσου και της Σύμης

  Η εθελοντική ομάδα των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής "Ανοιχτή Αγκαλιά" βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των ακριτικών νησιών Κάσου και Σύμης για να προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις...

  «Ιανός»: Tα μέτρα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις πληγείσες περιοχές

  Τα έξι μέτρα που έλαβε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός» έγιναν γνωστά σήμερα. Το υπουργείο έστειλε...

  Εξαφάνιση Λαέρτη: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

  Την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του άτυχου Λαέρτη παρέλαβε σήμερα η αδερφή του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , ο νεαρός άνδρας βρέθηκε σε...

  Κομισιόν: Καταργεί την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων – υποχώρηση απέναντι στις ξενοφοβικές πιέσεις;

  Υποχωρώντας στην άκαμπτη στάση ορισμένων σκληροπυρηνικών και ξενοφοβικών δυνάμεων της Ε.Ε., η Κομισιόν εγκαταλείπει την ιδέα για υποχρεωτική ποσόστωση των προσφύγων στα κράτη- μέλη,...

  Αναστασία Κοτανίδου: Ελεύθερες, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική

  Μετά την "βροχή" των δημοσιευμάτων σχετικά με την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid στις Μονάδες Εντατικής της Αττικής, η πρόεδρος της Ελληνικής...