Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Δίκη εφοπλιστικής οικογένειας για αρχαιοκαπηλία στη Σχοινούσα: «Κάποιοι από τους χώρους της βίλας είχαν κτιστεί με αρχαία»

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

Με τις καταθέσεις δύο αρχαιολόγων εγνωσμένης αξίας και κύρους συνεχίστηκε την Παρασκευή η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορούμενων μελών της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου, για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων σε Σχοινούσα και Παλαιό Ψυχικό.

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση των αρχαιοτήτων που από το 2006 απασχολεί τις ελληνικές αρχές και από το 2018 τις δικαστικές αίθουσες. Τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας είχαν απαλλαγεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο το 2022 για το κακούργημα της υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Ωστόσο ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απαλλακτική απόφαση και η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε δεύτερο βαθμό από σχεδόν μηδενική βάση.

Την Παρασκευή λοιπόν εξετάστηκαν ως μάρτυρες στο ακροατήριο ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Χατζηδάκης και ο αρχαιολόγος ειδικός στη διεθνή αρχαιοκαπηλία, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και καθηγητής στο Campridge, Χρηστος Τσιρογιάννης.

Οι δύο αρχαιολόγοι ήταν παρών στην έφοδο που είχαν πραγματοποιήσει τον Απρίλιο του 2006 αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής στη βίλα της οικογένειας στη Σχοινούσα αλλά και στην κατοικία τους στο Παλαιό Ψυχικό, με εποπτεύοντα τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη.

Τσιρογιάννης: Τα 17 άλμπουμ και τα 805 αντικείμενα που έχει ταυτίσει

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρογιάννης κατά τη δεύτερη έφοδο των αρχών στη βίλα της Σχοινούσας τον Απρίλιο του 2006, είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί «17 άλμπουμ που περιλάμβαναν 2.217 φωτογραφίες». Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν 1.315 αντικείμενα, που ήταν όλα (πλην ενός) αρχαία, χαρακτηρισθεντα μουσειακά, στην πλειονότητά τους εξαιρετικής τέχνης. Μέχρι σήμερα, ο αρχαιολόγος Χρ. Τσιρογιάννης έχει ταυτίσει 805 απ’ τα αντικείμενα του -φωτογραφικού αρχείου, με αρχαία που βρίσκονται σε μουσεία, οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά αντηλλάγησαν  μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Ο κ. Τσιρογιάννης επισήμανε επίσης ότι είχαν εντοπιστεί αρχαίοι αμφορείς σε σπίτι που συνδεόταν με τον επιστάτη της βίλας. Επιπλέον ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε πως ένας εκ των μελών της κατηγορούμενης εφοπλιστικής οικογένειας «είχε προσωπική γνώση διότι αγόραζε και πωλούσε».

Χατζηδάκης: «Είχαν χτιστεί με αρχαία»

Στη συνέχεια εξετάστηκε ως μάρτυρας ο αρχαιολόγος ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Χατζηδάκης. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων μέσα στο σπίτι υπήρχαν «20 με 30 κούτες» με αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. «Κάποια από αυτά ήταν ενσωματωμένα κάποια άλλα όχι» τόνισε.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η περιγραφή του κ. Χατζηδάκη για τον τρόπο που είχαν χτιστεί κάποιοι από τους χώρους της βίλας.

«Κάποιοι από τους χώρους είχαν χτιστεί με αρχαιά» σημείωσε.

Η έφοδος τον Απρίλιο του 2006

Όταν οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο τον Απρίλιο του 2006 στη βίλα στη Σχοινούσα έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Η 335 τετραγωνικών βίλα είχε κτιστεί με αρχαιότητες, που προέρχονταν είτε από την Ελλάδα είτε από περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Κάποιες από τις αρχαιότητες ήταν μέσα σε ξύλινα κιβώτια ή μέσα σε αποθήκες τυλιγμένα με πανιά. Άλλες ήταν εντοιχισμένες σε διάφορους χώρους ενώ αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση των κήπων, του χώρου της πισίνας, της εκκλησίας και άλλων ημιυπαίθριων χώρων της βίλας.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν τρεις μαρμάρινες προτομές μέσα σε ξύλινα κιβώτια, ξύλινα, πήλινα και μαρμάρινα δάπεδα αποξηλωμένα από άγνωστα αρχαία κτίρια και  αποτοιχισμένες τοιχογραφίες. Ακόμη, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει αρχαία αντικείμενα από την Αίγυπτο και στην πολυτελή κατοικία της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αρχαιότητες που εντοπίστηκαν ανάγονται στους προϊστορικούς, αρχαίους, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους έως και το 1830.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ