10:38 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Άρση ασυλίας Γιάννη Λαγού- Οι δηλώσεις του δικηγόρου Κασιδιάρη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Άρση ασυλίας Γιάννη Λαγού- Οι δηλώσεις του δικηγόρου Κασιδιάρη

Με πολύ σύντομες διαδικασίες αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χειριστεί τις διαδικασίες άρσης ασυλίας του πρώην Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Το αίτημα από την ελληνική πολιτεία έφτασε και η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19/10, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Ολομέλεια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία στην Επιτροπή JURI.

Δικηγόρος Κασιδιάρη: Αντιφάσεις από την εισαγγελέα της δίκης της Χρυσής Αυγής

Για αντιφάσεις της εισαγγελέως της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντίας Οικονόμου, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση Κασιδιάρη, η εισαγγελέας αρχικά αν και έκρινε ότι οι πρώην βουλευτές είναι αθώοι ( στα πλαίσια της δίκης της Χρυσής Αυγής), σήμερα τονίζει ότι δεν πρέπει να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

«Ποιο είναι το κριτήριο του σύννομου βίου καθ’ ημάς; Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι την ιερή ώρα της δίκης; Δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται Κασιδιάρης ή Λεπέν ή αν είναι ο άνθρωπος που σκότωσε 78 στη Νορβηγία. Τι λέει η νομολογία για το σύννομο βίο μας νοιάζει. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι απέναντι και όχι να περιφέρονται και να λοιδορούν τους κατηγορούμενους», ανέφερε αρχικά στα πλαίσια της δίκης της Χρυσής Αυγής.

«Τι κάνανε; Ένα κόμμα είχανε. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους εξαφανίσουμε; Έφτιαξαν (οι δημοσιογράφοι) σκιτσάκια πώς θα είναι το κελί τους. Αυτό δεν είναι κοινωνία του 2020. Συγγνώμη για τον τόνο μου αλλά θλίβομαι», συνέχισε ο συνήγορος υπεράσπισης κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Επιστολή Βέμπερ στην Ευρωβουλή: «Λάβετε τα μέτρα σας για τον Γιάννη Λαγό»

Eπιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έστειλε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, διαμαρτυρόμενος για την «απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιάννη Λαγού προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος της ομάδας του ΕΛΚ, στη διάρκεια ανταλλαγής email για τη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Στην επιστολή του, ο κ. Βέμπερ (στα πλαίσια της δίκης της Χρυσής Αυγής) επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη συνδεδεμένου μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού, προς το μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, για τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λάγος απευθύνθηκε δημόσια στην κα Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονταν στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λάγος καθόρισε σαν μια πολιτική «συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής».

Και συνέχισε ο κ. Βέμπερ: «Επιπλέον, στην ομιλία του στην ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την Ομάδα του ΕΛΚ, ισχυριζόμενος πως κοροϊδεύει τη δημοκρατία και αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά «πολιτικό απόβρασμα» για το ρόλο που έπαιξε ώστε να βρεθεί το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη, στο φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες μας. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά» κατέληξε ο Βέμπερ.

Η επιθυμία του πατέρα του Παύλου Φύσσα

Η δίκη της  Χρυσής Αυγής βαίνει στο τέλος της και όλοι αναμένουμε εναγωνίως την έκβαση και την απόδοση των ποινών στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες. Η Μάγδα Φύσσα έμεινε στην ιστορία με τη χαρακτηριστική της κίνηση και τα λεγόμενά της. Ωστόσο, ο πατέρας του αδικοχαμένου Παύλου αν και δεν κρύβει την ανακούφισή του τόνισε πως θα τον ικανοποιούσε η θανατική ποινή.

Συγκεκριμένα ο πατέρας του «Killah P», Παναγιώτης Φύσσας, στο πλαίσιο της εκδίκασης της δίκης της Χρυσής Αυγής  μιλώντας στον ANT1, έσπασε τη σιωπή του, λέγοντας: «Θα με ικανοποιούσε η θανατική ποινή». «Είναι δίκαιο. Αφαίρεσες ζωή; Θα σου αφαιρέσω τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το απόγευμα αποφασίζει το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά -Τη Δευτέρα κρίνεται ποιοι θα πάνε φυλακή

Κ. Χρυσόγονος: Ο Λαγός, ως ευρωβουλευτής, θα μισθοδοτείται κανονικά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας