11:42 Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Περισσότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως έχουν βιώσει παρενόχληση ή κάποιου είδους βία στον χώρο εργασίας

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Περισσότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως έχουν βιώσει παρενόχληση ή κάποιου είδους βία στον χώρο εργασίας

Περισσότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως έχουν βιώσει παρενόχληση ή κάποιου είδους βία στον χώρο εργασίας. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί δεν το κατήγγειλαν, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Το 22,8% των εργαζομένων- 743 εκατομμύρια άνθρωποι- έχουν υποστεί κάποιου είδους βία ή παρενόχληση στη δουλειά, τουλάχιστον μία φορά, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρυσι.

Το 31,8% των θυμάτων ανέφεραν ότι υπέστησαν περισσότερες από μία μορφές βίας ή παρενόχλησης και το 6,3% υπέστη τρεις (σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική).

«Η βία και η παρενόχληση στην εργασία είναι πολύ διαδεδομένες σε όλον τον κόσμο», συνοψίζει η έρευνα που διενήργησαν η ΔΟΕ, το Ίδρυμα Lloyd’s Register και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να εξεταστεί αυτό το φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα.

Μάλιστα, λιγότερο από το 55% μίλησαν για αυτά τα περιστατικά. Η διαπίστωση αυτή «μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ταμπού, αλλά ότι τα θύματα αισθάνονται ντροπή και ενοχή, γιατί μπορεί να πιστεύουν ότι με κάποιον τρόπο έχασαν τον σεβασμό των άλλων λόγω της συμπεριφοράς τους», δήλωσε η Μανουέλα Τομέι, γενική υποδιευθύντρια του τομέα διακυβέρνησης, δικαιωμάτων και διαλόγου της ΔΟΕ.

Στην έρευνα απάντησαν 75.000 εργαζόμενοι από 121 χώρες και έγινε με τρόπο ώστε να καλύπτονται οι διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν στον κόσμο για το τι συνιστά βία ή παρενόχληση. Στην Κίνα, όπου ήταν αναγκαίο να ληφθεί η άδεια των αρχών, ορισμένες ερωτήσεις δεν τέθηκαν καθόλου. Σε άλλες χώρες οι αρχές ζήτησαν να «προσαρμοστούν» οι ερωτήσεις στις τοπικές πολιτισμικές ευαισθησίες.

Πιο συχνή η ψυχολογική βία

Η ψυχολογική βία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και πλήττει το 17,9% ανδρών και γυναικών– δηλαδή 583 εκατομμύρια ανθρώπους– κατά τον εργασιακό βίο τους. Ακολουθεί η σωματική βία, την οποία έχει υποστεί το 8,% (277 εκατομμύρια άνθρωποι). Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καταγγείλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Σεξουαλική βία και παρενόχληση αντιμετωπίζει περίπου 1 στους 15 εργαζόμενους (6,3% ή 205 εκατομμύρια άνθρωποι) και τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες. Από τα τρεις μορφές βίας που εξετάστηκαν, σε αυτήν είναι πιο εμφανής η διαφορά μεταξύ των φύλων: την υφίσταται πάνω από το 8% των γυναικών, έναντι 5% των ανδρών.

«Οι νέες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σεξουαλική βία ή παρενόχληση, σε σύγκριση με τους νέους άνδρες» και «οι μετανάστριες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις ντόπιες να πέσουν θύματα», αναφέρει η έκθεση.

Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ψυχολογική βία ενώ οι άνδρες συνήθως πέφτουν θύματα σωματικής βίας. «Οι νέοι, οι μετανάστες και οι μισθωτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σωματική ή ψυχολογική βία». Παράλληλα, «οι άνθρωποι που κάποια στιγμή στη ζωή τους έπεσαν θύματα διακρίσεων λόγω του φύλου, της αναπηρίας, της εθνικότητάς, του χρώματος του δέρματός τους ή της θρησκείας τους» έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή βίας και στον εργασιακό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: 1,25 δισεκ. άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή περικοπή μισθού

Διεθνής Αμνηστία: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στο ΕΣΥ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας